Kan u deze Eigen-Wijs niet lezen? Ga dan naar de webversie.
Eigen-Wijs

 
Een uitgave van VONAC vzw,
pedagogische begeleidingsdienst & navormingscentrum
van VOOP vzw – Vlaams Onderwijs OverlegPlatform
 
Jaargang 16       Nummer 55
    
   Juni 2017

In deze nieuwsbrief:
VOOP heeft een eigen Facebookpagina waarop we berichten van onze eigen scholen, uit de media en van allerhande partners in de onderwijswereld delen.
De afgelopen weken verschenen er berichten over EDO, STEM, taalbeleid, mediawijsheid, ICT, diversiteit, racisme, radicalisering, welbevinden, het eindtermendebat, pesten,... alsook enkele leuke berichten uit onze eigen scholen. Kortom: een hele hoop inspiratie!
 
Mis geen enkel boeiend bericht: ga gauw hier kijken en like onze pagina...
Remi Quadens opent een nieuw gebouw en verandert van naam!
Op vrijdag 19 mei huldigde Remi Quadens officieel het nieuwe gebouw voor de basisschool in. En meteen werd ook bekend gemaakt dat de school verder gaat onder een nieuwe naam: Triolo.
Lees hier meer over deze bijzondere bocht.
Boekentip: "Vroeger gaat niet over."
Herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen blijven ons beroeren, vaak tot lang na de feiten. Ze kleuren het publieke bewustzijn en dwingen ons tot nadenken: welke plaats geven we aan collectieve herinneringen? Kunnen we eruit leren? En hoe geven we herinneringen door aan de volgende generatie?
Lees hier hoe het boek 'Vroeger gaat niet over' hierop antwoorden probeert te formuleren.
Maquillage- en grimeshow van Denise Grésiac
19 mei 2017. Het gemeenschapscentrum Den Boomgaard in Broechem (Ranst) was al weken op voorhand uitverkocht. De 37ste uitgave van de maquillage- en grimeshow van de school voor schoonheidszorgen “Denise Grésiac” kende een zeer grote belangstelling. 64 leerlingen van het laatste jaar schoonheidsverzorging, brachten hun eindwerk maquillage/bodypainting/grime op het toneel. Lees hier meer over deze spectaculaire show.
Boekentip: "Polarisatie. Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken."       
Herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen blijven ons beroeren, vaak tot lang na de feiten. Ze kleuren het publieke bewustzijn en dwingen ons tot nadenken: welke plaats geven we aan collectieve herinneringen? Kunnen we eruit leren? En hoe geven we herinneringen door aan de volgende generatie?
Lees hier hoe het boek 'Vroeger gaat niet over' hierop antwooredn probeert te formuleren.
In IVG kan je zelfs Swahili leren!       
Op de IVG-School in Gent krijgen leerlingen van het derde tot het zesde middelbaar vanaf volgend schooljaar twee uur extra taalles. Ze kunnen kiezen uit tien talen, waaronder ook Turks, Russisch, Chinees of zelfs de Afrikaanse taal Swahili.
Waarom ze dat doen, kan je hier ontdekken.
Maak van je speelplaats een echte speelplek!
Kinderen beschikken over enorm veel energie. Kijk maar hoe ze rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan! Voor hen is het eigenlijk altijd speeltijd. Ze hebben dat ook nodig, om al die tonnen energie kwijt te kunnen, om grenzen te verkennen, om vriendschappen te sluiten.
De organisatie Kind & Samenleving biedt een gratis downloadbare publicatie aan om je speelplaats om te bouwen tot een echte speelplek.
Hier ontdek je er meer over.
 
Schoolfeest in De Regenboog
Ann Servranckx ging voor ons naar het sprookjesachtig schoolfeest van de Regenboog en schreef voor ons een verslag. Lees hier verder.
Hoe mediawijs is jouw klas? Speel mee met 'De schaal van M'!
 
Welke cookies zijn niet eetbaar? Hoe onderscheid je echt nieuws van nepnieuws? Kan je het wachtwoord van je juf kraken? Hoe treed je in de voetsporen van je favoriete vlogger? Kortom: hoe mediawijs ben jij?
In de week van 6 tot en met 10 november 2017 dagen Ketnet, Mediawijs en Mediaraven 10- tot 12-jarigen uit met ‘De Schaal van M’.
Ondek hier alles over deze mediawijze wedstrijd.
Interessante bijscholingen en studiedagen
In deze posts op onze Facebookpagina vind je allerhande interessante studiedagen en bijscholingen.
 
- Eureka Expert stelt haar uitgebreid aanbod rond leerstoornissen voor volgend schooljaar hier voor.
- Veiligheid in de bus: train the trainer op 24 en 25 oktober 2017.
Grasduin in vorige edities van Eigen-Wijs op onze blog!
Op onze blog vind je de artikels uit de vorige versies van Eigen-Wijs. Je kan alle artikels overlopen of op basis van een thema zoeken.
Neem vlug een kijkje op onze blog!
VONAC: wie is wie
Op deze webpagina vind je een overzicht van de medewerkers van VONAC.
Colofon
  • Redactie: Veerle Wauters - veerle.wauters@voop.be.
  • Werkten mee aan deze editie: Ann Servranckx, Veerle Wauters, Johan Royeaerd en Guy Lehaen.
  • Bijdragen voor volgend nummer: graag bezorgen aan Veerle Wauters.
  • Verantwoordelijke uitgever: Johan Royeaerd, johan.royeaerd@voop.be.
  • Abonnement: u ontvangt deze Eigen-Wijs nieuwsbrief van VONAC omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven of omdat wij vermoeden dat de inhoud van deze nieuwsbrief u zal interesseren.
    Een abonnement op Eigen-Wijs is gratis en kan op eenvoudig verzoek verkregen worden via deze link. Uitschrijven of wijzigen van geadresseerden of van mailadressen kan je doorgeven via Uitschrijven / Gegevens wijzigen.
Meer informatie (o.a. vorige nieuwsbrieven) vind je op onze website www.voop.be.
 
VONAC vzw is gevestigd op de VUB - IDLO – lokaal 3B204 - Pleinlaan 2 - 1050 Brussel