logohkwvl
 
1

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2013 - nr. 12

 

1

Namenlijst slachtoffers Eerste Wereldoorlog

 

Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog zien talrijke initiatieven rond de geschiedenis van De Grote Oorlog, die grote delen van onze provincie in een woestenij herschiep, het daglicht.

lees verder

 

 


Druk bijgewoonde heemdag te Wevelgem

 

De heemdag 2013 ligt inmiddels alweer enkele weken achter ons. Op 27 april waren ruim 130 heemkundigen te gast bij heemkring Wibilinga

lees verder

 

 


Prijs Heemkunde West-Vlaanderen
voor koeienfokkers en een ontuchtige stadsontvanger


 

Op de heemdag te Wevelgem werd ook de eerste Prijs Heemkunde West-Vlaanderen uitgereikt. Met de prijs ter waarde van 500 euro werd een in een West-Vlaanderen uitgegeven heemkundig tijdschrift verschenen artikel bekroond.

lees verder


 Nieuws van Heemkunde Vlaanderen: nieuwe nationale bekroning ter vervanging van het Joachim Beuckelaer-eremerk

 

Het Joachim Beuckelaer-eremerk, dat sinds 1966 op de jaarlijkse heemdag wordt uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich inzet voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie, zal vanaf 2013 niet langer worden toegekend.

lees verder


 

 

Nieuws van de leden: fietstocht langs de Frontzate

 

 

Walter Lelièvre (Heemkring Ramscappelle aen den Yzer) heeft na meer dan een jaar opzoekwerk een omvangrijke inventaris van de voornaamste relicten uit de Eerste Wereldoorlog in en om Nieuwpoort opgesteld.

lees verder


 

 

Nieuws van onze leden: kapel Waterhoek (Moerkerke)
opnieuw gevandaliseerd

 

 

Het bestuur van heemkring 't Zwin Rechteroever uit Damme – Moerkerke werd een goeie week geleden tot haar verdriet geconfronteerd met een beschadigde kapel aan de Waterhoek te Moerkerke.

lees verder

 

 

 

Nieuws van onze leden: kapmantel Meetje van Koaie aan heemkring De Plate geschonken

 

 

Het fiere bestuur van heemkring de Plate uit Oostende kon onlangs de kapmantel voorstellen van de volksfiguur Blanche Belpaeme, beter bekend als Meetje van Koaie.

lees verder

 

 

Nieuw publicatie:
heemkundige Jules Desmet publiceert over de Wakkense molens

 

Enkele weken geleden stelde Jules Desmet naar aanleiding van de oplevering van de gerestaureerde Goethals-molen zijn boek over de Wakkense molens en de molenaarsfamilie Goethals voor.

lees verder

 

 

 

Zoekertje: Dumery-archief


Onlangs kwam aan het licht dat er op de hoeve 't Goet ter Scheure in Lichtervelde een Dumery-klokje bewaard wordt. De hoeve was de zetel van het gelijknamige leengoed dat reeds in 1650 vermeld wordt en een van de voornaamste achterlenen was van het leenhof van Lichtervelde.

lees verder

 

 

Zoekertje: waar is café De Warande?

 

 

Heemkundige Edwieg Wastijn is naar aanleiding van de jaarlijkse tentoonstelling van digitaal bewerkte oude foto's van Foto-Digiclub Ingelmunster op zoek naar info over herberg 'In de Warande, bijgenaamd De Klak'.

lees verder


 


Plaats uw activiteit op onze agenda

 

Is uw heemkring al volop de activiteiten voor 2013/2014 aan het plannen? Waarom zou u die niet doorsturen naar ons. Al deze activiteiten krijgen een plaats op onze kalender. Mail ons

 

 

 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in ons

ons archief
 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]