Nyhetsbrev #3 2022
 
Nu åker vi till Bibu!
 
Efter åren av pandemi och inställt, blir det äntligen dags att åka till Bibu i Helsingborg. Bara några veckor senare blir det även Scenkonstbiennal i Västerås, så den som vill och kan vara med på bägge kommer verkligen få sitt lystmäte av scenkonst-inspiration och branschmingel!
 
Vi medverkar själva med punkten c/o Ung Teater: En internationell utblick
Eller: An international perspective on acting training - samtalet är på engelska
 
Fyra personer från lika många länder möts för att belysa och diskutera synen på ung teater och vilken plats den ges i skådespelarutbildningar i ett internationellt perspektiv.
 
Samtalet tar avstamp från satsningen c/o Ung Teater, ett samarbete mellan Högskolan för scen och musik i Göteborg och fyra västsvenska teatrar med syftet att ”marinera” en årskull skådespelarstudenter i scenkonst för barn/unga och att, redan under utbildningen, ge dem en unik förankring i de producerande verksamheterna.
 
Moderator är Peter Melin, lektor i scenisk gestaltning och programansvarig för Skådespelarprogrammet, Högskolan för scen och musik. Övriga deltagare: Anja Krans - internationell programchef för Performing Arts Fund NL, Kristina Kjeldsberg - regissör, dramaturg och ordförande för norska ASSITEJ, och Yvette Hardie - tidigare president i internationella ASSITEJ, teaterproducent, utbildare, regissör, författare och skådespelare.
 
Samtalet äger rum torsdag 19 maj 14:30-15:30 och arrangeras av Högskolan för scen och musik i Göteborg, Barnteaterakademin och Svenska ASSITEJ. 
 
Har du inte redan bokat in dig till vår programpunkt så ligger en direktlänk till den, här till höger!
Vad mer att berätta?
 
Skriva dramatik 2022, vårt skrivprojekt för unga i Västra Götaland, rullar på mycket fint. Åtta unga skribenter arbetar nu på varsin pjäsidé och för ett par veckor sedan var de på Regionteater Väst i Uddevalla, där texterna fick möta skådespelare, regissörer och tekniker. En workshop som blev givande och stimulerande för alla inblandade. Roligt, precis så ska det vara!
 
Podden: Här ligger två nya avsnitt i pipe-line. Ett av dem ska spelas in på Bibu och bägge planeras att släppas lagom till semestern.
 
Politiken och konsten 20 april! Jo, men det blev precis så intressant som vi hoppades, vårt seminarium om  kulturpolitikens idé och praktik. Sofia Lindström Sol, Susanna Dahlberg och Mikael Löfgren matade oss med kunskap och perspektiv. Monika Wade modererade. En kunnig och engagerad publik konstaterade vid slutet att: Detta måste få en fortsättning. Inte minst blev det väldigt givande diskussioner om vad konstnärlig frihet egentligen är för något.
 
Med nästa nyhetsbrev kommer vi skicka ut en dokumentation av detta arrangemang, till glädje för er som missade tillfället!
 
Tills dess:
Njut av våren och konsten!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
Barnteaterakademin podden
 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens (research gav dock gett vid handen att det ska finnas en i USA...).

I de två första avsnitten möter ni Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater; Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; Sandra Grehn redaktör och utvecklare av podden och Sara Klingvall, medredaktör. 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna. Samt information om subventionen som gäller för den teater som vill beställa färdig pjäs (om det sker senast 7 maj 2022).
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!

 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Bibu och ASSITEJ Artistic Gathering 2022. Helsingborg
17-22 maj
Extra fullmatade biennaldagar blir det denna gång eftersom BIBU sammanfaller med ASSITEJ Artistic Gathering.
Det bjuds in till "en sex dagar lång festival med svenska och internationella teater-, dans och cirkusföreställningar för barn och unga tillsammans med ett brett utbud av seminarier, debatter, workshops och andra scenkonstrelaterade överraskningar".
 
 
Scenkonstbiennalen i Västerås
7-12 juni
Efter förra årets semidigitala upplaga blir det nu dags för irl-biennal med scenkonst, seminarier och branschmöten irl.
Bland de juryvalda föreställningarna är flera för ung publik - och ett par av dessa är samma som i BIBU-urvalet!
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: