thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

pompoenkwekers - boerenmarkt - pompoenen en kalebassen - eetbare tuin - brasserie - tuinterras

pompoenparadede assenpoesterpompoen

pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken

zaterdag en zondag 26 en 27 september 2015

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn het meest kleurrijk van allemaal.

Niet alleen zijn die pompoenen zo feestelijk, juist nu is er ook weer een nieuwe lichting laatbloeiers die de kwekerijbedden vrolijk tooit.

Er is een groot overdekt terras waar de oogst op Limburgse wijze gevierd wordt.

Drie verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke herfstgroente. Ze zijn met recht geliefd als sierobject, maar meestal ook een goed bewaarbare zoete groente.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

Pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannenkoek, of bolrond om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanen kallebassen, kleurrijke en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini meloenen, lampionvruchten en kweeperen.

De meeste zijn niet alleen mooi maar vooral ook heel lekker.

van het veld in het bakje van onze elektrische tractor

pompoenmarkt

We hebben dit jaar een geweldige oogst zowel in in kilo's als aantallen, de vruchten zijn goedgevormd en groot.

Niet alleen is ons nieuwe pompoenakkertje twee keer zo groot en rijkelijk voorzien van compost het was bovendien groeizaam weer. Alleen de afgelopen weken hadden we liever wat minder groeizaam weer gehad.

De markt is groots met geweldige bijdragen van:

Pompoenkwekers, tuinboeken, pompoenzaden een echt wolbeest, onze huisimker met verse honing en lavendel honingijs, pottenbakkers, delicatessen en prijswinnende confitures, appelsap, stroop en sap van de fruitteler, noord Afrikaans handwerk, handgedraaid aardewerk en een groot tuinterras met luxe koffie, fruitsap en bier uit de streek, wijn en gerechtjes met onder andere pompoen.

piri piri panzonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Ik ben nu erg blij met onze 'chaudron en cuivre' (koperen confiture ketel) en de grote paella brander. Er is regelmatig 'overschot' uit de moestuin en kas waar iets van gemaakt moet worden.

Van de chilipepers maakte ik piri piri saus. Iedereen hier is daar dol op.

Ik begin met een halve pan uien die ik in olijfolie smelt om het zoet en smeuig te maken.

Er gingen zeker tien verschillende chilippers, diverse paprikasoorten en alles wat daar tussen zit in. Alle paprika's en pepers die nu goed rijp zijn zijn in de pan gehakt.

Het is belangrijk de pepers in volgorde van scherpte toe te voegen. Eerst de paprika dus, dan de milde en uiteindelijk de scherpste pepers. Ik voeg geen water toe, maar het vocht van de uien laat ze 'doorbranden'. Hoe langer de pepers met water in aanraking komen hoe scherper ze worden. Dit komt wel de scherpte maar niet de smaak ten goede.

Het snijden van de pepers kost veel tijd vooral ook omdat wij dan meteen de zaden oogsten. De uien pel ik voor het vuur aan gaat.

Op het laatst smelt ik er nog een paar flinke voeten knoflook door en voeg een beetje suiker toe om de scherpe kantjes er af te halen. Met de staafmixer maak ik er uiteindelijk puree van. Ik word geacht hier voor eigen gebruik minstens drie grote pannen per jaar van maken.

Nu nog het geheim van de aubergineconfiture cracken.

plant planten nu

Er zijn nu nog veel bloeiende planten te zien in de tuin en de kwekerij maar laat je daardoor niet te veel van de wijs brengen.

Vroeger heette het nu, volledig terrecht, planttijd te zijn. De grond is nog warn, planten slaan snel aan en staan er, als je ze nu plant volgend jaar bij alsof ze er altijd al stonden.

In het voorjaar is de situatie omgekeerd. Jonge planten moeten dan meteen bovengronds presteren en krijgen weinig kans in die koude grond eerst een stevig wortelgestel te vormen. De potkluit kan dat deels opvangen maar ik plant zelf bij voorkeur nu, hoewel dat voor de meeste soorten in pot jaarrond prima kan.

Planten die nu worden uitgeplant groeien vooral ondergronds. Ze maken snel nieuwe wortels maar groeien bovengronds nog maar weinig. Je moet planttijd niet uitleggen als een laatste ronde bloemen planten om je tuin nog een keer op te fleuren met direkt resultaat. Dit kan, maar het resultaat is niet altijd even duurzaam..

Echt goed winterharde tuinplanten zoals Persicaria, Eupatorium, Sedum, winterharde Salvia, Achillea en ook veel Geranium soorten, bijna alles kun je nu, net als de meeste grassen prima bloeiend planten.

 Persicaria amplexicaulis 'Pink Elephant': Chris Ghyselen, selecteert al zeker 15 jaar binnen zijn favoriete geslacht.
Ik herinner me goed hoe hij daar lang geleden over sprak. De afgelopen jaren plukken we de vruchten van zijn werk. Dit is een zeer charmante korte roze met elegant doorbuigende bloemaartjes.
De laatste en misschien wel meest fantastische nieuwe bodembedekkende Persicaria.

Persicaria 'Pink Elephant'

Vaste planten die op het randje winterhard zijn zoals Gaura en Anemone kunnen nog volop bloeien maar als je ze nu plant kan een strenge winter ze in problemen brengen.

Gedegen kwekers knippen gestekte planten meestal nog een keer terug als ze ze oppotten. Dat zorgt er voor dat de planten eerst goed 'uitstoelen'. Wij doen dat ook. Het is een goede manier om te zorgen voor stevige, volle planten, maar ze kunnen daardoor ook wat later bloeien dan normaal. Dat maakt ze nu probleemloos aantrekkelijk. Het omgekeerde gebeurt ook, wij knippen planten vaak terug voordat ze uitgebloeid zijn, dat maakt ze veel steviger.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Plant nu liever niet vooral voor de kleur van bloemen in je tuin maar plant vooral voor de toekomst, wees wat terughoudend met planten die nu van nature nog bloeien. Een enkel bloemetje is mooi meegenomen. Het is heel begrijpelijk dat je graag ziet wat je plant en het is ook heel verstandig soorten te kiezen die nu nog aantrekkelijk zijn.

Succesvol tuinieren gaat meestal gepaard met gediuld en inzicht.

Sommige tuiniers zijn niet meer voor rede vatbaar als ze eenmaal een bloeiende plant hebben bemachtigd. Als je twijfelt of het verstandig is die schoonheid nu nog te planten, vraag ons dan alsjeblieft om advies.

Aanstaande zaterdag en zondag 26 en 27 september van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken.

'Brodée Galeux d' Eysines' (pindapompoen)

ook open

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde ook extra open op zondag.

linken en liken


'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via Facebook pagina: kwekerij Bastin


Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.