Nieuwsbrief:
September 2016
25ste Jaargang - Nr 07
Agenda...
16 september 016
Synchronisatietips voor cloud software
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 16 september 2016
 
Opgelet, de vergadering gaat terug door om 20h15 in het nieuwe gerenoveerde VOC (Rodenbachstraat 18, Hasselt)

Onze eerste avond in het nieuwe werkjaar is een speciale, want we nemen opnieuw onze intrek in het gerenoveerde VOC.  De ontwerpers en uitvoerders van de renovatie hebben een prachtige job gedaan en de zaal en lokalen naar een hedendaags design gebracht in een rustgevende en mooie lay-out. In dit kader starten we het nieuwe werkjaar 2016-2017.

Johan gaat ons opnieuw verder voeren in de mysterieuze wolken van de cloud om het voor ons een beetje duidelijker te maken. Hij gaat het hebben over OneDrive en het overkoepelende O-drive. Als voornaamste eigenschap van O-drive heeft dat programma de mogelijkheid om je cloud diensten op een plaats te beheren.

Zo kan je in een oogopslag zien waar je overal opslagruimte bezit en hoeveel die bedraagt. Je hebt bvb mappen bij Google Drive, Dropbox en OneDrive, maar weet niet meer hoeveel en wat er staat. O-drive laat je dat allemaal zien in één beeld en tovert ook nog opslagruimte te voorschijn die je zelfs nooit ontdekt hebt omdat die bij een of andere dienst of programma hoort. Zo kan je voor eens en altijd je hele opslag beheren met één programma.

Verder staan we natuurlijk open voor andere problemen en weetjes gedurende die avond. Allen hartelijk welkom en breng gerust een vriend of kennis mee.

Eigen toestellen (laptops,tablets, enz….) meebrengen is aangeraden om zelf (interactief) ook mee te kunnen doen, eveneens je telenetlogin met paswoord is ook handig.
 
Nieuws...
Telenet
 
Telenet kondigt vandaag aan dat het van start is gegaan met de modernisering van het Base-netwerk, dat sinds kort in handen is van de Mechelse operator. De werken zullen duren tot het voorjaar van 2018.

Om zijn positie op de mobiele markt te versterken, maakte Telenet in april vorig jaar bekend dat het 1,3 miljard euro te veil had voor de mobiele telecomoperator Base. De overname werd begin dit jaar afgerond en in mei volgde het nieuws dat Telenet 250 miljoen euro in de verbetering van het netwerkzou pompen. Dat geld was enerzijds bedoeld voor de bouw van 800 tot 1.000 nieuwe masten, en anderzijds om de huidige masten te moderniseren.
 
Die modernisering is nu van start gegaan. Op 22 augustus gingen de werken van start in Limburg en Oost-Vlaanderen, met een update van een hondertal mobiele sites. Telenet werkt daarvoor nauw samen met telecompartner ZTE, dat de radio-uitrusting voorziet, maar ook Engie Fabricom, PTM en TecICT. De bedoeling is dat alle 3.000 bestaande mobiele masten tegen het voorjaar van 2018 met de nieuwste netwerktechnologie worden uitgerust.

Telenet wil met dit project enerzijds de huidige capaciteit van het Base-netwerk versterken, zodat demigratie van al zijn klanten op het Orange-netwerk tegen 2018 vlekkeloos verloopt. Anderzijds heeft het tot doel om de dekking van het netwerk verder te verbeteren, zowel voor 3G, 4G en 4G+, alsook het netwerk voor te bereiden op de mobiele technologieën van de toekomst.

Elementary OS 'Loki'
 
De ontwikkelaars van elementary OS hebben de stabiele versie van Loki, versie 0.4 van het op Ubuntu-gebaseerde besturingssysteem, uitgebracht. Bij de nieuwe versie is de stabiliteit verbeterd, de beveiliging opgeschroefd en nieuwe functionaliteit toegevoegd.
Elementary OS Loki is gebaseerd op Ubuntu 16.04 LTS, waar voorganger 0.3 Freya Ubuntu rond Ubuntu 14.04 LTS opgetrokken was. De ontwikkelaars van het OS hebben naar eigen zeggen iets meer dan een jaar aan de update gewerkt. Loki is onder andere voorzien van nieuwe indicatoren, voor audio, netwerken en bluetooth.

De software toont nu de batterijstatus voor accessoires als de muis en het toetsenbord en er is een lijst van apps die een zware wissel trekken op het verbruik op te vragen. Daarnaast is er een notificatiecentrum, met do-not-disturb-toggle. Het menu voor systeeminstellingen heeft een uitgebreidere zoekfunctie gekregen en de weergave voor netwerkinstellingen is vereenvoudigd, met de opties voor kabel- en draadloze verbindingen, hotspots, proxies en vpn's in een enkel overzicht.

Bij Loki is elementary OS uitgebreid met Parental Controls, waarmee beheerders onder andere een tijdslimiet voor gebruik kunnen instellen. Ook is er een nieuwe browser, Epiphany, die gebaseerd is op WebKit2, en hebben de ontwikkelaars mailclient Geary aangepast en geïmplementeerd als simpelweg 'Mail'. Tenslotte is het besturingssysteem voorzien van een app-winkel.

De volledige lijst van veranderingen is bij het blogstuk van de ontwikkelaars te zien. Elementary OS probeert zich te onderscheiden van andere Linux-distributies met een gestroomlijnde gebruikersinterface. Het uiterlijk van de software vertoont gelijkenis met dat van macOS.
 
Hardware...
Acer Swift 7

 
Acer lanceert allereerste laptop dunner dan één centimeter
Nadat Acer een absolute monsterlaptop aan het grote publiek heeft getoond op IFA, is het nu de beurt aan iets meer sereniteit in de vorm van de Swift 7. De titel ’s werelds dunste laptop gaat niet meer naar HP met de Spectre 13, maar naar Acer. De laptop is amper 9,98 millimeter ‘dik’ en weegt 1,1 kg. Perfect om overal mee te nemen, maar zijn flinterdunne design beperkt de Swift 7 tot een rasechte laptop. Geen hybride-toepassingen, geen aanraakscherm, vorm boven functie om het record binnen te halen.
 
Er is plaats voor twee USB-C 3.1-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting, meer niet. Binnenin is er plaats voor een Intel Core Y-chip uit de gloednieuwe Kaby Lake-reeks. In tandem met de 8 GB RAM en 256 GB SSD is deze laptop prima geschikt voor productiviteitstaken onderweg. Dankzij de nieuwe Core Y-chip zou de Swift een autonomie van 9 uur meekrijgen, benieuwd of dat in de praktijk ook waar is.
 
Het 13,3 inch Full HD IPS-scherm is niet bepaald baanbrekend, maar gezien de vorm en de Intel Core Y-chip lijkt een hogere schermresolutie niet echt aan de orde. Het hele systeem wordt passief gekoeld dankzij het aluminium chassis van de Swift 7. Afwachten of je benen in brand zullen schieten wanneer je meer dan 10 tabbladen in Chrome open hebt staan.
 
Tot slot springt het brede touchpad in beeld. De trend naar grotere touchpads wordt door Acer nog extremer doorgetrokken door de helft van de onderkant in gebruik te nemen. Een trend die we alleen maar kunnen toejuichen.
 
Wie iets meer flexibiliteit wil, kan ook voor de Spin 7 kiezen. Die meet één millimeter dikker, maar biedt een roteerbaar aanraakscherm, Intel Core i7-chip en een groter 14 inchscherm.
 
Prijzen en beschikbaarheid van de Spin 7 zijn nog niet bekend, maar die van de flinterdunne Swift 7 wel: 1.299 euro. De eerste modellen worden in september al in China uitgeleverd, Europa zou snel volgen.
 
Microsoft Lumia EOL
 
De toekomst van Microsoft en zijn smartphones ziet er heel erg onzeker uit. Vooral op hardware gebied is het heel erg stil en de fabrikant zou later dit jaar dan ook de stekker eruit willen trekken.

De laatste smartphone binnen de Lumia-lijn die Microsoft op de markt heeft gebracht is de Lumia 650. Dit toestel draait op Windows 10 en combineert dit met een 720P-scherm van 5-inch. De Lumia 650 is al sinds het begin van 2016 beschikbaar en sindsdien is het eigenlijk heel stil. Volgens een anonieme Microsoft-medewerker zou Microsoft de productie van zijn eigen toestellen in december helemaal willen stoppen. 

Of de stilte vanuit de kant van Microsoft betekent dat het einde nadert of juist het begin is van iets nieuws is niet te zeggen. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de kwestie. 
 
Hardware Te Koop
 
HP dm1-3100sb (AMD E-350-8GB-11,6 1366x768 en Samsung SSD 840 EVO 120GB) met Linux aan 100 Euro (Refurbished).
 
Thecus N8800 Pro (2U rackmount-4GB-LED display-Redundant powersupply (2x PSU)-8 hotswappable trays-RAID 0,1,5,6,10,JBOD-2x Gbit LAN onboard) aan 200 Euro (niet voor in de woonkamer, maakt ie teveel lawaai voor).

Dell OptiPlex 960 SFF (E8500-4GB-250GB) + Dell P2210 (1680x1050) met Linux aan 100 Euro (Refurbished)
 
Corsair Dominator 24 GB DDR3 - 6x CMP24GX3M6A1600C9 (6 modules van elk 4GB) voor 90 Euro
 
Upgrade set
 
GA-MA78GPM-DS2H
AMD Athlon(tm) Dual Core Processor 4850e (45W) + Stock Cooler
4x PC2-6400 DDR OCZ2G8002G (8GB Total)
 
Setje aan 75 Euro
 
Bij interesse een mailtje sturen naar Bart.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: mHotspot
 
Dankzij mHotspot kan je in een handomdraai een wifi-hotspot opzetten op je laptop, smartphone of pc. Het programma laat toe om tot tien toestellen aan je LAN, Ethernet, wifi- of 4G-verbinding te hangen.

De software van mHotspot is gratis en zeer gebruiksvriendelijk, maar daar hangt wel een staartje aan vast. Gelukkig is die makkelijk te vermijden, op je computer alleszins. De installatiewizard van mHotspot vraagt je verschillende keren of je ook geen extra programma’s zoals AVG’s Tuneup erbij wil nemen of van Yahoo je standaard zoekmachine wil maken en stelt dat dan voor als de aanbevolen wijze om mHotspot te installeren. Niets van aantrekken, gewoon altijd voor de aangepaste optie kiezen en de programma’s afvinken of ‘I do not accept’ selecteren. Zo hoef je nadien geen rommel buiten te smijten. Bij de Androidversie moet je reclame dulden als je geen adblocker hebt.

Je hotspot prepareren is poepsimpel. Het eenvoudige programma vraagt je om je wifinetwerk een naam te geven en een wachtwoord toe te wijzen. mHotspot laat toe om tot maximaal 10 apparaten aan je wifi aan te sluiten. Optioneel kan je dat aantal gebruikers beperken. Het commando om je hotspot samen met je computer te laten opstarten is aan te vinken in het instellingenmenu.

Alles is gereed voor de aftrap van je hotspot. Het enige wat je nu nog moet doen is op ‘Start Hotspot’ klikken. Je wifisignaal wordt dan gelanceerd vanaf het apparaat waarop je mHotspot hebt staan en is normaal zichtbaar in de verbindingslijst van de toestellen die een draadloze internetverbinding kunnen leggen.
 
Keuze 2: Windows Repair Toolbox

Van zodra je dit programma installeert, kan het wat intimiderend overkomen. In totaal word je verwelkomd door 54 (!) knoppen, allemaal met een specifieke functie. Gelukkig worden ze wat gegroepeerd, zodat je weet wat ze ongeveer allemaal doen. 
 
Windows Repair Toolbox is een klein programma dat 2 MB weegt. Alle functies, elke knop, is een bepaald programma dat de software direct downloadt als draagbare toepassing zonder installatie. Benieuwd welke processor in je pc zit? Klik op CPU-Z en na 10 sec start het programma automatisch op. De rest van je hardware? HWiNFO weet raad. In de downloadbalk kan je telkens zien hoever de download staat.

Naast Hardware vind je nog toepassingen voor herstellingen, back-up en recovery, Windows, uninstallers en gewoon handige tools. Je kan met een gerust hart elke keer een programma testen, aangezien er niets wordt geïnstalleerd op je pc. Zo blijft je Windows-configuratie lekker licht.

Je kan in principe net zo goed al die programma’s downloaden, maar wij geven de voorkeur aan Windows Repair Toolbox omdat het telkens draagbare software downloadt die niet moet worden geïnstalleerd. Dat houdt je systeem licht en je hebt direct een perfect overzicht welke programma’s je snel gratis kan gebruiken met één druk op de knop in welke situatie.

Windows Repair Toolbox vereist .NET Framework 4 en ondersteunt Windows XP of hoger.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo