Quote
Week 14
Jaar 2014
 
 
Doe nooit iets voor mij, zonder mij.
 
 
Soms wordt je met (steeds terugkerende) problemen geconfronteerd waarbij gedragsverandering van je medewerkers gewenst is.  Als leidinggevende heb je alles al geprobeerd maar zonder resultaat. Probeer dan eens om een oplossing te zoeken vanuit de positieve deviantie benadering.
 
Deze denkwijze gaat ervan uit dat de oplossing reeds in je organisatie aanwezig is. Richard Tanner Pascale en Jerry Sternin hebben na onderzoek vastgesteld dat er in iedere organisatie individuen of groepen zijn die geen last hebben van het probleem alhoewel ze met dezelfde beperkingen en middelen werken als iedereen.
 
Waar het voor jou als leidinggevende dus op aan komt is niet om zelf met een oplossing te komen aandraven, ze opleggen aan je medewerkers en hopen dat het gewenste gedrag ontstaat. Neen! Kijk eerst even rond in je organisatie naar wie al een oplossing heeft. Je kan bij deze individuen of groepen je licht opsteken en ze gebruiken als ‘change agents’ voor jouw medewerkers.
 
In het artikel ‘Your Company’s Secret Change Agents’ lees je alles over deze benadering. Je krijgt zelfs een zes stappen plan om de gedragsverandering succesvol te laten verlopen.
 
Denk nu niet dat dit de zoveelste verandermanagement-hype is. Zoals je zult lezen heeft ze haar deugdelijkheid meer dan bewezen voor heel moeilijk op te lossen probleemsituaties.    
 
 
P.S.: Heb je ook een citaat of een bedenking dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.