In deze nieuwsbrief
 
 
Slank de zomer in
 
 
Vakantie


Zwemmen in de natuur

 
Aanbieding van de maand
  
 
 
 
 Aanbieding van de maand
 
 
Gratis bepaling van de Body Condition Score (BCS) en bijpassend voedingsadvies voor uw hond of kat bij al onze klinieken!*
 
 
 * Voor onze klinieken zie:
www.dierenzorggroep.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Europees dierenpaspoort
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Bron:Wikipedia

   
 
 
Slank de zomer in
 
In de zomer komt de zwemkleding vaak weer tevoorschijn en gaan veel mensen aan de slanke lijn denken om weer goed in bikini, badpak of zwembroek voor de dag te kunnen komen. Dat is een goede reden om ook eens kritisch naar het gewicht van uw huisdier te kijken! Is hij of zij goed op gewicht, of mag er misschien wel een kilo af?

Om te bepalen wat het juiste gewicht van een dier is, maken we gebruik van de Body Condition Score (BSC): een standaard graadmeter om de voedingstoestand van uw huisdier te bepalen. Scoort uw huisdier te laag, dan zullen we een voedingsadvies geven om uw huisdier naar een gezond gewicht brengen. Uiteraard letten we op of er geen medische oorzaak voor het ondergewicht is. Mocht uw huisdier te hoog scoren, kan onze assistente met behulp van het Slim Fit programma van Royal Canin een advies geven over het streefgewicht van uw dier en samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn om dit streefgewicht na te streven.

Aangezien overgewicht veel gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsproblemen en suikerziekte, met zich mee brengt, helpen we u graag om uw huisdier op het juiste gewicht te brengen en te houden! Daarom kunt u de gehele maand juli bij alle Dierenzorggroep Dierenklinieken langskomen voor een gratis bepaling van de Body Condition Score (BCS) en een voedingsadvies voor uw huisdier. Zowel honden als katten zijn van harte welkom! Wij raden aan om van tevoren contact op te nemen met onze assistente om een tijdstip af te spreken. Zodoende voorkomt u een onnodig lange wachttijd voor u en uw huisdier.
 
Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met uw dierenkliniek op te nemen!
 
Vakantie
 
De vakantieperiode staat op het punt van beginnen! Zowel als uw huisdier mee gaat op vakantie, als in het geval dat uw huisdier thuis blijft of naar een pension gaat, is het verstandig om een aantal dingen te controleren.

Als uw huisdier mee gaat op vakantie, is het aan te bevelen om van tevoren te controleren welke invoereisen er voor het land van bestemming gelden. Over het algemeen geldt dat uw huisdier een chip, een geldig Europees dierenpaspoort en een vaccinatie tegen hondsdolheid (minimaal 21 dagen voor vertrek) moet hebben. Voor een aantal landen gelden echter aanvullende eisen, die u kunt vinden via www.licg.nl.

Ook is het wijs om van tevoren te controleren welke ziektes een rol spelen in het land van bestemming en welke maatregelen u hiervoor kunt nemen. Onze assistentes zijn uiteraard beschikbaar om voor u en uw huisdier een passend advies te geven. Aarzel daarom niet om contact op te nemen!

Als uw huisdier naar een pension gaat, controleer dan vooraf welke eisen het pension stelt aan de vaccinatie van de dieren en of de vaccinaties van uw huisdier aan deze eisen voldoen. Mocht uw huisdier medicijnen of speciale voeding krijgen, licht uw pension altijd in en geef de contactgegevens van uw vaste dierenarts door aan het pension.

Indien uw huisdier thuis blijft en medische zorg nodig heeft, raden wij aan om de oppas vooraf goed te informeren over deze medische zorg en wanneer de oppas contact op moeten nemen met een dierenarts. Geef in dat geval ook altijd de contactgegevens van uw vaste dierenarts door en bespreek van tevoren wat uw wensen zijn op het moment dat uw huisdier ziek wordt. Zodoende wordt er niet onnodig tijdens uw vakantie contact met u gezocht en kunnen de oppas en de dierenarts zo snel mogelijk handelen bij de verzorging van uw dier.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenkliniek. Onze assistentes staan u graag te woord!

Wij wensen u en uw huisdier(en) een fijne vakantie!
 
Zwemmen in de natuur

Veel honden nemen graag een duik in het water. Wij zijn vaak behoorlijk kritisch in wat voor water we zwemmen, maar een hond springt soms zelfs in het meest smerige water. Toch is het verstandig om uw hond niet zomaar in elke plas te laten springen.

In natuurwater kunnen verschillende soorten van vervuiling optreden, zoals gifstoffen en ziektes. Graag willen we op twee belangrijke ziektes wijzen, die vaak door relatief eenvoudige maatregelen te voorkomen zijn: de ziekte van Weil (Leptospirose) en Blauwalg.

Leptospirose
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën genaamd Leptospiren. Het is een potentieel dodelijke ziekte, die ook voor mensen besmettelijk en gevaarlijk is. Besmetting treedt op door direct contact met een (levende of dode) gastheer of indirect via een met urine besmette omgeving (zoals planten of stilstaand water). De bacterie krijgt toegang via wondjes of contact met slijmvliezen (onder andere ogen, neus en mond). De beste manier om leptospirose te voorkomen is door uw hond jaarlijks te laten vaccineren, aangezien bij elke jaarlijkse vaccinatie de ziekte van Weil is opgenomen. Puppies moeten op 9 en 14 weken gevaccineerd worden tegen de ziekte van Weil.

Blauwalg
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn blauwalgen geen algen, maar bacteriën (Cyanobacteriën). Ze groeien vooral in de zomer in stilstaand water van matige kwaliteit. Ze kunnen zowel in zout als zoet water groeien, maar ze komen ook op het vasteland voor. Blauwalgen vormen vaak kolonies of drijflagen op het water, waarbij de kleur varieert met de soort bacterie. De karakteristieke blauwe kleur treedt pas op als er bacteriën kapot gaan. Andere mogelijke kleuren zijn roodbruin, groen en bruingroein. 

Een aantal soorten blauwalg kan gifstoffen produceren die zowel bij mens als dier milde tot ernstige klachten en zelfs sterfte kunnen veroorzaken, zoals braken, diarree en huidirritatie, maar ook stuiptrekkingen, ademhalingsstoornissen en verlammingen komen voor. Deze verschijnselen kunnen al binnen een paar uur optreden. De besmetting vindt plaats via opname van besmet water, bijvoorbeeld door zwemmen, drinken of likken van de natte vacht. Indien er bij zwemwater een waarschuwing wordt gegeven voor blauwalg, is het water dus ook voor uw hond niet geschikt om in te zwemmen of om van te drinken! Mocht uw hond toch in aanraking komen met blauwalgen, raden wij u aan direct contact op te nemen met een dierenarts. Maatregelen die genomen kunnen worden zijn het dier laten braken, het dier volledig wassen en het toedienen van Norrit. Voorkomen is in dit geval altijd beter dan genezen!

Veilig zwemwater
U kunt ervan uit gaan dat (zwem)water dat veilig voor mensen is verklaard, ook veilig is voor honden. Controleer altijd wel van tevoren of het voor honden wel toegestaan is om het water in te duiken; of dat deze plek voor mensen of juist voor de plezier- of scheepvaart gereserveerd is. Ons advies is om bij twijfel aan de kwaliteit van het water te voorkomen dat uw hond erin zwemt. Ook als u van andere eigenaren hoort dat honden ziek zijn geworden na het zwemmen in een bepaald gebied, kunt u beter dit water mijden. Mocht uw hond ziek worden na het zwemmen, neem dan altijd contact op met uw dierenkliniek. Voor meer informatie over zwemwater verwijzen we u naar www.zwemwater.nl

Zwembaden
Sommige zwembaden houden aan het einde van het seizoen een speciale dag waar honden eventueel samen met hun eigenaar een duik in het zwembad mogen nemen. Voor meer informatie over de zwembaden en de data, houdt onder andere de volgende website in de gaten: www.hondenplons.nl
 
 
Aanbieding van de maand
 
Elke maand zult u in elke nieuwsbrief een aanbieding tegenkomen. Deze aanbieding is in al onze klinieken gedurende de hele maand geldig.

Heeft u vragen over de maandaanbieding? Aarzel dan niet om contact met uw dierenarts op te nemen!