Westerlo - maart 2017
Jaargang 7 - nummer 3
 
 
  Inhoud 
 
 
Lize Spit op de praatstoel
 
Lize Spit schrijft poëzie, proza en scenario's. Sinds haar debuutroman in januari 2016 verscheen bij uitgeverij Das Mag, groeide ze uit tot dé literaire sensatie van afgelopen jaar. 'Fascinerend', 'weergaloos', 'verrassend', 'indrukwekkend' - de recensenten verslikten zich haast in de superlatieven over Het smelt.
 
De vertaalrechten van het boek, dat amper 5 maanden na publicatie al meer dan 40.000 keer over de toonbank ging, zijn inmiddels al aan acht landen verkocht.
 
De auteur komt in onze bib vertellen over haar werk en schrijfproces en leest voor uit haar bestseller. Ongetwijfeld een boeiende avond!
 
dinsdag 11 april om 20.15 uur
toegang 5 euro
reserveren verplicht

 
 
 
 
een proevertje
 
 
Zuiderse Zoenen
 
 
de brochure met alle activiteiten
Van 19 februari tot 29 april vindt in Westerlo de vijfde editie van Zuiderse Zoenen plaats. De bedoeling van dit project is om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met internationale solidariteit. Daarom organiseren een heleboel Westelse verenigingen, scholen en handelaars een zuiders getinte activiteit.
 
In de bib trakteren we onze lezers op 'Lees je Wereld', een pakket wereldfilms, een boekenstand en heuse rugzakverhalen.
 
Films:
Une Révolution Africaine - vr 24/3
Samuel in the Clouds - do 5/4
Tanna - do 27/4
 

Rugzakverhalen - vr 7/4
 
 
 
 
 
Wereldfilm: Une Révolution Africaine 

 
 
de trailer

Vrijdag 24 maart kan je naar een documentaire komen kijken over de Afrikaanse revolutie in Burkina Faso die zorgde voor de val van president Blaise Compaoré.
Deze film van 2015 brengt de laatste tien dagen van de burgerrevolutie in beeld. Die kwam er na 27 jaar van onbetwiste heerschappij.
 
Op 21 oktober 2014 kondigden president Blaise Compaoré en zijn regering hun plan aan om de grondwet te wijzigen om zo hun greep op de macht te kunnen behouden. Tien dagen later, na een golf van publieke protesten, viel het regime van Blaise Compaoré en verliet de president het land.
 
Een van de makers van deze film is Ismaël Compaoré. Hij komt naar België en is er deze avond ook bij.
 
Deze voorstelling is een organisatie van de werkgroep Broederlijk Delen en de Wereldraad.
 
vrijdag 24 maart om 20 uur

toegang: 5 euro (inclusief drankje)
inschrijven niet nodig
info: susvanolmen@scarlet.be - 014 26 49 18
 
 
 
Digiklap

 
DIGIKLAP helpt je verder! 
 
Vanaf maart organiseren we maandelijks een Digiklap in de bib, dit telkens op de voorlaatste zaterdag van de maand.
 
Tijdens dit moment kan iedereen terecht met vragen over smartphones, tablets en pc's bij de vrijwilligers van het Repair Café.
 
Men zegge het voort!
 
zaterdag 18 maart van 10 -12 uur in de bib
 
i.s.m. Repair Café en Lokaal Dienstencentrum Terharte
 
 
 
 
Bibkids - Jeugdboekenmaand

 
 

Jeugdboekenweek wordt in 2017 JeugdboekenMAAND. En dat zullen ze geweten hebben in de bib en op de scholen!
 
In maart wordt onze Bib omgetoverd in alle kleuren van de regenboog. Het thema van de jeugdboekenweek is namelijk "MVX, je bent wie je bent".  MVX begint bij jongens en meisjes. Maar het wil hen niet lijnrecht tegenover elkaar zetten, het wil iets doen bewegen, kriskras door elkaar.
MVX doorbreekt de rollenpatronen en nodigt je uit om anders te kijken naar elkaar en te zijn wie je bent: beetje jongen, beetje meisje, maar vooral: jezelf.
 
We gaan ook dit jaar op bezoek bij de kleuterscholen en hopen grote ogen te trekken met verhalen over strijkende papa's, klussende mama's en dansende honden.
 
De kinderen uit het tweede en derde leerjaar worden door onze bibliothecaresse… euh bibliothecaris uitgenodigd voor een zot bibspel in de bib waarin niets is wat het lijkt. En waarin je gewoon kan zijn wie je bent. Want 100% meisje of 100% jongen, daar geloven wij niet in!
 
Het wordt een knotsgekke maand waarin ook de individuele lezer(tje)s zich aan allerlei verrassingen én een overvolle boekentafel kunnen verwachten! Kom zeker eens langs!
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
Het thema van de Jeugboekenmaand trekken we ook door naar onze Voorleeskwartiertjes: jongens, meisjes én alles daartussen, iedereen komt aan bod!
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom op woensdag 29 maart om 14 uur.
 
gratis toegang
inschrijven niet nodig
 
 
 
 

 
Kelly's Tijdschriftentips
 
 
NIEUW!
 
Grinta!, magazine voor de actieve fietser.
Grinta beschouwt zichzelf niet als het zoveelste fietsblad in de rij. Het is een Vlaams magazine mét een eigen karakter waarin elke fietsliefhebber zijn gading vindt.
 
De verschillende recreatieve fietsdisciplines komen aan bod: wielertoerisme, mountainbiken én het gewone fietsen. Techniek en fietsmateriaal worden in elk nummer belicht. Dit kan variëren van een uitgebreide test van nieuwe fietsen tot een stap voor stap handleiding om een lekke band te herstellen.
 
Als toemaatje mag je telkens enkele columns verwachten met onverwachte invalshoeken op het fietswereldje.
Grinta verschijnt tweemaandelijks.
 
Voor de liefhebbers: kijk zeker ook eens in ons ander tijdschrift over dit thema: Fiets Magazine.
 
 
Het magazine De Tuin Op Tafel staat boordevol praktische tips over groente, fruit en kruiden. Hoofdredacteur Angelo Dorny geeft tips & tricks over het moestuinieren en gaat op bezoek bij moestuinvrienden.
 
Het magazine geeft antwoord op vragen als: Hoe kweek je spruitjes? Hoe bescherm je je oogst tegen de wortelvlieg? Wanneer zaai je sla en hoe zie je dat de pompoenen oogstrijp zijn?
 
Verder biedt het allerlei recepten voor makkelijke en creatieve maaltijden en staan er verhalen in over medetuiniers, van professionele kwekers tot urban gardeners.
 
Dit kwartaalmagazine speelt in op de trend van duurzaam eten - Je eet wat je kweekt - en raakt aan ontwikkelingen in de maatschappij.
De 'achteruitstrevende economie' (ruilhandel opzetten, zelf kweken, moes- volks-en buurttuinen, een eetbaar balkon) maakt mensen immers vindingrijk.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
Op 3 maart 1947 wordt, twee weken te vroeg, Archibald Isaac Ferguson geboren, het enige kind van Rose en Stanley Ferguson.
Archibalds leven zal gelijktijdig vier verschillende paden volgen. Vier identieke Archibalds, bestaand uit hetzelfde dna, vier jongens die fysiek een en dezelfde zijn, leiden vier parallelle en volstrekt verschillende levens. Elke levenspad neemt een andere richting. Liefdes en vriendschappen en intellectuele interesses contrasteren. Een jongen groeit keer op keer op. Iedere Archibald zal verliefd worden op Amy Schneiderman, maar hun relatie zal steeds een andere zijn.
 
In 4321 kan de lezer meegenieten van Archibalds successen, en meeleven met de tragische gebeurtenissen die hem overkomen. Zo ontvouwen de levensverhalen van de vier Archibalds zich.
 
"Een rijke en knap geconstrueerde roman." Het Parool

"Een met veel zorg en toewijding geschreven vintage Auster. Vier romans eigenlijk voor de prijs van één." Knack

"Bijzonder, verwarrend en verschrikkelijk verslavend." Marie Claire
 
een leesfragment
 
 
Andere blikvangers:
 
 
nieuwsgierig?
 
 
 
Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet.
 
Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar.
 
Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten - van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten naar de volksverhuizingen richting Manhattan in de twintigste eeuw - en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.
 
 
Milo Andret is een geniaal wiskundige in de jaren zeventig die uitgroeit tot een legende door zijn onderzoek aan de universiteit van Berkeley. Maar de combinatie van ambitie en sociaal onvermogen, brengt hem op een destructief pad en hij raakt aan de drank.
Milo's zoon Hans is voorbestemd een even glansrijke carrière tegemoet te gaan als zijn vader, maar ook hij raakt verslaafd. Om te voorkomen dat hem eenzelfde lot beschoren zal zijn als zijn vader, besluit Hans zijn carrière af te breken en een andere weg te volgen.
Met Handboek van een twijfelaar schreef Ethan Canin een monumentale roman over de obsessieve drang het onverwoordbare te uiten in formules, kunst en literatuur. 
'Verpletterend mooi, dat lukt maar weinig boeken.' - Esquire
'Een van de tien niet te missen romans van 2016!' - BBC Culture
Canin schrijft weergaloos en vol gevoel. - The Washington Post
Een fenomenale literaire prestatie. - Publishers Weekly
 
 
de website van de auteur
 
 
de website van de auteur

Met En ik herinner me Titus Broederland heeft Auke Hulst - bekend van de autobiografische roman 'Kinderen van het Ruige Land' - een intrigerende roman geschreven.
 
De tweelingbroers Broederland wonen in een afgelegen bos, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en hun gitaar. Tot een catastrofe hen van huis verjaagt. Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen.
 
Maar waarin schuilt het grootste gevaar? In de opengebarsten aarde, in andere mensen of in henzelf?
 
Auke Hulst toont zich andermaal een meester in het oprekken van literaire grenzen en dringt diep door in de belevingswereld van jonge mensen die buiten de samenleving staan.
 
 
Dokter en diplomaat Jean-Christophe Rufin, ooit pionier bij Artsen Zonder Grenzen, putte voor zijn elfde roman uit het eigen humanitaire verleden.
 
Twee trucks van een Franse ngo zijn in het najaar van 1995 met hulpgoederen onderweg naar Centraal-Bosnië, waar een gruwelijke burgeroorlog woedt. Aan boord zijn Lionel, de leider van de expeditie, de twintigjarige Maud, twee jonge ex-militairen en een monteur. Allemaal hebben ze hun eigen, vaak verborgen drijfveren om deel te nemen aan de missie.

Naarmate ze dieper doordringen in het oorlogsgebied, stijgt de spanning tussen de expeditieleden. Het wantrouwen groeit en al snel loopt de situatie uit de hand – de humanitaire actie wordt een levensgevaarlijke expeditie.

Met Checkpoint onderzoekt Jean-Christophe Rufin een brandend actueel dilemma. Kun je volstaan met alleen humanitaire hulp in een tijd waarin terreur en geweld regelmatig toeslaan in het hart van Europa? Wat is het moment om de wapens op te nemen en te vechten tegen de bedreigingen van buitenaf?
 
 
 
een inkijkje
 
 
 
een recensie
 
 
Het is zomervakantie in Australië. Een jonge leraar gaat op weg naar Sydney, maar strandt in het plaatsje Bundanyabba midden in de outback. Hij vergokt er zijn geld tot op de laatste penny en drinkt misselijkmakende hoeveelheden bier. En er gebeurt nog veel meer dat het daglicht niet kan verdragen. Na vijf dagen blijft de hoofdpersoon geradbraakt achter. Het enige wat hij nog heeft, is het pistool dat hij in zijn hand houdt.
 
Dit is de even glasheldere als meedogenloze plot van een roman die al sinds de jaren zestig doordreunt in de hoofden van lezers overal ter wereld: 'Wake in Fright' (Aangeschoten). De gelijknamige film geldt als cultklassieker.

Tijdens zijn recente bezoek aan Nederland noemde Nick Cave Aangeschoten het donkerste boek dat hij ooit gelezen had: 'Geweldig boek, het laat ons voor het eerst de donkere kant van Australië zien.'
 
Niet de minsten komen steeds weer terug op deze roman, en daarom is het de hoogste tijd voor deze nieuwe editie.
 
Claire is achtenzeventig. Het is nooit wat geworden met haar, behalve dan dat ze altijd redelijk goed in haar vel zat. Dat is al heel wat, begrijpt ze nu, wanneer ze negenhoog, met uitzicht op zee in Oostende, terugdenkt aan de tijd van toen.
 
Ze vertelt haar verhaal en dat van die doodgewone buurjongen. Ze vertelt wat ze nog weet en wat ze hoorde van anderen. Claire hield al van Willy toen hij nog een jongen was en zij een meisje. Zij heeft gestudeerd en hij niet. Hij is getrouwd en zij nooit. Willie is uit haar leven verdwenen. En toch verlangt Claire nu heviger dan ooit naar hem en naar toen.
 
Een Doodgewone Jongen is een echte 'trip down memory lane', een ode aan de echte liefde en een feestelijk, geestig spel met herinneringen uit het familiealbum.
 

 
de eerste pagina's
 
 
Belgium welcomes Trump
 
Gezaghebbend, actueel en provocerend: deze biografie van Donald Trump schetst een complex beeld van een man die - tegen alle verwachtingen in - de 45ste president van de Verenigde Staten werd.
 
Wie is Donald J. Trump? Ondanks decennia van nauwkeurig onderzoek zijn vele aspecten van zijn leven nauwelijks bekend. Om hem volledig te doorgronden, verzamelde The Washington Post een team van journalisten en onderzoekers wier research tot het winnen van meerdere Pulitzers heeft geleid.
 
Deze auteurs onderzochten alle aspecten van Trumps onwaarschijnlijke levensverhaal en interviewden hem meer dan 20 uur. Ze stelden kritische vragen over zijn alliantie met power broker Roy Cohn, zijn vermeende banden met de georganiseerde misdaad en zijn controversiële deals in New York, Atlantic City, Florida, Schotland en Azerbeidzjan.
Ze onderzochten zijn enorme rijkdom, de evolutie van zijn politieke denkbeelden, zijn bijzondere identiteit als miljardair, celebrity, wereldmerk, televisiester én president van de Verenigde Staten.
 
Hoe heeft zijn leven zijn denkbeelden over economie, immigratie, wereldhandel, terrorisme en vrouwen gevormd? Trump: de waarheid achter zijn ambitie, ego, geld en macht.
 
 
De afgelopen vier jaar is het terrorisme fors toegenomen in frequentie en intensiteit. Dagelijks worden grote delen van de wereld opgeschrikt door terroristische aanslagen die in het Westen en vooral daarbuiten veel slachtoffers eisen. Dit angstwekkende verschijnsel vraagt om duiding en antwoorden.
 
Welke politieke, culturele en historische verklaringen zijn er? Is hier sprake van verschillende conflicten of zijn er gemeenschappelijke kenmerken en sluiten extremistische organisaties de rangen? Wat is de voedingsbodem van terrorisme en hoe verklaren we de aantrekkingskracht ervan?
 
Daarbij gaat het niet alleen om de aantrekkingskracht op de uitvoerders van aanslagen, maar ook op de supporters en sympathisanten die de woede van de daders kunnen delen.
Onderzoek in verschillende delen van de wereld naar de motivatie van jongeren om zich aan te sluiten bij extremistische bewegingen, toont aan dat er sprake is van een mondiaal patroon. Dat geldt ook voor de wervingsmethoden van verschillende extremistische organisaties.
 
Het Westen onder vuur: een aanrader voor iedereen die zich na elke aanslag afvraagt 'Waarom?'.
 
 
een interview met de auteur
 
     
 
Peter Verhelst won dit jaar de Herman De Coninckpublieksprijs met 'Als je geen contact
meer hebt met de dingen'.
In 1987 debuteerde Peter Verhelst met de dichtbundel 'Obsidiaan'. Nu, dertig jaar later, is hij een gevestigd dichter, en verschijnt er voor het eerst een bloemlezing uit zijn opzienbarende poëzie.
 
Met Koor kan de lezer zich verwachten aan een bijzondere keuze door Verhelst zelf uit eerder gepubliceerd werk, aangevuld met een aantal ongepubliceerde gedichten, waarin de grote thema's als verdriet en liefde de bovenhand hebben.
 
Deze nieuwe context dwong Verhelst niet alleen tot een andere volgorde, maar vaak ook tot een herwerking van de gedichten zelf.
 
Het is een koor geworden van 120 gedichten, die met elkaar een nieuwe "samengang" aangaan.
 
ENVOI
Als jij het bent die ik zal missen
laat mij dan blijven
de herinnering aan wat nooit zal zijn.
 
 
Het boekenboek is een luxueus kijk-, lees- en snuisterboek over het mooiste en belangrijkste wat de Nederlandse en Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur van de jongste decennia te bieden heeft. Geschreven naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse 2016, waar Vlaanderen en Nederland gastland waren, maar vooral ook bedoeld voor ouders, leerkrachten, bibliothecarissen en leesgrage kinderen. Van Annie M.G. Schmidt tot Mattias De Leeuw: een boek dat iedereen kan inspireren die interesse heeft voor goede kinder- en jeugdliteratuur.
 
In vijftig hoofdstukken passeren vijftig schrijvers de revue: zowel gevestigde namen als aanstormend talent, naast vijfentwintig illustratoren en vijfentwintig thema's - van Sinterklaasboeken tot beroemde beren, van Roodkapjebewerkingen tot goede verfilmingen. Dat gebeurt aan de hand van 1001 titels uit binnen- en buitenland, voor jong en oud.
 
Kortom: het boekenboek is een ontdekkingstocht door een netwerk van de beste kinder- en jeugdboeken.
 
 
 
een interview naar aanleiding van Het Boekenboek
 
 
 
een inkijkje
 
 
Ouders van hoogsensitieve kinderen lopen in de opvoeding tegen forse uitdagingen aan. Hoe stel je grenzen zonder in drama's terecht te komen? Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind en hoe leer je het omgaan met de overweldigende buitenwereld?
 
Esther Bergsma onderzocht kenmerken, gedrag en onderlinge verbanden bij meer dan zevenhonderd hoogsensitieve kinderen. Helder en overzichtelijk beschrijft ze waar ouders zoal mee te maken krijgen en welke interne processen bij het kind daaraan ten grondslag liggen. Waarom reageren ze zo? Hoe ontstaan die woedeaanvallen en waarom is er die onophoudelijke vraag om aandacht? Pas als je dat begrijpt kun je adequaat en effectief reageren.
 
De auteur biedt in Hoogsensitieve Kinderen waardevolle methoden en adviezen aan en de positieve, opbouwende benadering die je leert in dit boek brengt rust, inzicht en overzicht in jouw leven én dat van je kind.
Het resultaat: een kind dat leert omgaan met zijn bijzondere eigenschappen, zodat het opgroeit tot een wijs, krachtig én gelukkig hoogsensitief mens.
 
 

 
Hulp nodig met je tienerdochter?
 
In Het puberende meisjesbrein ontrafeld geeft klinisch psychologe Lisa Damour tips voor het opvoeden van je puberende tiener. Zij weet precies met welke uitdagingen puberende meisjes te maken krijgen en hoe ouders hun dochters daar het beste bij kunnen helpen. Zo krijg je bijvoorbeeld duidelijk het verschil tussen normaal tienergedrag en gedrag dat daadwerkelijk zorgwekkend is.
 
Het boek is ingedeeld in zeven stappen die alle meisjes doorlopen. Zo komt onder andere het afscheid nemen van de kindertijd en het omgaan met volwassen autoriteit aan bod. Door inzicht te geven in de problemen van tienermeisjes geeft Damour ouders de mogelijkheid hun dochters op een optimale manier te ondersteunen.
 
'Een grote steun voor ouders die zich afvragen waarom hun lieve dochter is veranderd in een strijdlustige, ogenrollende en brutale puber.' Kirkus
 
 
 
de inleiding
 
interview met Carine op radio 1 
 
 
Freddy Maertens was halfweg de jaren 70 wereldtop in de wielersport. Hij werd tweemaal wereldkampioen, won driemaal de groene trui in de Tour en zegevierde in meer dan 370 koersen in zijn hele carrière.
 
Maar Maertens bleef niet aan de top, hij raakte op de sukkel, kwam weer boven water en verdween uiteindelijk helemaal uit de belangstelling.
 
Nu, op zijn 65ste, vertelt Freddy zijn verhaal, ontroerend en openhartig. Hij kijkt terug op winst en verlies, op vreugde en verdriet.
 
Hij vertelt over verkeerde beslissingen en prachtige overwinningen en misschien nog het belangrijkst, over de liefde voor zijn vrouw Carine, die hem al meer dan 40 bijstaat in goede en kwade dagen. Freddy!: waarom het liep zoals het gelopen is.
 
Harems, sluiers, eerwraak, seksslavinnen, stenigingen,...De islam heeft de reputatie repressief en gewelddadig te zijn op het gebied van seksualiteit. Maar dat is niet altijd zo geweest.  
 
Nog niet zo lang geleden werd de islam in onze contreien nog beschouwd als een religie die losbandigheid en partnerruil tolereerde.De seksuele normen en praktijken in de islamitische wereld hebben inderdaad diepgaande veranderingen ondergaan.
 
Dit boek traceert die veranderingen aan de hand van klassieke religieuze teksten, middeleeuwse sekshandboeken en moderne romans.De nieuwe seksuele moraal ontwikkelde zich pas heel recent en heel langzaam.  
 
In De minaret van Bagdad legt auteur Michiel Leezenberg de seksuele dimensies van het hedendaagse salafisme bloot en toont hij hoe IS seks als wapen in zijn oorlogen inzet.
 
Zo krijgen we meteen een verrassende en verfrissende kijk op het hedendaags islamdebat.
                                                             
 
 
interview met de auteur op VPRO-radio
 
 
de website
 
 
De eerste Colombiaanse film die genomineerd werd voor een Oscar. In zwart/wit én met een Belg in de hoofdrol! Kortom, El abrazo de la Serpiente is geen 'gewone' prent.
 
Jan Bijvoet (Van Vlees en Bloed, Borgman...) kruipt in de rol van Theodor Koch-Grünberg, een Duitse wetenschapper die begin vorige eeuw het Amazonegebied introk om er de fauna en flora te bestuderen.
 
Evident was het allemaal niet want de meeste van de acteurs zijn indianen die nog nooit een bioscoop in het echt gezien hebben.
Een visueel verbluffende film die tegelijk een ode is aan de natuur en een aanklacht tegen het westers imperialisme.
 
 
 
 
de trailer, ingeleid door Jojo Moyes zelf
Everybody Happy? Nee dus.
 
In de recentste prent van Nic Balthazar volgen we Ralph Hartman (Peter Van den Begin), een succesvolle stand-up comedian die het moeilijk heeft.
Vooral dan met zichzelf.
 
Hij wordt namelijk achtervolgd door het mannetje in zijn hoofd dat maar niet wil zwijgen.
 
Ondertussen probeert Hartman zichzelf staande te houden in het genadeloze milieu van de stand-up comedy...
 
 
 
 
 
 
 
 
de trailer
 
 
Jojo Moyes (1969) is een echte hype momenteel.
De Britse werkte jarenlang als journalist, o.a. in Hong Kong, maar sedert 2002 is ze fulltime schrijfster.
 
Ze heeft al 14 romans op haar naam maar de succesvolste was ongetwijfeld Me Before you ('Voor jou') met meer dan 8 miljoen stuks op de teller.
Dat boek is nu ook verfilmd met in de hoofdrollen Emilia Clarke (Game of Thrones)en Sam Claflin (The Hunger Games).
 
De prent vertelt het verhaal van Louisa, die aan de slag gaat als persoonlijke verzorgster van een verlamde jongeman met een weinig optimistische kijk op het leven.
 
Ze tracht hem op andere gedachten te brengen...
 
 
 
 
 
 
Achtentwintig jaar oud en al zes jaar de "hoofd-harpiste" van de Wiener Philharmonic.Chapeau!
 
Anneleen Lenaerts scoort echter ook als solo-artieste. Ze speelde in Londen, Parijs, New York, Salzburg....
 
Samen met de Griekse "nieuwe prins van de klarinet", Dionysis Grammenos, brengt ze nu haar derde solo-cd uit: Schumann & Schubert: transcriptions for clarinet & harp.
 
 
 
 
 
 
Naar de Wuppe
 
een geluidsfragment
 
 
Nóg Belgisch: Het Zesde Metaal.
De groep rond frontman Wannes Cappelle, met o.a. Tom Pintens in de rangen, is geen eendagsvlieg gebleken.
 
Gestart zijn ze in 2008 met de cd Akattemets, door Focus Knack uitgeroepen tot meest onderschatte cd van dat jaar.
 
In 2012 brengen ze in eigen beheer(!) de cd Ploegsteert uit. Meteen de grote doorbraak, o.a. door de ijzersterke gelijknamige single over wielrenner Frank Vandenbroucke.
 
Nu ligt hun vierde langspeler Calais in de rekken. In het West-Vlaams, heel herkenbaar, kortom vintage Zesde Metaal.
 
 
 
 
Marcs Mooisten
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten....
 
Hier de keuze van Marc.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Schitterende Ruïnes - Jess Walter
 
Een boek dat me al lange tijd intrigeerde, maar altijd uitgeleend, het bekende verhaal, nietwaar.
De trigger om het daadwerkelijk te lezen kwam er eind vorig jaar met de lijst de Prachtige Tachtig: de 80 beste romans van de afgelopen 80 jaar, gekozen door 100 boekhandelaars. Hierin was er ook een plaatsje voor 'Schitterende Ruïnes'.
 
Onderhand al het zesde boek van de Amerikaanse schrijver/journalist maar ongetwijfeld zijn succesvolste. Jess Walter (1965) combineert hierin vijf verhalen tot één meeslepend liefdesverhaal. Normaliter compleet niet mijn ding maar ik was al snel "verkocht" en elk vrij moment werd er ijverig gelezen.
 
De roman omspant ruim 150 jaar, vanaf midden 19de eeuw tot nu en speelt zich afwisselend af in Los Angeles en in Porto Vergogna, het imaginaire zesde dorpje van de Cinque Terre.
 
Vijftien jaar schreef Walter aan Schitterende ruïnes en zoals hij het zelf zegt handelt het boek "over het verstrijken van de tijd en de (vaak vergeefse) pogingen om die momenten te pakken te krijgen waarop het leven een beslissende wending kreeg zonder dat we het beseften".


 
 
 
 
Retrospective - Max Richter
 
Max Richter "ontdekte" ik op Gent Jazz vorig jaar en zijn optreden zindert nog altijd na.
De Brit (1966) is een van de toonaangevende hedendaagse minimalistische componisten.
 
Klassiek geschoold maar een echte muzikale duizendpoot. Zo componeerde hij muziek voor theater, ballet, opera en film (Haar naam was Sarah, Waltz wirth Bashir, Lore, Die Fremde....).
 
Daarnaast heeft hij ook 8 solo-cd's op zijn naam waarvan je er 4 terugvindt op "Retrospective".
Richter zoekt zijn inspiratie in het wereldnieuws: de oorlog in Irak (The Blue Notebooks), de aanslagen in Londen van 7/7/2005 (Infra) maar ook literatuur is een blijvende  inspiratiebron (Kafka, T.S. Elliott...).
 
Zijn muziek is misschien nog best te omschrijven als een combinatie van het werk van Brian Eno en Philip Glass.
Kortom, moeilijk in een vakje te plaatsen maar zeker het proberen waard!
 
 
 
1900 - Bernardo Bertolucci
 
Uit de oude doos: het meesterwerk van de Italiaanse topregisseur dateert inderdaad al van 1976 maar het blijft meer dan de moeite waard.
 
Bingekijken avant la lettre. Het magnum opus van Bernardo Bertolucci kluistert je inderdaad meer dan 300 minuten aan je zetel maar verveelt geen seconde.
 
1900 betekende de grote internationale doorbraak van Robert de Niro, die datzelfde jaar ook de hoofdrol vertolkte in Taxi Driver, (onvoorstelbaar...) en van Gérard Depardieu. 
 
In het jaar 1900 worden op dezelfde dag op een landgoed in Noord-Italië de zoon van een hereboer én de zoon van een landarbeider geboren.
De film volgt hen en hun families gedurende 80 jaar en schetst een overgetelijk beeld van de opkomst van het fascisme.
 
Must see!
 
 
 

Voor je agenda!
 
Donderdag 5 april: Wereldfilm
Samuel in the Clouds
 
Dinsdag 11 april:
Lize Spit op de praatstoel                           
 
Donderdag 27 april: Wereldfilm
Tanna

 
 

 
 
 
 
Te gast: Mondriaan 


 
Op maandag 20 maart kan je in de bib naar de boeiende lezing 'Op zoek naar het genie van Mondriaan' komen luisteren.
 
In 2017 staat heel Nederland in het teken van de kunststroming 'De Stijl', met Mondriaan als één van de bekendste vertegenwoordigers. Naar aanleiding van dit feestjaar nodigt vtbKultuur Tamara Ingels - een specialiste op dit vlak - uit. Zij staat stil bij Mondriaans impact op deze stroming en de stempel die hij drukte op de schilderkunst.
 
De lezing neemt de figuur van Mondriaan onder de loep en ontdekt waarom en hoe hij de uiteindelijke stap naar abstractie kon zetten. Niet alleen zijn abstracte werken worden dus bekeken, maar ook de ontwikkeling van zijn ganse oeuvre.
 
organisatie: vtbKultuur/VAB
 
maandag 20 maart om 20.15 uur
toegang:
leden vtbKultuur/VAB: 5 euro - niet-leden: 7 euro
 
 
 

 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je via de catalogus van thuis uit het digitale krantenarchief GoPress kan raadplegen?
 
Met andere woorden, je kan alle Vlaamse kranten (wel met 2 dagen vertraging) en verschillende tijdschriften (Knack, Trends,...) vanuit je luie stoel lezen.
 
Links bovenaan naast de zoekbalk kies je i.p.v. "catalogus", dat er standaard ingevuld staat, voor "krantenarchief".
 
Hier kan je dan gewoon zoeken en verfijnen net zoals in de bibcatalogus.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: