thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - markt - muziek - kunst en iets lekkers - rondmuizen

lavendeldagen

zaterdag en zondag 12 en 13 juli 2014, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang


Wij verheugen ons, net als veel van onze vaste bezoekers, al maanden op dit grootste feest van het jaar.

Onze lavendeltuin wordt elk jaar mooier, vele tientallen verschillende soorten in alle kleuren bloeien nu fantastisch.

We gaan met een traditionele koperen Alambiek lavendelolie destileren uit lavendelbloemen van eigen kwekerij.

Er is een lavendelmarkt met biologische rozenplanten, delicatessen, aardewerk, antiek en curiosa, bric-a-brac, vilt- en ander wolwerk, Berberschalen, handgemaakt kinderspeelgoed, tuingereedschap, honing en honing producten van de bijen op de kwekerij.

Bezoekers kunnen genieten van lavendelijs, crepes met lavendel, live lavendel-muziek en natuurlijk zijn er behalve heel veel verschillende lavendelplanten ook lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, lavendelkussens, lavendelhoning, etherische olie van lavendel en losse lavendelbloemen per kilo.

Daarnaast is er, alleen dit weekeinde, een expositie van topstukken van klassiek geschoold beeldend kunsterares Els de Veen. Prachtige beelden kijgen een plek in onze tuin.
Onze lavendelcollectie is een van de grootste van Europa. Daarom komen deze dagen bezoekers van dichtbij en ver, uit binnen en buitenland en veel daarvan blijven terugkomen. Misschien nu ook uit Polen, want daar staat staat een prachtige reportage over onze lavendeltuin en kwekerij in het tijdschrift Weranda Country magazine:
"lawendowe zniwa".

Onze vriend en meesterkok Claude Pohlig is er met zijn sublieme tuingerechtjes met bloemen en bijzondere kruiden en groenten.


de lavendelmarkt:


Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt een groot overdekt terras met kleine culinaire hoogstandjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Alles wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.

De kaart van chef Claude voor deze dagen kun je hier alvast raadplegen: la Carte (PDF)
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be


Trio Laroche brengt ons zaterdag vanaf 12:00 uur live muziek. Lopend met accordeon en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl


Aiol zorgt zondag voor lavendelfrisse dansmuziek, melodieen op draailier en diatonisch accordeon. Hun zelfgeschreven repertoire is geworteld in het traditionele Franse balrepertoire: Aiol op Facebook (vind ze leuk, want dat zijn ze)


De Alambiek gaat om ongeveer 14:00 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend proces dat twee tot drie uur duurt. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen en neemt de vluchtige geuren met zich mee. De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavandelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daarvan gescheiden. met een Florentijnse vaas.

Door midel van stoomdestillatie wordt etherische olie en hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is heerlijk geurend en als geurig gesdestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken.


Biologische rozenkwekerij de Bierkreek komt met bloeiende oude en nieuwe rozen in grote potten als aanvulling op hun rozen in onze voorraad. Knap hoor, als ze mijn bijzonder strenge selectie uit hun enorme sortiment nog gaan overtreffen maar het zou me niet verbazen. Ik verheug me er op.
www.bierkreek.nl


Handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten en schapenvachten uit Marokko vind je bij Fuenteroyos.

Bric-a-brac, antiek en curiosa heeft Elly voor ons bijelkaar gevlooid. Deze passie voor oude tuingereedschappen en andere wonderlijke instrumenten moet je echt even in je opnemen. Het is een soort museum, vraag beslist naar het verhaal bij het voorwerp dat je verwondert.


I
mkerij Beeliwcious verwent je met lavendel-honingijs en andere honingheerlijkheden. Vandaag nog werd 'Bacio d'Oro' geoogst; verse honing uit de bijenstal op onze kwekerij, door de bijen verzameld van bijna 100 soorten lavendel, tijm, salie en andere kruiden. De reputatie van deze bijzondere kruidenhoning is grenzeloos, in Dubai zijn ze er dol op.
www.beelicious.nl

wtte lavendel met een honingbij
Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.


Kookerij Lahaye verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in onder andere confitures, sausen en chutney’s.

Voor de lavendeldagen mag je rekening houden met: Napoleon kersen (witte kersen met een rode blos) met vlierbloesem, chutney van verse vijgen, gember en walnoten, nieuwe Salsa Antico, Piripiri saus, abrikozen confituur naturel of met lavendel en lemonsquares met lavendel.

We verwijzen naar de blauwe tent.
www.kookerijlahaye.com

Els de Veen exposeert tuinvaardige beelden tussen de lavendels. De beelden lijken klassiek maar maken veel meer los als je beter kijkt. De klassieke schoonheid heeft een dubbele bodem van doorleefde emoties.

Altelier het Wolbeest uit Swalmen komt met: Tricotbuisverband, Sprookjesvilt, Wolviltlapjes, Seizoentafelpakketten, Gevilte tassen, Vulwol, Viltnaalden, Sprookjeswol en een assortiment breigaren, lontwol en wat handgekaarde batts om te spinnen of vilten, allemaal handgeverfd. Ik weet niet precies wat dat allemaal is, Linda wel, ze beheerst wolbeesten taal beter. Hartstikke leuk en zachtaardig zijn ze, die wolbeesten.

Die prachtige pompeuze bloempotten uit Toscane en nog meer "Impruneta" vind je bij Casa di BIanca. Ze zijn er ook weer.
www.casadibianca.nl

Waar kan ik nog naartoe?

Onderweg naar ons kom je vanuit het Noorden langs Meijel. Op zondag kun je daar het tienjarig bestaan van biologische frambozenkwekerij Raspberry-Max meevieren: www.raspberry-maxx.nl

Als je in Zeeland woont blijf je misschien liever thuis voor het rozenfestifval van de Bierkreek.

muistoegankelijk

De kwekerij kan sinds gisteren ook 'virtueel' met de muis van je computer worden bezocht. Als je echt niet kunt komen dit weekeinde kijk dan even hier, deze beelden zijn maandag gemaakt. Je kunt er met je muis een rondwandeling over de kwekerij in maken. Is dat niet geweldig? Het kan hier: vluchtig door de tuin van kwekerij Bastin.virtueel rondwandelen over de kwekerij via Google maps

jaarprogramma, alle themadagen in 2014

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open.

In 2014 zijn dat verder nog:

23 en 24 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Klik hier om overzicht van onze activiteiten op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma2014.pdf


linken


'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin


Met vriendelijke groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief kan hier.