Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
September 2015
 
In deze nieuwsbrief een indruk van het 4th Europese SI Congres dat deze maand in Birmingham is gehouden. Voor de thuisblijvers is daarvan nog een lezing op Youtube te volgen, en tegen betaling alle andere lezingen en presentaties. Zeer zeker de moeite waard.
Het belang van bewegen wordt steeds duidelijker. Daarom een verwijzing naar een artikel over het nut van bewegen op school met kinderen met ADHD en aandacht voor de Sissel SitFit en het SitFIt Plus zitkussen.
En belangrijk nieuws voor paramedici die eerder een SI cursus hebben gevolgd. Voor hen gaat estaSI Trainingen een tweedaagse cursus 'Casuïstiek SI' geven, en een driedaagse cursus 'SI en Automutilerend gedrag'. Tot slot de data van cursussen sensorische informatieverwerking die oktober 2015 en het voorjaar in 2016 in Ermelo beginnen. Bekijk het uitgebreide aanbod - mogelijk is er een geschikte cursus bij. 
Veel leesplezier. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 

4th European Sensory Integration Congress 2015, Birmingham UK

 
Esther en Cor in Birmingham 2015
Esther en Cor in Birmingham
 
 
Van 10 tot en met 12 september 2015 zijn Esther Fleurbaay en Cor Reusen - trainers bij estaSI trainingen - naar het internationale congres Sensorische Informatieverwerking in Birmingham geweest.
 
Het waren 3 zeer inspirerende dagen. Op de eerste dag werden verschillende workshops gegeven. Cor volgde de workshop Sensory Processing and Developmental Trauma: Assessment through Intervention, die werd gegeven door Tina Champagne.
Esther volgde de workshop Assessment and Evaluation of Sensory Integration - Under 5 and Over, die werd gegeven door Dianne Parham.
Beide workshops waren zeer interessant. Ze hadden veel raakvlakken met, en gaven nieuwe inzichten voor de cursussen van estaSI trainingen. 
 
Op de tweede en derde dag was het officiële SI congres. Beide dagen waren gevuld met diverse sprekers, waarvan de meeste nauw verbonden zijn met de ASI - Ayres Sensory Integration.
Susan Smith Roley, Roseann Schaaf, Zoe Mailloux, Dianne Parham en anderen namen de deelnemers aan het congres, op inspirerende wijze mee in hun verschillende presentaties. Er werd vooral gerefereerd aan het groeiende aantal (evidence based) artikelen, waarmee het effect van SI therapie wordt aangetoond.
 
Buiten de congresdagen om hebben Cor en Esther met deze sprekers ook veel 'vrije tijd' gevuld. Net als bij eerdere ontmoetingen werd er ook in de avonduren in een informele sfeer, de passie voor SI gedeeld en kennis uitgewisseld.
Naast de nieuwe informatie die hierdoor werd verkregen, was het voor Cor en Esther ook prettig om te ervaren dat zij met de cursussen voor estaSI trainingen al veel overlap en ook gemeen hebben met de inzichten uit Amerika en Engeland. Deze landen lopen namelijk nog steeds voorop op het gebied van Sensorische Informatie verwerking.
Vanaf Amerikaanse zijde werd met name zeer positief gereageerd op de manier waarop Cor en Esther bij estaSI trainingen de cursussen vormgeven. Er was zeer veel interesse voor de manier waarop binnen de cursus videoanalyse wordt ingezet.
 
 
 
Cor deelt zijn uitgebreide VG kennis
Cor deelt zijn uitgebreide kennis
 
Ook de enorme kennis van Cor over de VG sector, trok de aandacht. Hier werd zeer positief en geïnteresseerd op gereageerd. 
 
Bij hun terugkomst in Nederland zijn door Cor en Esther de nieuwste ontwikkelingen, inzichten en publicaties verwerkt zodat deze de komende weken en maanden weer zullen terugkomen in hun cursussen.
Samen met Erik Storck zijn ze alweer bezig met een nieuwe reeks cursussen.
Uiteraard komt hierbij veel theorie aan bod, maar tevens zijn 'de praktijk en het leren observeren', belangrijke speerpunten binnen de cursussen. Zie voor verdere informatie estaSI
 
 
Op de website van het congres is een gratis YouTube fimpje te vinden van de lezing van Zoe Mailloux: Ayres SI 2020 Vision.  
Daarnaast zijn tegen betaling via deze website ook de overige Keynotes speakers, Presentations and Posters  te downloaden. Voor £ 24,99 een overweldigende hoeveelheid informatie.
 
 
 

Artikel: Movement in ADHD may help children think, perform better in school
 

Dit artikel is verschenen op 11 juni 2015 in Science Daily. Het is afkomstig van de University of California - Davis Health System.
Summary: The constant movement of children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) may be distracting - but the fidgeting also may improve their cognitive performance.

Dit artikel is al eerder op de Facebook pagina Sensomotorische Integratie vermeld, maar belangrijk genoeg om ook nog in de nieuwsbrief aandacht aan te besteden.
 
Het belang van bewegen staat steeds meer in de aandacht. Voor veel kinderen en ook volwassenen is bewegen belangrijk om informatie in de hersenen op te slaan. Het lijkt erop dat bewegen niet alleen je lichaam maar ook je hersenen soepel houdt. Door regelmatig te bewegen kunnen kinderen op school vaak beter hun aandacht richten en de leerstof opnemen. 
In het artikel komt naar voren dat met name kinderen met ADHD op school beter functioneren als ze niet de hele dag stil zitten. Het lijkt erop dat een leerkracht beter regelmatig 'Beweeg nu toch eindelijk eens' kan zeggen, in plaats van 'Zit nu eindelijk eens stil.' 
 
 
 
 
 

Zit- of wiebelkussens:

Sissel SitFit en SitFit Plus

 
MSH-Hospidex is leverancier van de Sissel zit- of balanskussens SitFit en SitFit Plus. Deze kusssens bevorden een actieve zithouding. De leverancier schrijft daarover: "De Sissel Sitfit is hèt originele balanskussen en bevordert een actieve en ergonomische zitpositie. Actief zitten versterkt de spieren van de rug zonder het doen van oefeningen. Optimaliseert de zithouding, en versterkt de spieren in voeten, benen en onderlichaam. Je gaat automatisch rechter zitten. SitFit, ook wel het “wiebelkussen” genoemd, wordt ingezet bij kinderen met ADHD om bewegingen toe te staan.
De SitFIt Plus  is een zitkussen met twee functies: actief en passief zitten. Met de ronde zijde naar voren zit u actief en heeft het dezelfde functie als de SitFit. Draait u de SitFit Plus om dan kunt u er langdurig op zitten en worden uw dijbenen extra ondersteund voor meer stabiliteit. Drukverdeling naar wens te regelen."
 
Deze Sissel of andere wiebelkussens zijn heel geschikt om op school, tijdens het werk of andere situaties waarbij je langdurig zit te gebruiken. Vooral kinderen en volwassenen met een sterke drang tot bewegen, of die gemakkelijk wegdromen, kunnen er baat bij hebben. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, moet het wiebelkussen ervoor zorgen dat je stabieler gaat zitten. Dit wordt veroorzaakt doordat je de instabieliteit van het wiebelkussen gaat stabiliseren door er goed steun op te nemen. Je gaat er letterlijk goed op zitten.
 
Mocht je een beetje wegdromen, dan wordt het kussen doordat je er minder stevig op zit, weer instabieler waardoor je als het ware even 'wakker' schrikt en er weer steviger op gaat zitten.
 
Ook bij teveel bewegen, blijf je onvoldoende op het kussen zitten. Hierdoor wordt je steunpunt zo instabiel dat het je bewegingen versterkt. Je wordt als het ware van het kussen afgegooid. Als reactie daarop ga je weer stevig met je billen op het kussen zitten.
 
Voorwaarde hiervoor is wel dat de voeten goed op de grond steunen. Ook is het belangrijk dat een kind of volwassene die wegdroomt of veel beweegt, zijn zithouding gaat corrigeren en niet van het kussen afvalt. Gebeurt dat wel regelmatig dan is het kussen nog niet geschikt voor die persoon, maar mogelijk later wel.
 
Het wiebelkussen, maar ook een zitbal, lokt uit tot steun nemen en stabiliseren. Hierdoor sturen de spieren proprioceptieve informatie of 'spiergevoel' naar de hersenen. Het gevolg is dat kind niet alleen stabieler zit maar ook minder gauw afgeleid is door omgevingsprikkels. De proprioceptieve informatie voedt de hersenen zodanig, dat ze niet zo gauw 'op zoek' gaan naar iets anders en voorkomt ook dat ze 'wegdromen'. Op deze manier kan een wiebelkussen of een zitbal een kind of volwassene met prikkelverwerkingsproblemen vaak helpen om de prikkelverwerking beter te reguleren.
 
Informatie over de Sissel zitkussen kunt u vinden op www.sissel.nl
Informatie over MSH-Hospidex en andere leveranciers van ballen en balkussens kunt u ook vinden bij Leveranciers
 
 
 
 
Cursussen sensorische informatieverwerking voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden nu onder de naam sensorische informatieverwerking door EstaSI georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die van 1983 tot en met 2012 in Groningen werden georganiseerd, is verder niets veranderd. Uiteraard worden wel steeds de nieuwste inzichten op het gebied van SI in de cursussen verwerkt. Er is nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici werkzaam met ouderen en dementerenden. 
 
Cursusplaats: Ermelo.

Tiendaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in februari 2016 beginnen:
  
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
  • 4 en 5 februari, 10 en 11 maart, 14 en 15 april, 19 en 20 mei, 23 en 24 juni 2016
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:  
  • 18 en 19 februari, 17 en 18 maart, 21 en 22 april, 26 en 27 mei, 30 juni en 1 juli 2016

Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Achtdaagse cursussen  sensorische informatieverwerking die in het voor- en het najaar van 2016 beginnen:
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden:  
  • 28 en 29 januari, 10 en 11 maart, 7 en 8 april, 12 en 13 mei 2016.
  • 15 en 16 september, 13 en 14 oktober, 10 en 11 november, 8 en 9 december 2016. 
Deze cursussen  worden gegeven door Erik Storck.
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
 
Studiedagen voor paramedici die eerder een SI cursus hebben gevolgd:
 
Er worden door estaSI trainingen ook weer studiedagen georganiseerd voor paramedici die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd. De cursusplaats is Ermelo.
 
De volgende studiedagen worden aangeboden:

Sensorische informatieverwerking en automutilerend gedrag

Tijdsduur: 3 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen en een terugkomdag.

Cursusdata:
  • Najaar 2015: 10 en 11 november, 14 december 2015
  • Voorjaar 2016: 5 en 6 april, 31 mei 2016
Deze studiedagen worden gegeven door Cor Reusen.

Casuïstiek bij ouderen en dementerenden

Tijdsduur: 2 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen.

Cursusdata:
  • Voorjaar 2016: 22 en 23 maart 2016
  • Najaar 2016: 13 en 14 december 2016
Deze studiedagen worden gegeven door Erik Storck.

Casuïstiek Sensorische informatieverwerking bij kinderen

Tijdsduur: 2 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen. 

Cursusdata:

  • Najaar 2015: 3 en 4 december 2015
  • Voorjaar 2016: 11 en 12 februari 2016
 
Deze studiedagen worden gegeven door Esther Fleurbaay


Casuïstiek bij kinderen en volwassenen in de VG sector

Tijdsduur: 2 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen. 

Cursusdata:
  • Voorjaar 2016: 25 en 26 januari 2016
  • Najaar 2016: 22 en 23 november 2016
Deze cursus worden gegeven door Cor Reusen.
Zie voor verdere informatie estaSI
 
 
 
Cursus sensorische informatieverwerking voor anders opgeleiden:
 
Cursussen voor orthopedaggogen, psychologen, leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
 
De cursussen sensomotorische integratie worden nu onder de naam sensorische informatieverwerking door estaSI georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die van 1983 tot 2012 in Groningen werden georganiseerd is verder niets veranderd. Uiteraard worden wel steeds de nieuwste inzichten op het gebied van SI in de cursussen verwerkt. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici en professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden. 
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Zesdaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in oktober 2015 beginnen:

Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
  
  • 8 en 9 oktober, 26 en 27 november 2015, 21 en 22 januari 2016
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
Zie voor verdere informatie EstaSI
  
Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
 
  • 12 en 13 oktober, 23 en 24 november 1915, 18 en 19 januari 2016 
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Achtdaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in het voor- en in het najaar van2016 beginnen
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden:  
 
  • 28 en 29 januari, 10 en 11 maart, 7 en 8 april, 12 en 13 mei 2016.
  • 15 en 16 september, 13 en 14 oktober, 10 en 11 november, 8 en 9 december 2016.
 
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart