Nieuwsbrief februari 2015
Beste ,
 
In 2015 hebben wij een vliegende start gemaakt. Er wordt volop ingezet op zakelijke en persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn een nieuwe OJD- en OVL-groep gestart met jonge dierenartsen en leidinggevenden. De twee oude groepen rondden juist hun traject af en gaan bij ons in opleiding tot intervisiegroep. Daarnaast werken we met een toenemend aantal praktijken om hun basis te verstevigen. Wat een ontwikkeling vindt er op deze praktijken plaats! 
Wil je 2015 persoonlijk of als praktijk aanpakken om écht het beste uit jezelf en/of je praktijk te halen? Onderneem actie, het levert zoveel op!
 
Veel plezier met ontwikkelen!
Kees de Kruijf en Tijn Bettink
 
Onderzoek Nicole Mastenbroek
'The art of staying engaged'
Een bevlogen dierenarts doet net dat beetje meer
 
Nicole Mastenbroek heeft promotieonderzoek gedaan naar de vraag hoe het staat met de bevlogenheid van jonge dierenartsenHet geeft ons een prachtig beeld hoe het gaat met de jonge dierenartsen. Een van de vragen was: kun je bevolgenheid bevorderen? Daarvoor heeft Nicole bijna 4 jaar een aantal groepen van het Ontwikkeltraject Jonge Dierenartsen gevolgd. En wat blijkt? Het kan! Deelnemers die het OJD hebben gevolgd, scoren significant hoger op waargenomen eigen competentie, pro-activiteit en reflectiveit. Daarnaast hebben de OJD-deelnemers de volgende hulpbronnen ontwikkeld: zelfacceptatie, zelfwaardering, bewustwording eigen invloed en verantwoordelijkheid. Allemaal factoren om meer bevlogen te raken. Maar het belangrijkste van dit alles: om bevlogen te kunnen raken en blijven, zijn reflecteren op eigen handelen en daar de tijd voor nemen essentiële voorwaarden. En laten we de mensen in het OJD (en OVL) dat nou nét leren.
En als mensen bevlogen zijn, zo blijkt uit het onderzoek, nemen ze taken op zich buiten hun formele functie. We noemen dat 'extra rol perfomance'. Precies wat je wil als ondernemer, mensen die zich inzetten!
 
Leuk weetje
Dankzij het succes van het OJD en het onderzoek van Nicole zijn er nu twee humane ziekenhuizen die met hun specialisten in opleiding aan de slag gaan met het OJD.
 
15 April Praktijk op koers
De workshop 'Praktijk op Koers' start alweer snel.
In klein gezelschap ga je met andere praktijken aan de slag om jouw praktijkmissie en -visie te ontwerpen. Theorie wordt gecombineerd met praktische opdrachten. Een mooie combinatie om onder begeleiding zelf op de praktijk aan de slag te gaan.  
 
Reactie van praktijkeigenaar een jaar later:
De training heeft onze praktijk een geheel nieuwe start gegeven; wat een energie en inzet is er nu. We weten welke klanten we niet meer willen en hebben daar afscheid van genomen. Nieuwe klanten zijn naar ons toe gekomen. Onze omzet is het afgelopen jaar enorm gestegen. Evenals het enthousiasme van onze medewerkers.
 
12 Mei Werk met Passie!
We gaan weer aan de slag met een groep ervaren dierenartsen die zich afvragen: 'Hoe behoud ik de passie in mijn werk? Hoe haal ik het beste uit mijzelf?'. 
In een aantal bijzondere bijeenkomsten ga je met collega-deelnemers op onderzoek uit hoe je meer uit jezelf kunt halen.
 
Reactie van deelnemers:
  • Zou iedereen een keer moeten meemaken. Het geeft inzicht in je als mens. Superinteressant en verhelderend.
  • Helemaal geweldig, inspirerende bijeenkomsten met veel ruimte voor maatwerk.
  • Aanrader voor iedere dierenarts die een aantal jaar werkzaam is en in zijn kracht wil gaan staan.
  • Waarderingscijfer 8,7
 
26 en 27 Mei Tweedaagse training 'functionerings- en beoordelingsgesprekken'
Tijdens ons werk met dierenartsen(-praktijken) merken wij dat het functioneringsgesprek vaak wordt gezien als een plichtpleging. Het ontbreekt vaak aan inspiratie, tijd en ervaring om het gesprek te kunnen inzetten als een motiverend en leerzaam instrument voor leidinggevende en werknemer. In deze tweedaagse ontdekt u hoe u deze gesprekken écht van toegevoegde waarde kunt laten zijn.
 
Facebook
Er is nu een Spaarne Veterinair Facebook-pagina. Meld je aan om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.
 
 
TED.COM aanbeveling
Elke keer weer een interessant filmpje
 
 
What veterinarians know that doctors don't, Barbara Natterson.

Barbara Natterson-Horowitz, Professor of Medicine in the Division of Cardiology at UCLA Medical School, provides a unique perspective on how human well-being, including mental health, can be improved by insights into animal health.
 
 
 
Deel met anderen
Spaarne Veterinair
Anna van Burenlaan 60, 2012 SM Haarlem | Tel. Tijn 06-53123185 of Kees 06-55541852