Quote
 Week 4
Jaar 2013
  ___________________________________________________________________________
  
Wanneer je stopt met van mensen te verwachten dat ze
perfect zijn, dan kan je starten met ze te waarderen
voor wie ze echt zijn.

Donald Miller
 
Soms zie je als leidinggevende eerder de tekortkomingen van een medewerker dan de kwaliteiten die er eventueel achter schuil gaan. Het is dus gemakkelijker gezegd dan gedaan om deze uitspraak van Donald Miller in de praktijk om te zetten.
 
Het steeds weerkerend gedrag van een medewerker kan je soms behoorlijk irriteren. En op de lange duur denk je dat je medewerker nu eenmaal zo is en zie je het niet meer als een gedragsuiting. Je zou ook zijn gedrag kunnen zien als een teveel van een kwaliteit. Veelal is het zo dat je medewerker zelf niet eens beseft dat hij dit gedrag vertoont. Door te peilen naar de achterliggende kwaliteit en dit met hem te bespreken kan je hem hierop attent maken. Doorgaans verdwijnt dit gedrag als sneeuw voor de zon en is hij je er eeuwig dankbaar voor.
 
Een praktisch instrument dat je hierbij kan helpen zijn de Kernkwadranten van Daniel Ofman. Meer hierover kan je vinden in de Pdf die je hier kan downloaden.
 
Niet langer kijken naar het gedrag op zichzelf maar wel naar hetgeen de ‘overdrive’ van het gedrag verbergt, kan heel behulpzaam zijn om medewerkers die je een allergie bezorgen, te waarderen voor wie ze echt zijn.  
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.