Producentbyrån Nyhetsbrev 16 februari 2023

”Men jag står upp för vår åsikts- och yttrandefrihet. Vi måste kunna försvara åsikter och uttryckssätt, även i de fall vi inte delar dem”

Ovanstående citat tänker vi nog att ganska många kan ställa sig bakom. Men om vi då säger att det var SDs Richard Jomshof som ligger bakom citatet, med hänvisning till Rasmus Paludans koranbränningar. Hur känns det då? Tycker då Jomshof – och i förlängningen SD som parti – att åsikts- och yttrandefriheten ska gälla lika för alla? Vi vill minnas att det var representanter från SD som ville att vi skulle förbjuda kommuner att hissa prideflaggan. Ska vi då tolka det som att hbtqi-frågor inte inkluderas i den svenska åsikts- och yttrandefriheten enligt SDs syn på saken? Och varför är det ingen som har ställt den här frågan till Jomshof eller någon annan representant för SD?

Självklart måste yttrandefriheten försvaras. Särskilt när vi nu har en styrande regering som i och med Tidöavtalet har satt sig i en självvald gisslansituation. Men yttrandefriheten är inte alltid helt enkel att förhålla sig till. För hur långt är vi egentligen redo att försvara den när det väl kommer till kritan? För oss är alla människors lika värde grundläggande. Att vi ska få vara fria att uttrycka våra åsikter, tänka fritt och älska vem vi vill är en självklarhet som är värd att försvara. Men måste vi då per definition även försvara den yttrandefrihet som innefattar personer och organisationer som t.ex. Rasmus Paludan och Nordiska Motståndsrörelsen? Hur långt kan och bör vi sträcka ut våra demokratiska principer för att tillmötesgå personer eller organisationer som enligt vårt sätt att se på saken, har ett i grund och botten icke-demokratiskt synsätt?

Vi har lyxen att leva i en demokrati. Det finns fel och brister med det svenska systemet, och det finns många saker som hade kunnat göras bättre (typ sluta sälja ut välfärden, era jävla stolpskott). Men vi måste värna om och vara aktsamma om den demokrati vi har. Och vi måste också försöka vara empatiska och respektfulla människor. Framförallt så kan vi väl prova att bara försöka vara snälla mot varandra? Det kommer vi nog ganska långt med.

Ta hand om er!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Den kommande månaden innebär både gästspel och en premiär för Danskompaniet Spinn. För premiären står dansaren Emilia Wärff som den 8 mars presenterar nya föreställningen Denna sida upp. Med utgångspunkt i sina egna upplevelser, och med griptången i högsta beredskap, berättar Emilia en bitvis både abstrakt och absurd historia om den svenska modellen. Denna sida upp är en föreställning där funktion blir form, där hjälpmedelscentralens alldagliga utbud förhöjs, förskjuts och omvandlas till någonting drömmande, truligt och även vackert. Allt till musikern och tonsättaren Anna Gustavssons lekfulla och rytmiska musik. Föreställningen har premiär den 8 mars på Ulricehamns bibliotek kl 17.00. Läs mer här!
 
Den 2 mars kan ni ta del av Lára Stefánsdóttirs duett Hannah Felicia på Regionteater Väst i Uddevalla. Under dagen spelas två föreställningar kl 14:00 och 18:30. Klicka här för att köpa biljetter!
 
Bilden från föreställningen Denna sida upp.
Foto: Lars Dyrendom
 
 
Tanja Andersson
Som vi skrev redan i förra nyhetsbrevet så börjar det dra ihop sig till premiär för koreografen Tanja Anderssons nya föreställning Wiggling Things. Premiären äger rum på Atalante i Göteborg, fredag den 3 mars kl 19:00!
 
Wiggling Things är en dansföreställning som breder ut sig i ett artificiellt arktiskt landskap. Koreografiska pendelrörelser kopplas till turbulenta flöden, sårbar topografi och karga tillstånd inom och utom kroppar. Utifrån försvinnande platser upprättas tillfälliga mellanrum. Det oscillerande sätts i dialog med rasande forsar och en flismaskin - i takt med utbredningen av milslånga kalhyggen och gruvlandskap i Sápmi och Tornedalen.
 
Wiggling Things är en del av Turnéslingan Tre Scener och spelas på Atalante i Göteborg, Dansstationen i Malmö och på MDT i Stockholm under mars.

Spelplan
3 mars kl 19:00 – Atalante, Göteborg
4 mars kl 17:00 – Atalante, Göteborg

10 mars kl 19:30 – Dansstationen, Malmö
11 mars kl 18:00 – Dansstationen, Malmö

15 mars kl 20:00 – MDT, Stockholm
16 mars kl 20:00 – MDT, Stockholm
Klicka här för att boka biljetter!

www.tanjaandersson.com
 
Foto: Jonne Covers
 
Stollar Bollar
Förra veckan var det bejublad premiär av föreställningen Ängel? på Cinnober i Göteborg!

Ängel?
är berättelsen om hur pandemin förändrade livet för många men också om vad som läker oss; den helande kraften i kärlek och i raseriet som får oss att orka vidare. Regissör Karin Blixt vikarierande som vårdbiträde när pandemin bröt ut, något som väckte frågan om hur samhället värderar omsorg – och vad det innebär att dela en annan människas mest intima sfär. Ängel? spelas även den onsdag och torsdag den 22 och 23 februari och onsdag och torsdag den 1 och andra mars. Klicka här för att boka biljetter!
 
Foto: Jarle Hammer
 
 
Memory Wax
Efter ett antal spelningar i Kristianstads kommun är Memory Wax och föreställningen Mitt lilla stora rum nu på väg upp till Norrbotten. Mellan den 18 februari - 26 februari spelas föreställningen, i samarbete med Dans i Nord, i Piteå, Boden, Arvidsjaur, Glommersträsk, Gällivare, Kiruna och Luleå. Mitt lilla stora rum får möta publiken både på teatrar, förskolor och bibliotek.

Samtidigt förbereder Memory Wax för en turné med föreställningen Inside Out genom Scenkonst Sörmland i mars och april. Totalt 30 föreställningar kommer att spelas för mellanstadieklasser i Nyköping. Inside Out är en lekfull, poetisk och kraftfull dansduett med två män om vänskap och tillit. Föreställningen bjuder in till en personlig resa från de sprudlande ögonblicken till de dunkla och komplexa känslorna. Vem är utanför och vem är innanför? Inside Out finns också med i Region Hallands Kulturprogram för barn och unga.

 
Bild från föreställningen Mitt lilla stora rum
Foto: Miguel Azcue
 

PROJEKT
Step
Mellan fredag den 17 till tisdag den 21 februari är Dag Rosenqvist på plats i Hasselt i Belgien för årets upplaga av Krokusfestivalen. Allt som allt hoppas vi hinna se ett tiotal föreställningar, med fokus på dans såklart, och vi tänkte även ta del av både samtal och annat kul som festivalen erbjuder. Med hjälp av lite extra medel från Kulturrådet har vi också kunnat bjuda med vår svenska konstnärliga kurator Peter Sunesson. Och som en fantastiskt oväntad och fin bonus är det dessutom så att våra internationella kuratorer Fiona Ferguson från Imaginate, Edinburgh och Adjjima Na Patalung från BICT-fest i Bangkok kommer att vara på plats. Vi tänker ta tillfället i akt att prata Step vitt och brett. Vi kanske ses i vimlet?

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
Steps Dansklubb
I torsdags förra veckan genomförde vi den första av fem lärarträffar som äger rum under våren 2023! Och vi är otroligt glada över att nu få ha startat upp det här arbetet.

Under de fem träffarna får lärarna möjlighet att fördjupa sig inom dans för barn och unga. Det blir föreställningar och samtal, introduktion till verktyg för att prata om dans, det blir reflektion och lite rörelse. Vad är dans för barn och unga och vilka regionala och kommunala strukturer omgärdar det? Hur kan vi lära oss att tolka och prata om det vi upplever under en dansföreställning och hur kan den konstnärliga processen se ut? Som en del av kursen ingår även ett besök på dans- och teaterfestivalen Imaginate i Edinburgh där de svenska lärarna får möjlighet att träffa både representanter från festivalen och från Teachers’ Theatre Club.

I gruppen ingår fjorton representanter från förskola, grundskola och särskola i kommunerna Falkenberg, Göteborg, Mölndal, Halmstad, Kungsbacka och Lerum. Kursen har utvecklats och projektleds av Step och leds av Sandra Grehn.

www.stepfestival.se
 
Foto: Hanko Zell
 
 
CALS
Under hösten har ett gäng unga, kreativa scenkonstnärer i Göteborg skapat och svettats tillsammans på Konstkollektivet i Mölndal. Deras arbete har resulterat i två digitala dansverk och en dokumentärfilm. Snart kan alla verken ses på den nya unika digitala scenen communityartlabsweden.se som lanseras den 9 mars. Och vi vill ju att ni kommer och firar lanseringen med oss! Torsdag den 9 mars kl 19-21 har CALS i Väst lanseringsevent på Konstkollektivet i Mölndal. Kvällens fylls med tre filmpremiärer, bland annat av verken Escape Room och Tranquility, och dansarna som var med i höstens produktion finns på plats. Det bjuds också på en kort prova-på-workshop i communitydans med höstens och vårens konstnärliga ledare Denny Hultén. Kvällen avslutas med musik och mingel. Varmt välkomna!
 
Under våren 2023 kommer en ny grupp unga scenkonstnärer att skapa ett digitalt dansverk i en communityprocess. Nu söker vi dansintresserade unga vuxna från 18-26 år, som tillsammans med professionella kulturutövare vill skapa det här dansverket som sedan visas upp för världen på communityartlabsweden.se. Är du intresserad? Håll utkik efter anmälan som släpps inom kort i våra digitala kanaler.
 
Producentbyrån som driver CALS i väst samarbetar med Compass och med filmaren Robin Ahlqvist från Mountain Queen Studios.

www.communityartlabsweden.se
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projektet Producentcheck 2.0, det nationella turnéprojektet På Turné och rådgivning för artisten Paperwing. Vi jobbar vidare med Dråpera, koreograferna Karolin Kent, MOA Kompani och Liza Penkova och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se