Nieuwsbrief:
Maart 2017
26ste Jaargang - Nr 03
Agenda...
17 maart 2017
Adobe Lightroom
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 17 maart 2017
 
Photoshop Lightroom, of kortweg Lightroom, dat ook wel workflow software wordt genoemd kan je hele fotogebeuren beheren van ruwe foto tot afgewerkt eindproduct.

Hoewel de meeste hobby fotografen het programma wel zullen kennen, kan ik me voorstellen dat niet iedereen precies weet waarvoor je Lightroom kunt gebruiken. Het is een interessant programma om meer uit je foto’s te halen en ook je verzameling foto’s te beheren.

Vooral wanneer je als hobby fotograaf veel foto’s maakt, dan kan Lightroom je wellicht veel werk besparen. Ook het gebruik van Photoshop wordt dankzij Lightroom minder noodzakelijk. Als je weinig extreme bewerkingen doet dan zou je zelfs helemaal zonder Photoshop kunnen en alleen met Lightroom kunnen werken.

Dit alles gaat ons aangetoond en uitgelegd worden door Peter Chanet die daar een boeiende avond zal van maken. Zeker een aanrader.
 
Wil je hier meer over weten kom gerust die avond even langs en vergaar nieuwe kennis.
 
Zoals altijd is het aangeraden om eigen toestellen (laptops,tablets, enz….) mee te brengen om zelf (interactief) ook mee te kunnen doen, eveneens je telenetlogin met paswoord is ook handig.
IT Nieuws...
AMD Ryzen

 
 
AMD biedt met Ryzen een 8-core processor zonder geïntegreerde videokaart of andere poespas, en met dual-channel geheugen. Qua chipgrootte zit deze tussen Intels quad-cores met geïntegreerde GPU (Skylake / Kaby Lake) en Intels 10-core chip (Broadwell-E) in, maar biedt mensen die toch al een losse videokaart gingen aanschaffen een prestatieniveau dat vergelijkbaar is met Intels veel duurdere 8-core modellen.
 
Bovendien blinkt AMD’s nieuwe architectuur uit in multi-core schaling. Hoewel de single-threaded performance ruwweg op Haswell (4de generatie Intel Core) niveau zit, schalen de Ryzen processors bij multi-threaded workloads zo goed op, dat ze Intel CPU’s met een gelijk aantal cores alsnog voorbij gaan. Anders dan in 2011 zien we de laatste jaren een echte toename in multi-threaded software, waar Ryzen dus geknipt voor is. 

Topmodel Ryzen 7 1800X kost gemiddeld 559 euro. AMD zet deze processor graag af tegen de Intel Core i7 6900K, die ongeveer twee keer zo duur is. Dat is een wedstrijd die AMD met gemak wint; in multi-threaded workloads is de 1800X vrijwel even snel als de 6900K, soms zelfs iets sneller, en in single-threaded workloads komt de chip op z’n minst dicht in de buurt. De voorsprong qua prijs/prestatieverhouding is daarmee een uitgemaakte zaak.
 
Vergelijken we toch ook met de 200 euro goedkopere Core i7 7700K, dan is het verhaal genuanceerder. In multi-threaded workloads maakt de 1800X gehakt van de 7700K. In single-threaded taken en workloads die niet volledig multi-threaded zijn (games!) is de 7700K echter de snellere, dankzij de hogere klokfrequentie en de toch duidelijk hogere IPC. Voor wie alleen games speelt blijft de 7700K de betere keuze, maar wie ook andere veeleisende toepassingen uitvoert, heeft aan de duurdere 1800X een betere keuze. 

De 1700X is in alle benchmarks iets langzamer dan de 1800X, maar met een prijskaartje van 439 euro ruim honderd euro goedkoper. Als prosumer CPU voor zware taken als 3D-rendering of videobewerking is het onmiskenbaar een processor met een veel betere prijs/prestatie-verhouding dan de Core i7 6800K, maar maken we weer de vergelijking met de 7700K, dan mogen we opnieuw concluderen dat puur voor games Intel het snellere product biedt, maar AMD een interessantere chip heeft voor wie z’n PC voor meerdere taken gebruikt.

Kijken we naar het Ryzen platform, dan mogen we concluderen dat AMD alle anno 2016 belangrijke functionaliteit keurig voor elkaar heeft. De achilleshiel is het beperkte aantal PCI-Express lanes, al is dat vooral een uitdaging voor wie meerdere PCIe gebaseerde SSD’s wil plaatsen.

De belofte om weer met een competitief product op de markt te komen heeft AMD meer dan waar gemaakt. Met Ryzen biedt AMD voor een grote groep PC-liefhebbers een heel interessant product met een duidelijk betere prijs/prestatieverhouding dan Intel. Als Ryzen Intel er toe dwingt om qua prijs weer wat hoger aan de wind te gaan zeilen en/of de mate van innovatie weer wat op te schalen, is dat hoe dan ook voor de hele markt grote winst. 
 
Microsoft Unified Update Platform
 
Een van de grootste voordelen van het platform is het feit dat het slim omgaat met downloads en zo geheugenruimte kan besparen. Dit is mogelijk door differentiële downloads: deze maken dat het systeem enkele de bestanden binnenhaalt die nodig zijn om veranderingen aan te brengen. Er wordt bij het updaten dus niet opnieuw een volledige kopie van Windows 10 geïnstalleerd, enkel de noodzakelijke nieuwe bestanden.
 
Die aanpak moet ervoor zorgen dat de bestandsgrootte van ‘build updates’, grote updates die nieuwe functies aan Windows toevoegen, met 35 procent afneemt. Het UUP maakt het ook mogelijk om updates sneller uit te rollen.
 
Iedereen kan zijn voordeel doen met het Unified Update Platform, maar de verbeteringen zullen het meest voelbaar zijn op Windows 10 Mobile, zo gaf Microsoft al eerder aan bij de introductie van het Unified Update Platform. Het is alleen nog even wachten tot het platform in werking kan treden.
 
Omdat het onderdeel is van de creators update, zullen gebruikers pas echt de vruchten kunnen plukken bij de grote update die daarop volgt, zo laat Microsoft weten.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: VMware Workstation Player
 
Player is gratis software waarmee virtuele machines kunnen worden gemaakt en gedraaid. Voor commercieel gebruik wordt echter wel een vergoeding gevraagd. Het is simpel gezegd een vereenvoudigde uitvoering van andere VMware-producten, zoals Workstation Pro, Server en ESX Server. Ook de virtual machines van Microsoft Virtual PC en Symantec LiveState Recovery-disks worden ondersteund.
 
Daarnaast kunnen verschillende voorgeïnstalleerde virtual machines via deze pagina worden binnengehaald, zoals Debian, Ubuntu en Fedora. 
 
Keuze 2: Driver Updates
 

Intel heeft nieuwe chipsetdrivers uitgebracht voor Windows. Hiermee kan het besturingssysteem de verschillende componenten van de chipset correct identificeren. Het gaat om moederborden uitgerust met een Intel series 9-, 100-, 200-, C210-, C220- of C230-chipset voor Intel Core-, Celeron-, Pentium- en Atom-processors.


Intel heeft voor het Windows 10-platform een nieuwe versie van zijn Intel PROSet/Wireless set uitgebracht met 19.40.0 als het versienummer. Deze set bevat zowel drivers als een compacte interface om draadloze profielen in te stellen, en biedt daarnaast uitgebreide statistieken en troubleshooting opties aan vergeleken met Windows. Deze Intel PROSet/Wireless set ondersteunt de Intel Wireless adapters met type nummers 3160, 3165, 3168, 7260, 7265, 8260, 8265, 17265, en 18260.

 
Nvidia heeft nieuwe stabiele GeForce-drivers uitgebracht. De drivers dragen versienummer 378.66 WHQL en zijn geschikt voor Windows Vista en hoger, met zoals gebruikelijk aparte downloads voor 32bit- en 64bit-omgevingen. De drivers kunnen worden gebruikt op alle kaarten uit de GeForce 400-series en hoger. De nieuwe drivers bevatten onder meer optimalisaties voor DirectX 12 

 
AMD heeft een nieuwe editie van zijn Radeon Software Crimson ReLive Edition drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de HD 7750 en hoger, de HD 8570 en hoger, en de kaarten uit de R5-, R7- en R9-series. Voor wat betreft Windows worden alleen versies 7, 8.1 en 10 ondersteund. Voor oudere kaarten, die nu als legacy of non-gcn worden aangeduid is Catalyst Software Suite versie 15.7.1 de laatste stabiele uitgave.
 
ReLive Edition voegt onder meer videocapturing en streaming voor games toe. Verder is er Chill, waarmee de videokaart efficiënter met energie moet omgaan en WattMan, waarmee de kaart kan worden overgeklokt.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo