Zondag 3 mei 2020

 

Dag lezers van de Oppeppers,
 
Over tot de orde van de dag, geen feestelijke 50e Oppepper meer, maar een doodgewone 51e.
 
Leven als kat en hond krijgt in dit filmpje toch een andere betekenis. En dit meisje spreekt ons ernstig toe.

Maak er een mooie dag van,
Groet van Ineke, Helmi en Henja 
(en Helmi knapt al weer op, hoor!)

Wilt u vrienden of bekenden ook laten meegenieten van deze Oppeppers? We vinden dat prima. Via deze link kunnen ze zich aanmelden. U kunt ook zelf hun e-mailadres invullen.
 
 
Het virtuele bevrijdingskoor
Ruim 300 zangers hebben mee gedaan aan het zingen van het Largo uit De nieuwe wereld van Dvořák. Daarover berichtten we al in de Oppepper van 19 april. Van al die thuisgemaakte opnames heeft Radio 4 één groot koor gemaakt, zoals u die nu al heel vaak ziet in onze video's.

U bent natuurlijk heel benieuwd naar het resultaat. Onze Henk Roos ook, want hij heeft mee gedaan. Wie vindt hem tussen de 300 vlakjes? Hebben nog meer mensen meegezongen?

In Podium Witteman van vanavond op NPO 2 zal Floris Korti alvast een teaser laten zien om 18.10 uur. De echte presentatie klinkt op dinsdag 5 mei om 8:45 uur, radio 4.
Daarna te beluisteren via deze link naar radio4.
 
Weer koffie met Jitsi, zondagmorgen
Vanmorgen houden we weer een digitale koffieochtend. Vanmorgen (3 mei) om 11.15 uur. Kopje koffie erbij, gezellig. Wie zin heeft om mee te doen typt op internet in, op laptop, smartphone of iPad: meet.jit.si/SenverKoffieMetJitsi.
Als je voor het eerst inlogt moet je even 'ja' zeggen op de vraag of je dit (Jitsi) programma wilt downloaden.
Het kan alleen op een apparaat waar een camera op zit, dus niet op een oudere computer. Misschien wordt het wel een chaos, als we met veel mensen inloggen, maar in ieder geval een gezéllige chaos. Op je scherm ziet het er ongeveer uit als op de afbeelding boven.
NB: je moet die link niet laten opzoeken door Google, die vindt alleen www-adressen. Dus direct de link intypen in de adresbalk.
 
Mijn bevrijding
Els Knap heeft haar verhaal over de bevrijding opgeschreven. Wilt u ook uw verhaal met anderen delen? Schrijf het op, en stuur het aan oppepper@senver.nl
 
Ik was 13. Drie jaar was ik (zonder ouders en 2 zusjes) ondergedoken bij een gezin in een groot bos, vader, moeder. 4 grote zoons en 2 dochters waarvan de jongste van mijn leeftijd was. In het bos mocht ik beperkt spelen, maar nooit de lange oprijlaan naar de weg op lopen.
Het waren drie bewogen jaren met de nodige ups en downs, en oppassen was voor mij geboden. Ik fantaseerde soms dat de oorlog was afgelopen en dat ik dan bijvoorbeeld naar de eerste de beste toverballenautomaat zou rennen en daar zo’n prachtige lekkere toverbal uit zou trekken.
De wetenschap dat dat niet kon, maakte het des te aantrekkelijker.
Op een avond - we waren diep in slaap - werden we zomaar wakker gemaakt “De oorlog is afgelopen, kom je bed uit…..”
Lees haar hele verhaal
 
Filmpjes, ingestuurd door opp-lezers

 
  • DCI - Santa Clara Vanguard - 1992 - Fiddler on the Roof (Video) - ingestuurd door Pien Jong. Ze schrijft: "Deze show heb ik in Amerika gezien, hij duurt 12 minuten. Dit is iets wat weinig mensen in Nederland kennen, Drum Corps. Ik ben verschillende finales geweest en ik vind het geweldig."

  • Musici oefenen thuis - met hun kinderen...

  • Deze oude dame hebben we al wel eens laten zien, maar het blijft ons lichtend voorbeeld! Blijven oefenen, meisjes!

  • Mist u stof voor een mondkapje?
   
 
Klassieke muziek, met Claire
Ik (Claire) weet niet hoe het met jullie gaat, maar ik word het zat. Sociale isolatie is een ramp. Laten we dat nu ook maar eens toegeven in onze Oppepper. Dus nu droeviger muziek.

Aus der Tiefe 

Bach schreef deze cantate waarschijnlijk toen hij 22 jaar oud was. Hij kreeg werk in Mühlhausen en daar was net een vreselijke brand geweest. Vandaar deze smeekbede.
Op zoek naar een uitvoering zag ik dit lied vertolkt worden in gebarentaal.
Sinds die gebarentolk met prachtige gebaren naast Rutte staat, kijk ik meer naar haar dan naar hem. (Ik ben de enige niet die dat heeft).

Uit de diepte roep ik tot u, Heer
Heer, hoor mijn stem, laat uw oren luisteren
Naar de stem van mijn gesmeek

De hele cantate is te vinden bij All of Bach. Natuurlijk eindigt deze cantate vrolijk met een rotsvaste hoop op verlossing.
Lux aeterna
Othie Jaakke mailt: Pfffff.... zo mooi:  Lux aeterna van Edward Elgar, een Engelse componist.
VOCES8 (zie foto rechts) is een groep Engelse zangers; onthoud die groep als je dol bent op samenzang!
Het Lux aeterna komt uit de Requiemmis.
 
De muziek van 'Sport in Beeld'
Hoe klonk ook al weer de herkenningsmuziek van Koffietijd? Of van Sonja op woensdag? Of van Sport in Beeld in 1959? Er is een internetsite waar dat allemaal terug te vinden is en waar je je nostalgie weer eens kunt heerlijk aan kunt laven.
 

Die plek is www.nieuwstunes.nl. Je vindt er de muziek die gemaakt is voor nieuws- of informatieve programma’s op de Nederlandse televisie. Op de openingspagina is te zoeken op omroep en op componist. Bij elk programma staat informatie over het programma zelf en over de maker van de muziek en van het logo. Klik bijvoorbeeld KRO-NCRV eens aan en laat de oude tunes van Brandpunt uit de jaren zestig weer eens horen. Ach ja, pam pam pam pam, pam-pam-pam-pam-pam. Sentiment.
Of ga langs bij het Jeugdjournaal uit 1981 of Rad van Fortuin (in www.nieuwstunes.nl, type rechtsboven het zoekwoord in) uit 1990 of Veronica’s Nieuwslijn, RTL Boulevard, Studio Sport, Blauw Bloed, Buitenhof, hoor het muziekje van Piet’s Weerbericht of het NOS-Jeugdjournaal van 1981. En zo voort.
Je zou er een heerlijke quiz mee kunnen maken voor (ooit) een familie-avondje!
 

 
Ballet om van te genieten
Annelies Mersel heeft voor vandaag twee ballet-fragmenten voor ons uitgezocht.


 
Seasons March van Pina Bausch (zie foto links).
Thema van Pina (1940-2009) was: “Alles moet men bekijken, de tegenstellingen en wrijvingen, het schone en het pijnlijke. Men mag niets uitsluiten. Alleen zo kan men achterhalen in welke tijd men leeft.
Is goed in te passen in deze tijd van schaarste aan vrije bewegingsruimte. 
Natascha en Lorenzo SYTYCD - Mad World
Een fantastische choreografie van Laurent Flamant.
Dit gaat over een schrijver die het leven van zijn boek-personage zelf gaat beleven. 
Het personage neemt het leven van de schrijver over.
 
 
Gouwe ouwen, favoriete Top 3
Dit is de favoriete top drie van Aly uit Lekkerkerk. Heerlijk om naar te luisteren. Heb je zelf ook een top drie die je graag nog een keer wilt horen, mail je favorieten dan naar henjakronenburg@hotmail.nl en zij doet haar uiterste best om ze op te sporen.
Geniet alvast van dit heerlijke drietal.
 


 
Haal een verrassingstas bij de bieb


De verrassingstassen van de bibliotheek zijn een groot succes. Inmiddels zijn er meer dan 1000 tasjes uitgedeeld en de verzoeken blijven komen. Wilt u ook een verrassingstas halen ophalen op het parkeerterrein? U kunt kiezen uit: spanning en actie / liefde en leven / literatuur.
Mail uw keuze dan met naam, pasnummer en categorie naar: klantenservice@bibliotheekhilversum.nl
 
 
Kerkdiensten vandaag
GooiTV zendt vandaag opnieuw een dienst uit vanuit de Wilhelminakerk in Bussum. Die begint om 10.30 en wordt een paar maal herhaald. Er wordt gezongen door leden van het Spieghelkoor en Vocaal ensemble Voices. De voorganger is ds. Nico den Bok. Op maandag 4 mei wordt om 20.00 uur stilgestaan bij de dodenherdenking.

Er zal ook twee minuten stil worden gehouden met beelden van het Rosarium in Hilversum.
Hier op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden, die verschillen per gemeente en per kabelaanbieder.

Online viering vanuit De Kapel

Zondag 3 mei zal de viering vanuit de Kapel door Peter Korver worden geleid. Deze viering kunt u zien en beluisteren op www.dekapel.nu
Het thema van de viering is bevrijding en vrijheid.


 
De feuilleton, aflevering 44
De aflevering van gister was nummer 43, en werd geschreven door Helmi Duijvestein.
Het einde van haar aflevering luidde: "Ik heb een heerlijke jeugd met jullie gehad en daar ben ik jullie heel dankbaar voor. Maar ik ben eigenlijk best benieuwd ….."


Daarmee moest Irene aan de slag gegaan.
 
 
Vaste rubrieken
Kijk ook eens:
 
 
Wijsheid en limericks
Het duurt lang eer men 20 jaar oud wordt, zestig is men in een handomdraai.
 
Rinus Jagt stuurde onderstaande limerick. Hij schrijft: Na een bezoek aan Woerden bedacht ik de volgende limerick:
 
Er was eens een dame in Woerden
Die vreselijk slap ouwehoerde
Haar man gaf die troel
Een dreun op haar smoel
Zodat ze haar mond nooit meer roerde
 
De (dames-)redactie werd daardoor uitgedaagd tot een reactie:
 
Een licht geraakt heerschap in Woerden
Die zou wel eens vreselijke stoer doen
Hij mepte zijn vrouw
Die zei: ..krijgen we nou?
Ga jij maar weer gauw naar je moer toe!