Nieuwsbrief nr. 72

Februari 2016
 
Beste ,
 
Op het recept in de nieuwsbrief van januari kwamen veel reacties. 'Kip in 't pannetje', het sprak blijkbaar aan. Misschien door de zweem van nostalgie. 
Dit keer een recept met biet, een eenvoudige en snel te maken soep. Ik heb het, normaliter, niet zo op biet. Vieze handen, rare kleur, een paar ongegronde vooroordelen eigenlijk. Dat bleek maar weer eens toen ik deze soep bij een vriendin bij de lunch kreeg voorgezet. Hij was heerlijk en dat is te danken aan de citroen. Dus vergeet dat niet!
 
Project 7-blad
 
 
Heb je al eens gehoord van Project 7-blad? Dit is een initiatief van Anneke Bleeker. Zij is de vrouw achter de 'gezond verstand avonden' en schreef meerdere boeken. Anneke Bleeker kreeg een aantal jaren geleden landelijke bekendheid toen ze de HPV-vaccinatie ter discussie stelde. Er werd verondersteld dat de HPV-vaccinatie werd toegepast op 12-jarige meisjes als proefkonijn ten gunste van de farmaceutische industrie.
 
Project 7-blad heeft door het land een aantal actieve studiegroepen. Er wordt op deze informatiebijeenkomsten kennis overgedragen. Kennis over voeding, koken, persoonlijke hygiëne. Ook kennis van onze voorouders wordt opgepoetst.
 
Je kunt hieraan deelnemen. Dat kan op twee manieren. Door op een geplande avond aan te schuiven of door je eigen locatie aan te bieden, wellicht in combinatie met wat vrienden/vriendinnen. De eerstkomende bijeenkomst is op zaterdag 27 februari vanaf 14.00 uur. Kijk hier voor meer informatie.
 
Bietensoep
 
'Bietensoep, daar doe ik niet aan'. Als je dat denkt lees dan even verder en probeer deze soep eens uit. Niets aan, zo klaar, geen opdringerige bietensmaak, voedzaam en gezond. 
Even een opsomming uit  'The Fooddoctor': bietjes bevatten calcium, magnesium, ijzer, fosfor, kalium, mangaan, foliumzuur, vitamine C. Zij reinigen de darmen, verwijderen nierstenen, zijn goed voor de bloedopbouw en ontgifting van lever en galblaas.
Ingrediënten:
4 rauwe bieten ontdaan van schil of goed borstelen
2 uien
2 theelepels komijnzaad, geplet in de vijzel of kant en klaar poeder
2 eetlepels korianderzaad, geplet in de vijzel of kant en klaar poeder
2 ltr water
eetlepel zeezout of himalayazout
1 groentebouillontablet
1 citroen
1 scheut balsamico-azijn
zure room of yoghurt
peterselie of koriander (of allebei)

Bereiding:
snijd de uien in plakken en fruit ze aan
snijd de bieten in plakken en fruit ze mee
doe de kruiden erbij en roer goed door
giet het water erbij, het zout en het bouillontablet
laat een poosje zachtjes koken
zet er de staafmixer op als de bietjes zacht zijn
maak af met een uitgeknepen citroen en balsamico-azijn.
Schep bij het opdienen in het midden een klodder zure room of yoghurt, eventueel wat takjes groen (peterselie, koriander).
 
Eet smakelijk.
 
Cadeaucheque
 
Als je in februari een afspraak maakt krijg je 15 procent korting, een consult kost dan geen 40 euro maar 34 euro. Als je samen komt dan loopt de korting op tot 25 procent. Melden dat je de nieuwsbrief leest is voldoende. Maak wel tijdig een afspraak. Misschien tot ziens! 
 
Truus is terug
 
Het is januari en het begint zo langzamerhand weer te kriebelen om plannen te maken voor de groentetuin. Een van de nieuwe items dit jaar is de teelt van de zoete aardappel.
Afgelopen herfst las ik in de krant dat er bij een biologische boerderij in Neer (Limburg) zoete aardappels met succes zijn geteeld. Als ik zoiets lees krijg ik meteen zin om dat zelf te proberen. Ik zocht op internet of dat mogelijk is met zaad. Dat blijkt niet het geval. Nu heb ik een andere manier gevonden om zelf plantjes op te kweken voor de nieuwe aardappels. Ik wil deze bevinding graag met jullie delen.
Men neme een biologische zoete aardappel (bataat), gekocht in de winkel of op de markt. Steek op 2/3 enkele cocktailprikkers in de aardappel. Het puntige deel van de aardappel is de onderkant. Je vult een leeg glazen potje met water, zodat de aardappel in het water hangt. Na enkel weken verschijnen er worteltjes aan de aardappel. Weer enkel weken later verschijnen er groene uitlopers aan de bovenkant van de aardappel.
 
bloem van een Ipomoea moestuin 2009
 
Als deze jonge uitlopers 20 cm groot zijn breek ze dan voorzichtig af en zet ze vervolgens in het water tot er wortels aan komen. Als er geen nachtvorst meer voorspeld wordt kun je de jonge plantjes uitplanten. Dit kan in de tuin of in mand of bloembak.
De plantjes gaan enorme stengels vormen met paarse bloemen eraan, het is dan inmiddels zomer.
Aan het begin van de herfst, maar in ieder geval voordat de temperatuur onder de 10 graden duikt kun je de aardappels voorzichtig oogsten. Vervolgens moet je de aardappels in een warme ruimte met een hoge luchtvochtigheid enkele weken laten liggen. Het liefst in een kasje of op een warme vensterbank in de zon. Het is noodzakelijk om ze een warmtebehandeling te geven. De knol komt tijdens het bewaren op smaak en de schil wordt dikker. Na de warmtebehandeling kun je ze wassen en op een droge plek bewaren. Ik heb ergens gelezen dat de knol erg bitter is als de warmte behandeling overgeslagen wordt.
 
Zijn jullie benieuwd naar wat weetjes over zoete aardappel?
 
Zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Ze behoren tot de familie van de winde (Convulvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn.
Naast dat ze vanwege hun zalige smaak weinig andere oppeppers nodig hebben, zitten ze bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met “gewone” piepers, maar wel relatief veel vezels, waardoor je minder nodig hebt.
Voor foodies die kampen met diabetes, zijn zoete aardappelen ook een redder in koolhydratennood aangezien ze een hoge insulinepiek voorkomen.
Op internet kun je heel veel interessante recepten vinden. In veel internationale keukens vind je heerlijke recepten hiermee.
 
Agenda
Koelkastchallenge
In februari zijn er, op aanvraag, workshops voor deze nieuwe manier van kijken naar je voorraad.

Wat zijn de voordelen?
Je krijgt inzicht in je inkoopbeleid en leert welke basisvoorraad handig is om op terug te vallen.
Je wordt creatiever en leert nieuwe kookmogelijkheden en combinaties. Je wordt behendiger in het opmaken van restjes, waar je voorheen geen brood meer in zag.
Wil je meer informatie dan kun je ons mailen.
 
Bodyscan  
Kom langs voor een bodyscan, zodat je weet hoe je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa er voor staan. 
Elke laatste vrijdag van de maand tussen 14-19 u. Graag vooraf aanmelden.

Geinige groentenborder en koddige kruidentuin  
Vanaf maart kun je weer informatie krijgen over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin.
Je bent welkom in Vlodrop op elke eerste woensdag van de maand tussen 10-13 uur.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek', een grote vuurplaats. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.