thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - markt - muziek - lunch - terras - kwekerstreffen -

lavendeldagen 2022

nu zaterdag en zondag 9 en 10 juli 2022, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


Voor vakantiegevoel ben je komend weekeinde in Aalbeek weer precies op je plek.

Wij verheugen ons zeer op deze dagen, niet alleen omdat we dan misschien onze meest geliefde klanten, deelnemers, vrienden en familie weer zien, maar ook omdat de lavendels het nu zo goed doen. Door het warme en droge weer zijn ze nu in onze tuin precies allemaal op hun best.

Het is bovendien een afsluiting van de voor ons drukste periode en bedankje aan alle klanten die daar aan hebben bijgedragen. Het zomers genieten begint deze zaterdag.

We vieren het hoogtepunt van de lavendelbloei met veel meer dan die fantastische geur alleen.

Het terras van Chef Claude, met culinaire tuingerechtjes, crepes, lavendelcakejes, bier en wijn, de chansons van Trio Laroche, Delice & Delicieux met delicatessen en confitures, handgemaakte, historisch verantwoorde potterie van Camac Machi uit Roermond en onze vrienden van Fuenteroyos met hun Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko maken de mediterrane sfeer compleet.

Live muziek, lekker eten en leuke spullen dus.

Deze dagen ontmoet je lavendel in elke denkbare vorm: Vooral lavendelplanten, maar ook gedroogde lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, etherische olie van lavendel, losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo.

Welke lavendelplanten op dit moment voorradig zijn vind je hier: lavendelplanten.

In onze web-winkel kun je ook opzoeken welke andere planten voorradig zijn. Ik houd de voorraad online dagelijks bij. Zodra iets op is haal ik het weg en er komen nu wekelijks nieuwe soorten bij: Planten op dit moment in voorraad bij kwekerij Bastin

wtte lavendel met een honingbij
destillatie, lavendelolie


Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig proces dat ongeveer een uur duurt.

Zodra de olie begint te stromen raak ik nog steeds in vervoering door de fantastische geur die daarbij vrij komt.

De etherische olie van lavendel zit opgesloten in microscopisch kleine ballonnetjes van hars. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen, maakt de hars balletjes kapot, de olie wordt meegenomen door de stoom.

De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavendelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daar dan van gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt niet alleen etherische olie maar ook hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is ook welriekend en is als geurig gedestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken.

We maken deze keer olie van lavandin, de sterkst geurende lavendel. Tijdens het proces vertel ik over de historie, leg ik het verschil tussen echte lavendel en lavandin uit en laat ik je dit ook ruiken.


lavendel planten

Wij organiseren deze dagen zodat je de vele tientallen verschillende lavendels in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. En misschien raak je wel geinspireerd.

Ze zijn dit voorjaar stevig gesnoeid en hebben zich na het afgelopen natte jaar heel goed hersteld.

Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt uitplanten klopt.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Veel lavendels in onze tuin brengen ons al bijna 20 jaar plezier.

De planten die je nu nog in bloei koopt kun je na het planten misschien het beste stevig terug knippen om te zorgen dat ze mooi vol en bossig worden. Door het warme weer zijn de planten in pot ook al aan het verbloeien. Dat vergemakkelijkt het geven van de juiste zorg.

Van sommige soorten hebben we al een nieuwe lichting die nog moet bloeien. Die mag je best even laten bloeien, maar knip ze ook op tijd terug als je er lang plezier van wil hebben.

We adviseren om lavendel nooit water te geven als je een beetje vochthoudende grond hebt. Dat zorgt ervoor dat ze dieper wortelen op zoek naar water. Nu is het echter al zo lang droog dat zelfs in onze goed vochthoudende en opdrachtige grond het vocht heel diep zit. Je zult dus waarschijnlijk beter tenminste een keer flink water moeten geven na het uitplanten.

Gebruik bij het uitplanten van lavendel in geen geval bemestte tuinaarde en ook geen turf.


planten per post

Het zorgvuldig inpakken van planten vergt veel tijd en aandacht. Het is niet een kwestie van een doos in een doos verpakken, dichtplakken en van een etiket voorzien. Ons ervaren team inpakkers heeft het grote aantal bestellingen dit jaar goed bij weten te houden waardoor de levertijd meestal ongeveer een week was.

Dat betekent dat de levertijd vanaf nu, zoals normaal gebruikelijk, enkele dagen tot maximaal een week zal zijn.

Planten online bestellen uit de actuele voorraad of opzoeken welke planten op dit moment voorradig zijn kan hier: Planten in voorraad bij kwekerij Bastin.

wtte lavendel met een honingbij

intussen in onze tuin

Onze tuin bestaat uit verschillende borders met een eigen thema en een daarbij horend hoogtepunt. Terwijl de voorjaarsborder met pioenrozen en Helleborus is aan het bijkomen van een groots bloeifestijn vlamt de vuurborder op.

Het spektakel in onze prairieborder kwam dit jaar vroeger op gang door warm en droog weer maar heeft nog het een en ander in petto. De geel-blauwe border heeft een kleine pauze en smeult nu lekker door naar een herfst sonate. Ook de nieuwe Salvia border begon dit jaar al vroeg maar heeft nog veel meer op komst. Vooral de hoge Salvia guaranitica en consorten komen net op gang en hebben nog het een en ander toe te voegen.

Dit weekeinde beleven we samen het hoogtepunt van de lavendels in onze tuin.

Voor mij is er elke dag genoeg te ontdekken voor tenminste twee rondjes over onze kwekerij en kweekvelden.

kwekerstreffen

Afgelopen weekeinde hebben we in het hoge noorden het einde van een tijdperk gevierd. Na 40 jaar is De Kleine Plantageniet langer een kwekerij. Fleur en Eric waren belangrijke voorlopers en verbinders. Hun kwekerij was een van de hoogtepunten in de Nederlandse tuincultuur. Waarschijnlijk gaan we ze wat vaker zien nu ze meer welverdiende vrije tijd hebben.

We hebben daarbij ook genoten van bondgenoten-kwekers waaronder onze vrienden van De Hessenhof, Coen Janssen, Arborealis, De Cruydthoeck, De Heliant, Het Blauwe Huys.

Niet iedereen kon er bij zijn en er zijn veel meer van dit soort gepassioneerde gespecialiseerde kwekers van deze generatie waar Rob Leopold en Piet Oudolf veel voor hebben betekend als gangmakers en inspirators.

Waar wij het met z'n allen over eens zijn: We kunnen nog veel meer bondgenoten gebruiken, want tuincultuur houd je niet in je eentje overeind.

vlinderen

Verder wil ik alleen nog even melden dat het, tenminste bij ons, een goed vlinderjaar is. Zien jullie ze ook zo massaal?

Lavendeldagen: Aanstaande zaterdag en zondag 9 en 10 juli 2022 dus, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren.


andere themadagen in 2022

De kwekerij is open voor bezoek van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

In 2022 zijn dit verder onze plannen:

zaterdag en zondag 9 en 10 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

zaterdag en zondag 24 en 25 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier: nieuwsbrief


met welriekende groet,

Roger en Linda Bastin