Nieuwsbrief 
In deze nieuwsbrief
 
  • We kijken terug op een goed gevulde nazomer
  • Jong geleerd is oud gedaan 
  • We blikken vooruit naar 2023.
 
KOOR XL - Sint-Geertruikerk
Terugblik:
 
KOOR XL
Op 28 augustus, een zonnige dag, beleefden we (eindelijk weer!) KOOR XL. Het Lemmensinstituut bood repetitie- en pauzeruimte zoals voorheen.
Voor de concertjes ontdekten we de Sint-Geertruikerk. De akoestiek was voortreffelijk en het publiek vond talrijk de weg, zodat we drie maal voor een volle kerk de twee werken "Light of my Soul" en "Magnificat" konden brengen.
Koen Vits leidde dit alles muzikaal in goede banen.
De foto's en audio-opname's kun je vinden op deze map
 
CURSUSSEN
De cursus stemvorming - Lichtenberg methode had plaats op 24 september. Deze "exploratie van de stem" heeft steeds een positief effect op het zingen, dat mochten de deelnemers ook dit keer ervaren. De volgende sessie is gepland op zaterdag 22 april 2023.
 
Ook onze traditionele dirigentencursus ging door, op 8 en 15 oktober. Het aantal deelnemers was beperkt, maar ze gingen met een flinke bagage weer naar huis.
 
KOORBRUNCH
Deze dag voor koorbesturen ging door op 9 oktober in Grimbergen. Zowel de zaal in de abdij, de voordrachten en de maaltijd werden gesmaakt. Er waren twee voordrachten door onze afdeling, één over het aanbod van Koor en Stem, en één over innovatie. Jeroen Keymeulen, directeur van Koor en Stem (koepel), kwam het beleidsplan voor de volgende jaren voorstellen. Dit beleidsplan kun je downloaden van de website van Koor en Stem.
 
Je kunt de twee andere presentaties terugvinden op onze website: aanbod en innovatie.
In de presentatie "aanbod" kun je onder andere nalezen, wanneer je project in aanmerking komt voor een impulssubsidie. Ter herinnering ook even hier de punten die aangestipt kunnen worden:
1. Samenwerking tussen koren
2. Samenwerking tussen koor en andere disciplines
3. Vlaamse koormuziek (innoverend, componist, ...)
4. Sociaal engagement, participatie van kinderen/jongeren/kansengroepen
 
Het is niet noodzakelijk om aan alle vier de voorwaarden te voldoen.
Lees alles nog eens goed na, misschien komt jullie project voor 2023 wel in aanmerking voor zo'n impulssubsidie? Verdere uitleg, het aanvraagformulier en het volledige reglement vind je op de website van de koepel Koor en Stem hier
Ook korenontmoetingen en festivals kunnen op onze financiële steun een beroep doen. Contacteer ons daarvoor op ons info e-mailadres.
 
 
URBAIN VAN ASCH
 
 
DANK
 
Urbain kon niet aanwezig zijn bij de plechtigheid in juli, waarin we alle afscheidnemende bestuurleden bedankten voor hun jarenlange inzet.
Daarom ging een delegatie van ons bestuur hem op 21 oktober opzoeken om hem te bedanken voor zijn inzet van vele tientallen jaren.
 
 
 
Jong geleerd is oud gedaan
 
Binnenkort worden de eerste schoolpoortlogo's van "Zingende School" uitgereikt. Zeven scholen uit Vlaams-Brabant krijgen deze titel:
 
 
Sint-Annaschool  Baal
Regina Caeli Lagere School Dilbeek
Vrije Basisschool Mater Dei
Erps-Kwerps
Vrije Lagere school Don Bosco  Heverlee
Basisschool Immaculata Via Tienen
De ToverWijzer Tienen
Mater Dei Wemmel
 
Ken je een school waar veel gezongen wordt? Of een school die wel wat hulp zou kunnen gebruiken om het samen zingen te promoten? Geef hun dan zeker onze coördinaten en we bekijken graag samen wat voor hun school nuttig is. We zijn immers allen ambassadeurs van samen zingen, en.. jong geleerd is oud gedaan.
 
 
 
Vooruitblik naar 2023
  • In het voorjaar van 2023 plannen we een dag "kennismaking met polyfonie". Plaats en datum liggen nog niet vast. De muzikale leiding zal in de kundige handen van Erik van Nevel zijn.
  • Op 22 april 2023 gaat de tweede sessie "Stemvorming Lichtenberg-methode" door o.l.v. Kim Meyns. Plaats Don Bosco, Oud-Heverlee. Meer informatie op deze webpagina.
  • Zangtekoren op 3 juni 2023 in Aarschot: Ontdek de kerstmuziek van de Bob Boon Singers tijdens het kooratelier 'Christmas is coming' in het Steviafabriekske in Aarschot.
  • KOOR XL op 27 augustus 2023 in autovrij Leuven
  • We bekijken de mogelijkheden om een basiscursus koordirectie in te richten voor alle geïnteresseerden, met of zonder ervaring.

 
OP WEG NAAR EUROPA CANTAT JUNIOR, Gent, 5 tot 13 juli 2023 
 
Wie al eens ooit een Europa Cantat meemaakte, weet hoe heerlijk het samenzingen is met veel zangers uit verschillende streken en landen. Als aanloop naar het grote evenement in juli, organiseert Koor en Stem per regio een aanstekelijke, laagdrempelige en behapbare activiteit waar je als dirigent ook iets van opsteekt. Doelgroep: kinderen tot 14 jaar.

In januari 2023 brengen we de beste docenten, een pianist en leuk repertoire rond in Vlaanderen en Brussel, telkens op een zondagnamiddag. Kijk snel wanneer we bij jou in de buurt zijn, want dit wordt een superfijne middag!

 

En nog iets. Is de ledenlijst van je koor volledig en correct op Twizzit, en is het werkjaar 2022-2023 aangemaakt? Twizzit wordt ook voor ons, provinciale afdeling, de enige plaats waar we de correcte gegevens over elk koor kunnen vinden. Alle verdere info en hulp voor Twizzit op https://www.koorenstem.be/nl/ledenbeheer

 
Koor&Stem Vlaams-Brabant vzw   Kumtichstraat 10, 3300 TIENEN     ON 0464.807.568