Nieuwsbrief KidsCare September 2016
Inhoud nieuwsbrief
 
Thuiszorg doorbreekt de armoedespiraal
Als we vooraf geweten hadden hoe moeilijk het opzetten van een thuiszorgorganisatie in Kenia is, dan waren we er misschien niet eens aan begonnen. Maar na ruim 5 jaar zijn de resultaten ronduit geweldig en dat maakt alles goed. Dit kalenderjaar stromen maar liefst 80 huishoudens met zo’n 400 (wees-) kinderen uit het project. 93% van deze huishoudens kunnen na een periode van 3-5 jaar geheel zelfstandig verder. De huishoudens waren destijds geselecteerd als de armste huishoudens van de (inmiddels 24) deelnemende dorpsgemeenschappen. Zij zijn nu een positief voorbeeld voor andere arme huishoudens. Met enige steun van KidsCare en van de eigen leefgemeenschap blijkt dat de ‘armoedespiraal’ wel degelijk doorbroken kan worden.

Dat is de belangrijkste conclusie van Lisette en Gerard Geenen en de Keniaanse directeur Ali Mwaziro, de initiatiefnemers van KidsCare. Het is alweer zo’n 6 jaar geleden dat zij startten met een onderzoek naar een eigentijdse manier om weeskinderen op te vangen. In goed overleg met de verschillende overheden werd gekozen voor ‘community based homecare’, iets dat geheel nieuw was in de sub county Lunga Lunga in Kenia.  
KidsCare koos voor thuiszorg voor de weeskinderen omdat: 
1. Continuïteit gegeven wordt aan gezins- en community verbanden. 
2. Kinderzorg vast onderdeel is/moet zijn van de directe leefgemeenschap. 
3. Problemen zo bij ‘de wortel’ aangepakt worden.
4. Aangesloten wordt op de traditionele familiezorg voor weeskinderen.    
5. Het aansluit bij de langere termijnvisie van de overheden.
6. Met beperkte middelen veel kinderen geholpen kunnen worden.

Het structureren van de nieuwe thuiszorgorganisatie gebeurde heel zorgvuldig en stap voor stap. Voorbeeld organisaties waren er niet. In goede afstemming met de Village Chairman werd in iedere dorpsgemeenschap een groepje vrijwilligers gevormd en getraind. Samen met de KidsCare sociaal werker selecteerden zij vervolgens in elk dorp de 5 armste gezinnen met weeskinderen. Het eerste doel was het ‘stabiliseren’ van de huishoudens. Samen met de sociaal werker werd daar een programma voor opgesteld. Alle kinderen moeten naar school en als nodig een dokter kunnen bezoeken. Met enige financiële hulp van KidsCare werd het mogelijk om te zorgen voor voldoende voeding en kleding. Gewerkt werd vervolgens aan verbetering van de woonsituatie: Een dak dat de regen kan opvangen, een toilet naast het lemen huis, bedden in plaats van op de grond slapen enz.  
 
Verzorgers en kinderen werden in die stabiliteitsfase weer volwaardig lid van de dorpsgemeenschap. Het geloof dat zij konden werken aan een zelfstandig bestaan groeide snel. Met gerichte en duidelijke doelen werd vervolgens vol energie gewerkt aan het verder versterken van de economische situatie waarmee uiteindelijk in het eigen onderhoud kon worden voorzien. 
 
Belangrijk voor een goede uitvoering van het KidsCare homecare programma was het bouwen aan de professionele vaardigheden en aan een heldere communicatie om het team van sociaal werkers (inmiddels 10) zelfstandig in het werkveld te laten functioneren. Sinds een jaar beschikt KidsCare over 6 outreaches (kleine kantoortjes) verspreid over de sub county. Van daaruit kunnen de sociaal werkers - dicht bij de kinderen en hun verzorgers - hun werk doen. Alle sociaal werkers hebben overigens een motor om de huishoudens in de vaak afgelegen lemen huisjes te kunnen bezoeken. 
 
Niet minder belangrijk bleek het vormen en onderhouden van externe netwerken van de overheid en specialistische organisaties/NGO’s. KidsCare heeft in die netwerken een erkende positie gecreëerd en krijgt veel respect voor haar thuiszorg. Gebleken is dat de sociaal werkers in het werkveld veel tot nu toe ‘onzichtbare’ problemen van de hulpbehoevende (wees-)kinderen in behandeling kunnen nemen en/of naar meer specialistische organisaties door verwijzen. Partnerorganisaties schakelen KidsCare ook regelmatig in om voor hen specifieke doelgroepen/problemen zichtbaar te maken en te mobiliseren. Hun specialistische hulp kan samen met KidsCare meer effectief worden gedaan.   
 
Natuurlijk heeft de staf van KidsCare ook verbeterpunten voor het homecare programma genoteerd. Het belangrijkste punt is dat we de periode van financiële support aan de huishoudens gaan inkorten. Gelijktijdig wordt de ‘economische’ begeleiding en training sterk vergroot. Samen met de overheid gaat KidsCare een nieuw groot project starten waarin het homecare programma wordt gecombineerd met het starten van agrarische coöperaties in al de deelnemende dorpsgemeenschappen. Beoogd is dat de huishoudens daardoor sneller zonder hulp verder kunnen. Op die manier kan KidsCare het aantal deelnemende huishoudens in 2017 laten toenemen van 120 naar 360. Het nieuwe project heeft tot doel om het mogelijk te maken dat zo’n 1800 wees- en hulpbehoevende kinderen een eigen toekomst kunnen bouwen. Een doel waar je energie van krijgt.
 
Yes I can, nieuw project voor geestelijk gehandicapte kinderen
In september gaat KidsCare van start met het project Yes I can. Dit project heeft tot doel om de situatie van minimaal 50 kinderen met een verstandelijke handicap te verbeteren. Na een grondig assessment wordt voor deze kinderen een uitgebreid begeleidingsprogramma opgesteld. De sociaal werkers en andere specialisten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van dit programma. Het begeleidingsprogramma heeft betrekking op bijvoorbeeld de noodzakelijke medische en hygiënische zorg, aanpassingen binnen de thuissituatie, het volgen van passend onderwijs, het vinden van werk en/of een zinvolle dagbesteding.
 
In de regio voorziet het project in een grote behoeften. Tot voor kort was er geen enkele voorziening voor deze kinderen. Ze leven ‘verborgen’ in kleine plattelandsdorpjes. Schaamte en/of onwetendheid van de ouders/verzorgers zorgen ervoor dat zij vaak (ook letterlijk) achter in de rij staan Er is weinig begrip in hun leefomgeving. Verwaarlozing en misbruik van deze kinderen zijn geen uitzonderingen. Daarom richt het project Yes I can zich niet alleen op de kinderen zelf. KidsCare gaat ook de ouders en de dorpsgemeenschap van de kinderen voorlichten en trainen om hen te leren dat verstandelijk gehandicapte kinderen wel degelijk veel positieve mogelijkheden hebben. De projectnaam Yes I can drukt deze positieve boodschap uit.
 
 
KidsCare kan dit project starten dankzij de steun van Kerk in Actie. Deze organisatie is bereid gebleken om 50% van het budget van dit project te financieren. Voor het bestuur van KidsCare was dat aanleiding om direct te starten met Yes I can. Het project duurt 16 maanden (tot eind 2017). Wij zijn trots dat Kerk in actie voor dit mooie project onze partner is geworden!
 
Met de start van het project neemt het bestuur van KidsCare de uitdaging aan om de rest van het budget in te zamelen. De komende maanden zal daar actie voor gevoerd worden. Voor die inzameling moet toch minimaal gelden: Yes we can! Heeft u ideeën of suggesties voor deze inzameling neem dan s.v.p. contact met ons op.
 
Reisverslag Stijn voor de leerlingen van HLZ
Stijn van Brummelen is een leerling uit 5 VWO van het Hervormd Lyceum Zuid uit Amsterdam. Hij is dit voorjaar samen met een mede-leerling naar Kenia gereisd om de projecten van KidsCare te bezoeken, Stijn schreef het volgende verslag:
 
Elke euro die naar KidsCare gaat, wordt bij KidsCare uitgegeven om de mensen te ondersteunen. En om te zorgen dat wij in de toekomst niet steeds maar geld hoeven te blijven geven, zorgt KidsCare ervoor dat er een bron van inkomen wordt gecreëerd. Zo hebben ze een boerderij en een conferentiezaal. De zaal kan je huren en de opbrengst gaat naar het goede doel. Op deze manier wil KidsCare onafhankelijk worden van externe hulp, zoals die van het HLZ. Maar momenteel kan de stichting onze hulp goed gebruiken. We hebben gezien hoe gehandicapten, mentaal en/of fysiek, door de maatschappij worden afgestoten. Bij ons bezoek zagen we hoe een kind dat slecht kon lopen via een extreem goedkope ingreep, denk aan ongeveer 5% van de prijs van je iPhone, in de toekomst weer zal kunnen lopen. Maar heb niet te veel medelijden met die mensen. Ze zijn gelukkig en enorm dankbaar, iets waar wij nog van kunnen leren. Het is goed te weten dat je voor zo weinig geld zo veel kan veranderen in een maatschappij. We hebben daar onmenselijke toestanden gezien, zoals een gezin dat in een huis op een harde ondergrond, zonder bedden, slaapt terwijl dat huis op instorten staat. Ik vind dat we trots mogen zijn dat we weer duizenden euro's hebben ingezameld en daarmee vele levens hebben kunnen verbeteren.
 
Kort nieuws:
  • We kregen veel positieve reacties op het bericht dat KidsCare door het CBF is erkend als goed doel. Het logo van deze officiële erkenning staat onderaan deze nieuwsbrief. 
  • Johan Gelauf is terug getreden uit het bestuur van KidsCare. Wij bedanken Johan voor zijn betrokkenheid en actieve bijdragen aan het werk van KidsCare. 
  • Roosmarijn Wasseveld heeft de plaats van Johan ingenomen. Zij werkte 18 maanden als vrijwilliger bij KidsCare in Kenia en kent alle ins en outs van de organisatie.
  • Fleur is geslaagd voor haar VWO examen en gaat nu 3 maanden als vrijwilliger in het KidsCare Centrum werken. Welkom Fleur!
  • Hervormd Lyceum Zuid (HLZ) in Amsterdam heeft haar actiejaar voor KidsCare afgesloten. De leerlingen hebben vorig schooljaar met diverse acties een mooi bedrag bijeengebracht. Leerlingen bedankt.
  • “Wij hebben al zoveel en de KidsCare kinderen hebben zo weinig”. Een donateur vroeg daarom op haar 65e verjaardag een bijdrage aan KidsCare in plaats van een kado, dit leverde een mooi geldbedrag op.
  • Een familie gaf een grote barbecue op een mooie zomerdag. KidsCare was het goede doel. Alle gasten doneerden en ook deze actie leverde een mooi geldbedrag op. Daar wordt je toch zeker warm van.
  • Heeft u de nieuwe brochure van KidsCare al gezien? Op aanvraag sturen wij u graag een of meerdere brochures toe.
  • Het aantal vaste (maandelijkse) donateurs van KidsCare stijgt gestaag. Fantastisch wat we allemaal kunnen doen met dat geld. Helpt u mee om nog meer donateurs te vinden?  Via de website is aanmelding mogelijk. Elk bedrag is welkom.
 
 
 
Stichting KidsCare Kenia
Mispelstraat 21
2564 TP  Den Haag
T. 070-3250288
E.info@kidscarekenia.nl
K.v.K. 51352702
IBAN: NL21 INGB 0005921007
 
 
 
 
Bezoek ook onze website en blijf ook op de hoogte via onze Facebookpagina.