thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - imkerijdag - markt - muziek - lunch - terras -

lavendeldagen 2018

nu zaterdag en zondag 7 en 8 juli 2018, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

Wij verheugen ons zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan misschien jou, onze lieve deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels het nu zo goed doen. Door het warme en droge weer zijn ze nu bijna allemaal op hun best.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Het terras van Chef Claude, chansons, crepes, lavendelcakejes, lavendelijs, lavendelhoning, lavendelconfituur en de artisanale markt maken het compleet.

Er is lavendel in elke denkbare vorm: lavendelplanten, lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, lavendelkussens, lavendelhoning, etherische olie van lavendel, lavendelhydrolaat en losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo.

destillatie, lavendelolie

Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten
lavendelmarkt

Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt het mediterrane en tegenwoordig ook overdekte terras met ongecompliceerde culinaire hoogstandjes, kleine gerechtjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Je lavendellunch wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be

Trio Laroche brengt ons zaterdag en zondag vanaf 12:30 uur live muziek. Lopend met accordeon gitaar en viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl


De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend proces dat ongeveer een uur duurt. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen en neemt de etherische olie, hun vluchtige geuren, met zich mee. De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavandelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt etherische olie en hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is heerlijk geurend en als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken. De olie heeft nog veel meer gunstige toepassingen.


Fuenteroyos

Handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko vind je bij onze vrienden van Fuenteroyos in hun prachtige nieuwe tent.


Imkerij Beelicious staat op de lavendelmarkt met honing-lavendelijs, en honingproducten en is bovendien te vinden bij de bijenstal op onze kwekerij waar imker Willem voorlichting geeft over het wel en wee van imkeren.

Donderdag wordt 'Bacio d' Oro' geoogst. Dit is de verse honing uit de bijenstal op onze kwekerij, door de bijen verzameld van bijna 100 soorten lavendel, tijm, salie en andere kruiden. De reputatie van deze bijzondere kruidenhoning is grenzeloos, tot in Dubai zijn ze er dol op.

Imker Willem vertelt graag over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij.
www.beelicious.buzz

wtte lavendel met een honingbij
Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin. We zijn heel trots op zijn serieuze kunst die wordt gepresenteerd als ambachtelijk werk. Hij maakt ook speciaal voor onze kwekerijwinkel schalen, kopjes, potten en kannen.


van der Plancke richt een mooie winkel in in een grote tent met een breed sortiment tuinboeken, zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken vergezeld van liefdevol en wijs advies. Je vindt ze in de witte tent tegen de door onze mussen zo geliefde heg aan de straatkant.


Delice & Delicieux verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in onder andere confitures, sausen en chutney’s. Ze hebben ook gebak, rozengelei, lavendelgelei en abrikozen confituur met lavendel.


Er is een 'vide grenier' met aan tuin en landbouw gerelateerde antiek en curiosa. Een rommelmarktje dus met hele leuke spullen.


Tuintijdschrift 'De Tuin in vier Seizoenen' is aanwezig om dit prachtige tuinblad te promoten. Vorig jaar stond er nog een hele mooie reportage over onze lavendel in 'de Tuin'.


lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de lavendel in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je eerst de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. De planten zijn deels teruggeknipt om te zorgen dat ze mooi vol en bossig worden. Van sommige soorten hebben we al een nieuwe lichting die nog moet bloeien.


planten per post

In eerdere nieuwsbrieven schreef ik dat de levertijd vanwege overweldigende vraag was opgelopen. We hebben de achterstand nu bijna weggewerkt. Dat betekent dat de levertijd nu ongeveer een tot twee weken is en binnenkort hopen we weer gewoon binnen enkele dagen te kunnen leveren.

Planten online bestellen of opzoeken welke planten op dit moment voorradig zijn kan hier: Planten in voorraad bij kwekerij Bastin.

wtte lavendel met een honingbij

Meer over de snoei en verzorging van lavendel lees je hier: snoei en verzorging van lavendel


BinnensteBuiten

Dinsdag hadden we een draaidag voor een reportage van het leuke KRO - NCRV programma BinnensteBuiten. Het ging natuurlijk over lavendel, altijd fijn om daar over te vertellen. Het wordt in september uitgezonden, wanneer precies weten we nog niet.


andere themadagen in 2018

25 en 26 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

29 en 30 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt.

Aanmelden, adres wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuws van kwekerij Bastin.

met welriekende groet,

Roger Bastin