'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 14 - November 2010
 
Beste ,
 
We schijnen een hele strenge winter te gaan krijgen. Ik weet niet hoe ze dat nu al kunnen zeggen? Maar stel dat het zo is dan wil je toch in een goede conditie zijn. Dus sinaasappels persen, mandarijntjes en kiwi's eten en op tijd naar bed. Dan hoeft de kachel ook niet zo hoog en dat scheelt weer in de portemonnee. Omdat het dure tijden zijn verleng ik de cadeaubon tot het einde van het jaar. Scheelt toch weer 10%, wat je ook komt doen!
 
Quizvraag
 
Zijn groene, witte en zwarte thee afkomstig van dezelfde plant?
Het goede antwoord staat onderaan de nieuwsbrief.
 
Willem & Drees
 
 
 
Ken je Willem & Drees? De eerste keer dat ik deze namen hoorde dacht ik aan nazaten van Vroom & Dreesmann. Gek eigenlijk. Het zijn twee avontuurlijke jongens die hun hart voor gezonde eerlijke producten op de juiste plek hebben. Ze verbazen zich over het wel maar vooral het wee van onze supermarktgroenten en fruit en over de appeltjes bij meneer Heijn. Klik hier en lees verder.
 
Super Slager
 
 
Omdat we best wel min of meer vervreemd zijn van ons vlees wilde ik weleens een beest uitbenen. Nou ja, dat leek me een soort van daad. Niet dat ik er nou echt op zat te wachten want ik eet heel weinig vlees, maar toch. Dus deed ik mee aan een intekening bij een bevriende boswachter voor een scharrellam (8 maanden oud) uit de duinen. Je moet niet al te groot beginnen. Zo is dat. Daarna hoorde ik mezelf een afspraak maken met de natuurlijke slagerij (www.vanleeuwenvleesch.nl) die me wel wilde helpen. Gewapend met knikkende knieën, groot mes en schort toog ik er heen. De slager legde me van alles uit, deed het voor en toen was ik aan de beurt. Ik sla nog geen mug dood dus dit was een hele grensoverschrijdende actie. Nu ligt mijn vriezer vol met fraai klinkende beloftes aan Irish Stew en Lamsrack. Laat de winter maar komen.
 
Binnenkort op de agenda een avond met deze slager die heel boeiend zal vertellen en ons laat kennismaken met waar het eigenlijk om draait; professie voor het ambacht en eerlijk vlees. Er zullen termen vallen die we bij het vleesschap van de supermarkt nog nooit zijn tegengekomen. Wordt vervolgd ...
 
Het Alexander Concept
sleutel tot een ander leven
 
 
Het Alexander Concept is een 4 daagse training voor mensen met ME/CVS, 
Fibromyalgie, medisch onverklaarbare klachten, depressiviteit, hoge bloeddruk of angsten. Vaak krijgen zij van artsen te horen dat er niets tot weinig aan hun situatie te doen is en dat ze er maar mee moeten leren leven. Geen prettig vooruitzicht. Met het Alexander Concept worden echter zeer goede resultaten behaald. Hierbij gaat het om
vermindering van symptomen en zelfs het geheel verdwijnen ervan. Energie en levenslust komen weer terug. Lees hier verder.
 
Informatie delen
 
Op verzoek kan ik bij je thuis een lezing geven over voeding en de gezondheid, over het Energie Herstelplan, over vitaminetekorten en -gebruik. Vanaf 4 personen.
 
Easy piece of ... energybar
 
  
 
Om af en toe iets te snoepen en toch het gevoel te hebben gezond bezig te zijn heb ik deze Flapjacks overgenomen van Jamie Oliver. Ooit was hij hiermee op tv en heb ik me suf geschreven om zijn tempo bij te kunnen houden. Het is gelukt. Ik maak ze af en toe en bewaar ze in een afgesloten trommel. Zo heb je altijd een lekker energierijk gezond hapje. Als bijlage heb ik de printbare versie wederom bijgevoegd. 
 
Benodigdheden:
100 ml zonnebloemolie
265 gram honing
315 gram havervlokken
75gram sesamzaad
160 gram dadels
90 gram pecannoten 
 
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een diepe kom en roer goed door elkaar tot een kleverige massa. Vet een bakblik in en verdeel de massa hierover.
Bak dit gedurende 40 minuten in een oven op 150 graden. Controleer af en toe op kleur. Laat de flapjack iets afkoelen en snijd het dan in handzame blokjes of in repen. Bewaar ze in een goed sluitende trommel op een koele plaats. Dan is het ca. 10 dagen houdbaar.
 
 Vrijdag Visdag!
 
   
 
Welke claims rusten er ten onrechte nog steeds op het gebruik van vette vis?
"Vis is gunstig voor de mentale ontwikkeling, voor de hormoonhuishouding, voor de huid, voor de bloedcirculatie, de gemoedstoestand". Deze claims mogen niet langer op de verpakking van visoliecapsules staan. Dit is besloten door De European Food Safety Authority (EFSA), het hoogste orgaan in Europa voor wat betreft voedselveiligheid (www.efsa.europa.eu).
We leren allemaal dat we 2x per week vette vis behoren te eten en ondertussen worden we bestookt met geluiden dat de zee bijna leeg is en de vissen met zware metalen in hun vetopslag rondzwemmen. Dan wordt de keuze er niet gemakkelijker op. Na het lezen van het boek 'De huilende zee' van Dos Winkel ben ik een nog kritischer consument geworden en als voedingskundige alleen maar meer gestimuleerd om plantaardige gezonde vetten aan te bevelen.
Als je toch vis wilt eten, welke keuze maak je dan?
Vette vis is geen kibbeling ... die is natuurlijk super vet maar dat vet bedoelen we niet! Neem dan liever een makreeltje, haring of sardine. Hiervan schijnen er nog meer dan genoeg rond te zwemmen. Een goed alternatief is lijnzaadolie en walnotenolie vanwegen het alfa-linoleenzuur (ALA) dat bijdraagt aan een goede hersenontwikkeling en ontstekingsremmend werkt.
 
Nederlandse kazen beschermd
 
De Nederlandse kazen 'Gouda' en 'Edammer' krijgen een beschermde status. De Europeese commissie van landbouw gaat in op de aanvraag van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) om de Goudse en de Edammer tot 'beschermde geografische aanduiding' te benoemen.
Het economisch belang voor Nederland is groot. De twee Hollandse kaassoorten zijn samen goed voor 1,3 miljard euro per jaar.
Tot voor kort kon je in een vakantieland Goudse kaas zien liggen die helemaal niet in Nederland gemaakt is. Dat mag nu niet meer.

Om de buitenlandse producenten van kaas tegemoet te komen, gaat de beschermde status gelden voor de namen ‘Edam Holland’ en ‘Gouda Holland’. Zo is voor consumenten het verschil tussen de echte Nederlandse kaas en buitenlandse varianten duidelijk. Daar hebben we kaas van gegeten!!
 
Cadeaubon/Kadobon
 
 
Op herhaling: de cadeaubon. Voor wie er een cadeau wil geven, een verwenbon, een moment voor jezelf, een check-up, een lezing, kookworkshop of rondleiding door de supermarkt en reformwinkel, voor al deze leuke activiteiten kun je de bon gebruiken. Nog tot het einde van het jaar een korting van 10%, wat je ook kiest. Dus , neem de stap en gebruik de bon. Als je zegt dat je het hebt gelezen in de nieuwsbrief is dat voldoende. Tot binnenkort?!
 
 Ochtendstijfheid
 
Er zijn veel mensen die opstaan met een stijve rug. Ochtendstijfheid moet je altijd serieus nemen. Kan het zijn dat je teveel geraffineerde producten gebruikt? Dit zijn de zogenoemde 'snelle suikers' als witbrood, pasta, suiker in de thee of toegevoegd aan lekkernijen. Dan is je lichaam misschien verzuurd. Daarover is heel veel te vertellen en er is heel veel aan te doen. Ga eens flink veel groenten en fruit eten en laat de luxe producten weg. Je zult merken dat je al na een week verbetering voelt. Minder stijf en minder moe. Lees meer over ochtendstijfheid op: Gezondheidsnieuws.
 
Agenda 
  • 10 november (woensdag)    Inloopochtend van 10-12 uur, kosten 5 euro.
  • 16 november (dinsdag)       Lezing Puberproof in Sneek, 20.00 u.
  • 20 november (zaterdag)     Mindfulness en Voeding, 10-17 u.
  • 22 november (maandag)     Kookworkshop Energie Herstelplan, 17.30-20.00 u.
  • 23 november (dinsdag)       Ayurvedische workshop kinderen 16.15-17.45
  •  1 december (woensdag)    Kookworkshop Energie Herstelplan, 16.30 19.
 
Elke link of verwijzing is puur uit enthousiasme. Er is geen sprake van reclame of gemengde belangen.
 
 
Quiz-antwoord
 
Alle drie zijn ze afkomstig van dezelfde plant: de “Camellia sinensis”. Het is het verschil in de productiemethode dat maakt dat soorten ontstaan zoals groene, witte en zwarte thee. De groene thee is een sterke anti-oxidant en gezond.
 
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874 / 06 - 46022065