Het seizoen is begonnen                    

Het seizoen is in alle hevigheid losgebarsten. De verhuizing vanuit Amsterdam is afgerond. Op het Noordereiland in Rotterdam mochten we al regelmatig klanten begroeten, die voorheen naar de Schreierstoren kwamen. In de zomer gaan we aan de slag om de nieuwe situatie in te richten. Alle online bestellingen lopen inmiddels via Harri Trading in de Rotterdamse Waalhaven. Voor ons is het niet alleen de alles-is-anders-show, maar we moeten ook doorgaan, met het gemis van onze dierbare collega’s / vrienden. In deze editie dus meer reflectie dan focus op toekomstige activiteiten (zoals bijvoorbeeld de CAM-race).
 
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia.
Afmelden kan in de voet van de nieuwsbrief.
    De verhuizing                                  
 
De schappen in de Schreierstoren zijn leeg.
 
De dozen (heel veel...) ingepakt en naar Rotterdam gebracht.
Hoe leeg het is en hoe groot het was.....
 
     De winkel; werk in uitvoering                    
 
De verhuizing heeft ons een nóg ruimer assortiment opgeleverd maar het aantal meters voor boekenplanken is beperkt. Wie onze winkel op het Noordereiland kent, weet dat het er een georganiseerde bende is. Velen komen er met veel plezier iets zoeken en wij helpen ze graag om te vinden wat ze zoeken.
Om het allemaal iets overzichtelijker te maken gaat deze zomer de winkel gefaseerd op de schop en wordt er iets aan de indeling gedaan.
De actieve zeilers / motorbootvaarders en de andere watersportbeoefenaren krijgen hun eigen planken en de rest van de winkel zal worden vrijgemaakt voor ons uitgebreide antiquariaat , scheepsantiek, nautische cadeaus, grafiek en schilderijen. Een uitdagende opdracht om zoveel artikelen op relatief weinig meters een goede plek te geven. We vertrouwen erop dat u moeite zult doen om te komen kijken of het gelukt is.
 
     De watersportbeurzen                       
.
HISWA TE WATER
31 augustus t/m 4 september 2022.
Na twee jaren waarin de 'natte Hiswa' niet door kon gaan, staat de beurs geprogrammeerd in begin september.
 
BRUSSELS BOATSHOW
20 t/m 24 Oktober  2022
De aankondiging voor een geheel vernieuwde beurs als opvolger voor de (voorjaars)beurs Belgian Boat Show in Gent.
We zijn benieuwd.

      Zeemanschap voor een tientje         
 
In samenwerking tussen L.J. Harri-Observator en Uitgeverij Lanasta is de exploitatie van twee uitgaven van auteur Dick Huges overgenomen van Uitgeverij Hollandia. Het gaat om ‘Solo Zeemanschap’ en ‘Buitengaats Zeemanschap’. Door de nieuwe werkwijze konden de boeken in prijs verlaagd worden tot € 9,95. Op bijvoorbeeld de Hiswa te Water zullen deze titels in voldoende mate beschikbaar zijn. Het belang van deze onderwerpen en het blijven doorgeven van de ervaring van de auteur is voor ons van groot belang.
 
 
     Kaarten en Pilots                      
 
Iets trager dan we gewend waren voor Corona kwamen de verschillende kaartenleveranciers met hun nieuwe edities op de proppen. Nu zijn alle 2022-edities op de plank aanwezig en sommige edities zijn zelfs alweer bijna uit voorraad ! Naast kleinere kaartoplages werden we ook opgeschrikt door de zeer forse prijsstijging die met name door onze vrienden van de Nautische Veröffentlichung (NV Charts) werd doorgevoerd. De inmiddels vertrouwde kaartpakketten van deze uitgeverij werden zomaar een tientje per set duurder. Even slikken dus.

De waddenkaart aan boord van de tri van Klaas Jan.
 
Er waren wat nieuwe edities dit seizoen, zoals de binnenwater-pilots van Edition Maritim die allemaal een update ondergingen. Zo is er een nieuwe versie van Maas-Mosel-Saar, van Vom Rhein bis
Nord und Ostsee en van Der Rhein verschenen.

Imray werkt aan haar nieuwe editie van Greek Waters en een zeer aanzienlijk deel van haar kaarten kreeg de afgelopen maanden een nieuwe editie. Zaak dus, om bij te houden of uw , kaartentafel up-to-date is.
 
  Astronavigatie en Zeemanschap; de cursussen   
 
Najaarscursus Astro-Zon in Rotterdam (2 dagen): zaterdag 5 en zondag 6 november 2022
bij Observator Watersport

Wintercursus Astro-Zon in Amsterdam (2 dagen): zaterdag 7 en zaterdag 14 januari 2023
in de Schreierstoren

Najaarscursus Astro-Light in Amsterdam (1 dag): zaterdag 12 november 2022
    in de Schreierstoren

Theoriedag ‘Wat nu Schipper’, over zelfredzaam zeemanschap
zaterdag 15 october 2022 van 10:00 uur tot 16:00 uur
In de Schreierstoren
 
aanmelding via
      Verdriet en verslagenheid          
       
 
De eerste maanden van 2022 brachten verdriet en verslagenheid. Twee belangrijke mensen in ons team oveleden. Het is vreemd en leeg nu we moeten doorgaan zonder de nooit aflatende steun van Paul Schol en zonder de enthousiaste telefoontjes van “ZeilNoord” - René Vleut. We wensen alle nabestaanden nogmaals sterkte met het verlies van hun dierbare. Wij beantwoorden dagelijks telefoontjes van mensen die hun deelneming betuigen en die terugzien op hun altijd plezierige relatie met hen die ons zijn ontvallen.
 
    Overlijden Rene Vleut                 
   en voortzetting ZeilNoord             
 
Hoewel René Vleut al jaren vocht tegen de gevolgen van kanker, moeten we helaas meedelen dat René op 11 januari in zijn slaap is overleden. De uitvaart werd bezocht door een kleine groep familie en naasten.
René maakte naam met zijn 'Bijbel voor de Oostzee': Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee. Daarnaast produceerde hij de e-boeken 'Door de Duitse Bocht', 'Naar Noorwegen, de lange weg' en de 'Vaargids Baltische staten'.
René was het inspirerende hart van ZeilNoord en heeft aangegeven dat de community vooral door moet gaan, ook nu hij er niet meer is. Na het overlijden van René Vleut was het nog een tijdje onduidelijk hoe deze behoorlijk succesvolle community  kon doorgaan.René was de drijvende kracht en zal moeilijk te vervangen zijn.  Maar in zijn laatste dagen is René overtuigd geraakt dat ZeilNoord voldoende deelnemers - ook met veel kennis en ervaring - heeft om de facebookgroep naar een nieuw leven te brengen. Hij heeft aan ons meegegeven dat hij heel graag zou zien dat de community vooral doorgaat. Ook nu hij er niet meer is. Met groot genoegen kunnen we melden dat met Marianne van Iperen en Arjen Weber twee opvolgers gevonden zijn om het werk aan ZeilNoord voort te zetten. Via ZeilNoord zijn inmiddels bijvoorbeeld ook de e-books en de andere publicaties van de hand van René beschikbaar. De laatste productie die we met René maakten is het "Jaarboek ZeilNoord 2021'.
Alleen al in de maand juni werd 61.192 keer ZeilNoord bezocht; een compliment voor de opvolgers van René.
 
 
Klik op het logo voor ZeilNoord

      Paul Schol overleden          

Op 22 maart is onze (oud)collega Paul Schol onverwacht overleden. Paul was gedurende tal van jaren het gezicht van L.J. Harri. Met zijn achtergrond in de koopvaardij, was hij voor veel klanten een vraagbaak als het gaat om navigatie en zeemanschap. Hij repareerde tijdens zijn loopbaan een eindeloze rij kompassen en sextanten. Paul vormde een constante factor met zijn ervaring en deskundigheid. Ook na zijn pensionering konden we nog steeds een beroep doen op zijn vaardigheden en menig instrument werd door hem onderhanden genomen.
Plotseling is Paul er niet meer en moeten we het regelmatige contact dat we met hem hadden missen. Onwerkelijk maar helaas de realiteit. Ook voor zijn familie zal het verlies zwaar vallen.
Paul was een gezellige opa iedereen zal hem node missen.
 
Het repareren van kompassen en sextanten wordt daarmee een dienst die wij niet meer kunnen aanbieden. Het is Paul helaas niet gelukt om de kennis aan iemand over te dragen zodat wij nu met u verstoken zijn van een goed adres. Naast alle andere veranderingen vervalt dus ook onze reparatie / onderhoud service.
 
 
 
         KJ naar zee                       
 
 
Sinds 2010 werkte Klaas Jan Hoeve in ons samenstel van bedrijven. Belangwekkend werk deed KJ als uitgever van Watersportmedia, maar velen zullen hem kennen als goed ingevoerde deskundige op het gebied van navigatie en zeemanschap. Als ‘eerste vervanger’ zagen we hem terug in zowel de winkels in Amsterdam en Rotterdam, maar ook als enthousiaste pleitbezorger voor de watersport tijdens vele watersportbeurzen. Legendarisch zijn de optredens op het Zeiltheater tijdens de Hiswa samen met Robin Knox Johnston, Henk de Velde en Laura Dekker en vele anderen.
KJ vaart deze zomer op het Wad en in Bretagne.
 
 
      Nautisch antiek  Scheepsmodel met inkijk    

We beschikken over een fraai assortiment (oude) scheepsmodellen, zowel zeilschepen als koopvaardij en andere bijzondere schepen, zoals een raderboot, sleepboten, containerschepen en werfmodellen van schepen.  De schaal varieert en evenzo de kwaliteit en de prijs van de verschillende modellen. Nu kregen we een model binnen wat ons inzicht biedt in de ingewanden van het schip. Een opengewerkt en zeer gedetailleerd model van de Bounty.


 
   De eerste en de laatste vanuit Amsterdam    
 
Op 23 december 2011 verscheen vanuit de Schreierstoren de eerste Nautische Nieuwsbrief.
#71 wordt u aangereikt vanuit Rotterdam.
 
 
                                                     Social Media                                                               
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's bijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Observator
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Noordereiland Rotterdam ▪ 010 - 2142705
info@observator.nl ▪ljharri@xs4all.nl ▪
 Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com