Jip's venster op de wereld
31-12-2019


 
Het knaagt waar het niet gaan kan.
 
Mooie beginzinnen, daar kun je me voor wakker maken. Hoewel het er vaker op neerkomt dat ik mezelf ermee wakker hou. Is het precies genoeg? Zijn er betere synoniemen? Is het niet te dubbelzinnig? Nou ja, al die dingen waar taalgebruikers tegenaan kunnen lopen in een poging hun gedachten en verhalen over te brengen aan anderen.
 
Op de rand van 2020 grijpen journalisten en andere duiders de gelegenheid aan om tien jaar - of langer - terug te kijken. Met de kennis, de ogen en de mensen van nu kijk je met verwondering, verbazing, verbijstering of verontwaardiging om. Of je pakt een boek, kijkt in je hansop naar een netflix-serie of vermijdt anderszins de woordenbrij.
 
De oudjaarsblik kan samenvallen met ingesleten oordelen of innovatieve inzichten brengen. Wat je waarneemt, hoe dat voelt, welke woorden of beelden daarbij passen en hoe je erover denkt, is altijd aan jou! Ook al filteren tv-makers, twitteraars en bloggers wat je te zien krijg: jij bepaalt halfvol of halfleeg, druppelsgewijs of stromend, mild of scherp.
 
Dat geldt natuurlijk ook voor de honderd columns die mijn provider voor me heeft bewaard. Ze  beslaan niet eens een decennium (vanaf 2012); de rest van mijn schrijfproductie is verzwolgen in de cloud, verstrikt in computernetten of vervaagd op ontoegankelijke harde schijven.
 
Goede voornemens heb ik - bij uitzondering - ook voor het komende jaar, met ‘garantie totaan de voordeur’: geen lastige vragen meer. Dank aan allen die op enig moment de moeite namen om me daarop een antwoord te geven. Het was vaak verfrissend, soms hartverwarmend of ontroerend en altijd onverwacht en bijzonder!
 
Ik wens je een vriendelijk, vrolijk, vrij en verrassend 2020!
 
 
 
In de herhaling?
 
 
Een deel van de honderd columns is verschenen in de uitgave 'Ik wandel door de wereld ... en ik schrijf erover'. Als je die nog niet hebt ontvangen en wilt lezen (en kijken), neem dan even contact op met een reply.
 
 
 
 
 
 
Cartoon
       
 

Deze brief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis. Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.