BitMappers Computerclub
Nieuwsbrief

22ste Jaargang - Nr 03 - 2013

 
 
Nieuws:
Android 5.0
 
 
Over 'Key Lime Pie' is eigenlijk nog niets uitgelekt, waardoor het moeilijk is om een inschatting te maken van wat we van de volgende Androidversie kunnen verwachten.
 
Het ligt voor de hand dat er door Google wat meer aandacht gevestigd gaat worden op Google TV, een aangepaste versie van Android. Het is goed mogelijk dat bij versie 5.0 de smartphone/tablet-versie van Android samen wordt gevoegd met Google TV. Een samenvoeging van de smartphone- en tabletversie zagen we in Android 4.0. 
 
Versie 3.0 (Honeycomb) werd door Google overhaast uitgebracht om de wildgroei van Androidtablets - met een Androidversie die niet geschikt was voor tablets - te stoppen. Eenzelfde situatie is er nu met Google TV: er zijn heel veel Android TV-sticks die een interface hebben die niet geschikt is voor televisies.
 
Over een ‘universele’ berichtenapplicatie wordt ook al een tijdje gesproken. Google heeft nu namelijk verschillende berichtendiensten, zoals Google Talk en Google+ Messenger. Het lijkt logisch dat deze worden samengevoegd, en dat de functionaliteit van Google Talk wordt uitgebreid. Zo is er nog steeds geen mogelijkheid om direct bestanden (of locaties) te versturen in Google Talk.
 
Verder ligt een uitbreiding van de spraakmogelijkheden voor Android - mogelijk ook voor andere talen dan Engels - voor de hand. Maar vooralsnog blijft het vooral gissen.
 
Vlaamse Google Maps
 
Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen heeft een nieuwe kaart met orthofoto’s van de Vlaamse provinciën online gezet. De foto’s overtreffen de kwaliteit van Google Maps. Het gaat om een bètaversie van de vernieuwde geoviewer van AGIV.
 
Orthofoto’s zijn luchtfoto’s waarvan de systematische vervormingen die te wijten zijn aan de centrale projectie, het reliëf en de niet perfect verticale opname-as, worden gecorrigeerd. Daardoor zijn ze metrisch nauwkeuriger dan een gewone luchtfoto.
 
De nieuwe foto’s zijn minder dan een jaar oud en zijn dus veel recenter dan de sattelietfoto’s van populaire kaartendiensten als Google Maps of Bing Maps. De opnames werden gemaakt tussen maart en mei 2012. Op een kaart van het AGIV kan je zelfs de precieze data nagaan.
 
Met een ruimtelijke resolutie van 25 centimeter tonen de foto’s bovendien ook opvallend veel details. In onderstaande foto’s zie je het verschil tussen Google Maps, Bing Maps en de foto’s van het AGIV. Google Maps en Bing Maps zijn maximaal ingezoomd. De foto van AGIV is tot schaal 1:472 ingezoomd, maar kan nog tot 1:118.
 
De orthofoto’s worden in de eerste plaats gebruikt als referentiebestanden voor beleidsondersteunende toepassingen - bijvoorbeeld in het kader van ruimtelijke ordening, landinrichting of milieueffectenrapporten - maar kunnen door iedereen online geraadpleegd worden.
 
Naast gedetailleerde luchtbeelden bieden de kaarten ook erg specifieke perceelinformatie. Met een ingebouwd meetinstrument kunnen zelfs afstanden en oppervlaktes op de kaart berekend worden. Kan je meteen even kijken hoe groot die tuin van je buurman nu precies is.
 
Het AGIV biedt een online kaart met luchtfoto's die heel Vlaanderen dekken. Die kreeg pas een update en overtreft Google Maps of Bing Maps qua details.
 
 
Hardware:
Akasa
 
Een tijdje terug heeft Akasa reeds een behuizing laten zien waarin plek is voor een mini-ITX moederbordje en waarin een constructie van heatpipes zorgt voor een passieve koeling. Klaarblijkelijk is deze Euler behuizing een succes, Akasa heeft namelijk nog twee van dergelijke kastjes klaar. De Galileo en Newton behuizing bieden ondersteuning voor een moederbordje met respectievelijk het mini-ITX formaat en uit het Intel Next Unit of Computing (NUC) platform. De kastjes zijn gemaakt van aluminium en zijn voorzien van VESA bevestigingsgaten. De Galileo is 37 mm dik en kan processors met een TDP tot 35 watt koelen. De Newton heeft veel weg van de Euler Mini en is eveneens voorzien van VESA gaten.
 
Volgens Fanless Tech gaat Akasa de behuizingen op de komende Computex beurs officieel presenteren, adviesprijzen zijn vooralsnog onbekend.
 
Upgrade naar Android 5.0 voor 5 Galaxy-toestellen
 
Er is vaak onduidelijkheid over het feit of een bepaald Android-toestel nog updates zal ontvangen. Fabrikanten maken zo nu en dan beloftes, maar het is nooit zeker of en wanneer ze die ook daadwerkelijk nakomen. Sammobile beweert nu een lijst ontvangen te hebben van een bron binnen Samsung waarop staat welke toestellen zoal updates naar Android 4.2.2 en Android 5.0 zullen gaan ontvangen. Samsung heeft overigens nog niets bevestigd en kan natuurlijk te allen tijde nog wijzigingen in deze planning aanbrengen.
 
De Galaxy S IV, Galaxy S III, Note 2, Note 8.0 en Note 10.1 zullen bijvoorbeeld een upgrade gaan krijgen naar Android 5.0. Verder zijn er nog een aantal telefoons en tablets die Android 4.2.2 als allerlaatste update zullen ontvangen.
 
Stealth LPC-480

Het ISO 9001-gecertificeerde bedrijf Stealth is vooral bekend van haar industriële producten. Het bedrijf komt met een Ivy Bridge gebaseerde mini-PC genaamd Stealth LPC-480. De standaardconfiguratie van de LPC-480 beschikt over een Intel Core i7-processor die eventueel te downgraden is naar een model uit de Celeron reeks. Het rugnummer van de Core i7 betreft 3610QE en van de Celeron is dit  B840. De 3610QE heeft een maximale kloksnelheid van 3,3 GHz, beschikt over vier kernen en een Intel HD 4000 geïntegreerde grafische processor. De B840 heeft twee kernen met een klokfrequentie van 1,9 Ghz en beschikt over een Intel HD 3000 geïntegreerde GPU.
 
Het systeem is leverbaar met Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2 of Ubuntu. De LPC-480 is 146 millimeter breed, 250 millimeter lang en 42 millimeter hoog. De standaardconfiguratie van de LPC-480 is verkrijgbaar voor 1820 USD en heeft 1 jaar garantie.
 
 
Software:
Rainmeter
 
Rainmeter valt nog het best te omschrijven als een digitaal bouwpakket voor het opbouwen van skins, een vernislaagje over het standaarduiterlijk van Windows. Het maakt daarbij gebruik van stijlvol gemaakte widgets, elementen die we tegenwoordig vooral kennen van mobiele besturingssystemen als Android.
 
Omdat Rainmeter een opensourceproject is, heeft het een groot aantal actieve leden die de meest fantastische skins in elkaar steken. Omdat dit programma is geschreven in zijn eigen codetaal, is het mogelijk om onderdelen uit die skins weg te plukken en samen te voegen, zodat je bureaublad je persoonlijke smaak weergeeft.
 
We waarschuwen je wel dat voor meer ambitieuze aanpassingen van je bureablad in de code zult moeten duiken, wat nogal afschrikwekkend is voor mensen die weinig verstand hebben van programmeren.
 
Gelukkig komt Rainmeter compleet met een aantal gepolijste standaardthema’s, zodat je ook zonder rommelen een mooie achtergrond en interactieve widgets op je laptop of pc kunt hebben. De makers bieden bovendien uitgebreide documentatie en gebruikersfora voor de mensen die zich wel van het gebaande pad af durven wagen.
 
Desondanks zijn de mogelijkheden onbegrensd en het kost je geen cent, al kan het verven van de binnenkant van je systeem verslavend en dus enorm tijdrovend zijn. Weet dus waar je aan begint en vergeet vooral niet om een bezoekje te brengen aan Deviantart, de online gemeenschap voor kunstenaars waar je een grote hoeveelheid skins en onderdelen kunt vinden.
 
 
Dropit
 
Het is goed mogelijk om in Windows je bestanden netjes te ordenen en in archiefmappen te steken. Maar je moet wel erg gedisciplineerd zijn als je de boel een beetje op orde wilt houden.
 
Als je niet over dat soort ijzeren discipline beschikt, raden we je van harte het gratis tooltje Dropit aan. De gedachte achter dit opensourceprogramma is simpel, maar dankzij een krachtige set filters is Dropit in staat om in korte tijd bergen werk te verzetten.
 
Stel, je hebt een rommelfolder die gevuld is met documenten, muziek en afbeeldingen. Je kunt Dropit nu opdragen om bestanden met typische extensies voor tekstbestanden (docx, doc, txt) naar de ene map te verplaatsen, terwijl je muziekbestanden (bijv. ogg of mp3) naar de ander verplaatst.
 
Verplaatsen is lang niet het enige waar Dropit toe in staat is. Je kunt onder meer afspeellijsten aanmaken, snelkoppelingen aanmaken en zelfs de bestandseigenschappen aanpassen.
 
Je versleept bestanden en mappen nu naar het werkvenster, waarna alle bestanden volautomatisch worden gesorteerd. Het is ook mogelijk om Dropit in je contextmenu te integreren, als je liever op die manier werkt.
 
Dropit, dat ook een Nederlandstalige versie heeft, ziet er bescheiden uit, maar kan elk soort Windows-gebruiker een berg tijd besparen en dat vinden we een knappe prestatie.
 
Agenda:
 
(18h30 - 22h00)
19 April 2013
GIMP
Voordelen:
LB Computer Systems geeft je 4% korting op alle artikelen die niet in hun reclamefolder staan, vind hen ook terug op Facebook;
 
Een fikse korting bij aankoop van computerliteratuur bij Boek & Soft;
 
Een korting van bijna 30% op de abonnementsprijs van het Belgische PC Magazine (elk jaar, in de maand december, is er instapmogelijkheid);
 
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
 
Een korting van 50% op je ticket voor de computerbeurzen in de Grenslandhallen Hasselt en de Limburghal Genk.
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo