Van Koesveld Financiële Diensten - financieel adviseur voor particulieren en bedrijven


Nico van Koesveld
06-29082610
Twitter Blog

 

Geachte relatie,

 

Vanwege het extreme weer enige tips wat u het beste kunt doen bij onweer en storm.

 

Als u digitaal inlogt op uw polismap, zie www.koesveld.net, onder digitale polismap kunt u op uw polis het directe noodnummer van uw verzekeraar vinden. Tip: sla deze op in uw telefoon.

U kunt ons in geval van NOOD bereiken op ons noodnummer, 06-29082610. Wordt er niet opgenomen of is de lijn in gesprek, dan kunt u inspreken of ons SMSén of  whats appen.

 

Hartelijke groet,

Nico van Koesveld

E-mailnieuwsbrief Van Koesveld juni 2016

 


Wat te doen bij onweer.

Mogelijk vallen er vrijdag, zaterdag e/of zondag zeer zware onweersbuien, zo verwachten verschillende weerstations.

De buien zullen waarschijnlijk zeer lokaal zijn, maar wat kunt u het beste wel en niet doen bij plotseling noodweer? 

Hieronder diverse tips: 

 • Zorg dat u binnen bent als het noodweer losbreekt. Het huis is een veilige plek. Berg losse spullen uit uw tuin op in de woning of schuur.
 • Plaats uw auto, als dat kan, onder een stevige overkapping of nog liever in een schuur of garage. Zo voorkomt u schade aan uw auto.
 • Op het moment dat u uw haartjes op bv uw armen overeind voelt komen te staan en er een statisch gevoel optreedt, kunt u ervan uitgaan dat de bliksem in uw directe omgeving kan inslaan. Doe dan het volgende: Ga direct gehurkt zitten met uw voeten tegen elkaar. Plaats uw handen over uw oren en uw hoofd tussen uw knieën. Maak uzelf zo klein mogelijk en probeer zo min mogelijk contact te maken met de grond.
 • Bent u onderweg met de auto, dan loopt u vrijwel geen gevaar. De auto voert de stroom, mits u de deuren en ramen dicht heeft, naar de grond.
 • Bent u op het water, dan bent u onderdeks in principe wel veilig. Wel is het zeer aan te raden een bliksemafleider op de boot te hebben in de vorm van metalen kabels die met het einde in het water liggen.
 • Overvalt het slechte weer u toch als u in een open veld bent. Dan moet u zich zo klein mogelijk maken. U kunt de voeten het best zo dicht mogelijk tegen elkaar houden, in verband met de zogeheten stapspanning, die koeien en paarden nog wel eens fataal is.
 • Schuil nooit onder een boom. Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze stroom beter geleiden dan lucht. Slaat de bliksem in een boom, dan is de kans groot dat de boom ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam.
 • In een bos kunt u het beste dekking zoeken laag bij de grond (gehurkt zitten) op een plek waar veel kleine boompjes bij elkaar staan.
 • Een tent is absoluut niet veilig. Zoek direct ander onderdak als een auto of gebouw.
 • Daarnaast raadt Meteo Consult aan de buienradar goed in de gaten te houden. Als het flink gaat hagelen, dan zouden er flinke 'tennisballen' naar beneden kunnen komen. Houd daar rekening mee.

Nog een aantal tips voor op het moment dat u binnen bent tijdens onweer:

 • Ruiten: Een ruimte met een dak en muren biedt goede bescherming tegen blikseminslag. Blijf wel uit de buurt van ruiten, deze kunnen springen door de klap en energie van een inslag in uw buurt.
 • Gebruik geen telefoons met snoer: Binnenshuis kunt u uw mobiele telefoon of huistelefoon zonder snoer veilig gebruiken. Gebruik ook geen aangesnoerde laptops en andere elektronica. Deze apparaten kunnen lichamelijke schade toebrengen tijdens een inslag.
 • Haal stekkers op tijd uit het stopcontact: Doe dit niet tijdens een onweersbui maar zo snel mogelijk. Op deze manier beperkt u schade aan apparatuur.
 • Vermijdt contact met (stromend) water: Was tijdens een onweersbui niet uw handen, ga niet douchen of baden en laat de afwas en was wachten tot na de onweersbui.


Wat te doen om stormschade te voorkomen?

Stormschade voorkomen

Het extreme weer van de laatste dagen zal waarschijnlijk alleen maar vaker gaan voorkomen. Hieronder een aantal tips om schade door storm te voorkomen:

 • Controleer regelmatig of er geen dakpannen los liggen. Die kunnen bij een storm voor flinke schade zorgen als ze van het dak waaien.
 • Berg losstaande spullen in de tuin, zoals bloempotten en tuinmeubilair, op.
 • Doe ramen en deuren goed dicht.
 • Controleer bomen die vlak bij jouw huis staan op loshangende of uitstekende takken. Die kunnen mogelijk op je huis terechtkomen.

 

 

 

Barnseweg 114 - 3771 RP - Barneveld - www.koesveld.nl -  Tel. 0342-424242 - info@koesveld.nl -- Twitter - Linkedin