Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November 2019
 
Met de feestdagen in zicht is het altijd weer de kunst om voor iedereen een passend cadeau te bedenken. Bijna traditioneel staat deze november nieuwsbrief weer vol met wat minder alledaagse ideeën.
Jitske Draijer en Tessa Tippersma geven achtergrondinformatie over 'de Beweegliedjes' en over  'Happy Senso' . Daarnaast heb ik zelf ook enkele producten uitgeprobeerd en de betreffende firma's vermeld. Ook heb ik enkele leveranciers om cadeautips gevraagd. Een tip van Charlotte Crum om je werkplek af te schermen, heb ik geplaatst.
Voor cadeautjes geschikt voor kinderen of volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen of cadeautjes die wat minder alledaags zijn, kunt u het assortiment van de verschillende leveranciers doorkijken. Ook op de pagina cadeautips en in de verschillende speelgoedblogs kunt u nog de nodige ideeën opdoen. Alvast wat voorpret. 
 
Voor iedereen prettige feestdagen toegewenst en veel leesplezier. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
De Beweegliedjes
 
 
 
 
 
'De beweegliedjes' zijn een muziek-werkwijze ontwikkelt door Jitske Draijer. Leuk om te doen met kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsleeftijd vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Ze zijn zowel te gebruiken als muziekactivitet in de kring als individueel. De beweegliedjes kun je samen zingen en tegelijk met de verschillende zintuigen ervaren waar het liedje over gaat. Op haar website zingt Jitske een aantal eenvoudige liedjes. Daarbij laat zij zien op welke manier daarbij e andere zintuigen kunnen worden gestimuleerd. 
 
Jitske werkt in de zorg als muziektherapeut, SI-specialist, zangpedagoog en zangeres. Vanuit deze verschillende hoedanigheden miste zij een aanbod van liedjes gecombineerd met stimulatie van de zintuigen. Vanuit dat gemis besloot ze deze muziek-werkwijze te ontwikkelen. Ze is er zelf blij mee dat deze muziek-werkwijze nu bestaat.
 
Op verzoek van Jitske heb ik meegelezen met de stukjes tekst over de verschillende zintuigen. De stimulatie van de zintuigen 'verpakt' in een liedje geeft die activiteit een doel. Het liedje en de muziek geven er extra beleving aan. Door bij het stimuleren van de zintuigen gebruik te maken van de liedjes is er ook duidelijk een begin en een eind aan de activiteit - de activiteit gaat door zolang het liedje doorgaat. Muziek en liedjes in het algemeen kunnen helpen om een activiteit meer vloeiend te laten verlopen, en ook om door te gaan met een activiteit. 
 
Jitske heeft een aantal eenvoudige liedjes met gebaren ingezongen die op haar website te beluisteren zijn. Een aantal zijn gratis te beluisteren. Het abonnement voor het beluisteren van alle liedjes kost €39,95 per jaar. Neem een kijkje op haar website. 


Jitske Draijer
www.debeweegliedjes.nl
 
De beweegliedjes zijn ook te vinden bij leveranciers en bij Uw kind heeft een verstandelijke handicap
 
 
 
 
 
 Happy Senso is nu ook in kleur. 
 
 
 
 
 
 
 
Happy Semso is een soort scheerschuim om mee te spelen met extra sensorische effecten. Hierdoor is het geschikt voor sensorische stimulering. 
 
Happy Senso is ontwikkeld door Tessa Tippersma. Zij is al zeventien jaar werkzaam in de zorg met mensen met dementie en met ernstige meervoudige beperkingen. Het werken met deze laatste doelgroep leverde haar veel voldoening op. Ze vond het prettig om iets voor hen te kunnen betekenen. Vanuit deze achtergrond - en door het contact met ergotherapeuten en begeleiders -  is Happy Senso ontstaan. Het is in 2017 met twee geurvarianten begonnen die nu uitgegroeid zijn tot  vier geuren - Neutral, Tropical, Mint Fresh en Sweetness. Al snel kwam de vraag vanuit het werkveld of Happy Senso ook in kleur geleverd kon worden. Nu - twee jaar later - is dat een feit. De Happy Senso Artist varianten hebben ieder als extra kenmerk hun eigen kleur. De kleuren zijn weer te mengen tot nieuwe kleuren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In 2017 was er ook interesse vanuit andere landen in Europa. Tegenwoordig komen er verzoeken van over de hele wereld. Het ziet het er naar uit dat in 2020 Happy Senso op alle continenten verkrijgbaar zal zijn.
Tessa hoopt op deze manier voor veel mensen iets moois te kunnen betekenen. Zij geniet ervan om de uitwerking te zien die Happy Senso op verschillende manieren op mensen heeft. Zij vindt het mooi om hen met Happy Senso zo veel mogelijk 'Happy moments' te bezorgen.
 
Happy Senso is leuk om te gebruiken. Het wordt nu ook geleverd in verschillende kleuren die gemengd kunnen worden. Verder is het te horen, te voelen, te zien en te ruiken. Het heeft een verkoelend en een speciaal gevoelseffect effect op de huid - het knettert waardoor het op de huid duwt en een beetje prikkelt. Het is van hoge kwaliteit, hypoallergeen, en het is dermatologisch getest. Het is verkrijgbaar in de varianten Mint-Fresh, Neutral, Tropical en Sweetness. De nieuwe Happy Senso Artist varianten hebben dezelfde sensorische eigenschappen als de Original varianten en hebben daarbij ieder ook een eigen kleur. Spel-ideeën zijn ook te vinden bij spelen met scheerschuim
 
 
Happy Senso is onder andere verkrijgbaar via hun webshop. Het is ook te vinden bij leveranciers en bij cadeautips
 
 
 
 
 
Mad Mattr
 
Klei voor eindeloos speelplezier
 
 
 
 
Op verzoek van Tanja van Toys42hands heb ik Mad Mattr uitgeprobeerd. Dat is klei die prettig aanvoelt, het plakt niet aan je handen en je handen worden er ook niet 'vies' van. Het is goed kneedbaar. Het geeft de juiste weerstand aan je handen om met 'kneden' door te gaan. Er kunnen natuurlijk ook allelei figuren en vormen van worden gemaakt. Een ander voordeel is ook dat het niet - of in ieder geval niet gauw - uitdroogt of hard wordt. 
 
 
 
 
Mad Mattr is voor verschillende doeleinden te gebruiken:
  • Gewoon als klei. Er kunnen dan allerlei vormen en figuren van worden gemaakt. 
  • Als een soort 'kauwgom' voor je handen. Het 'kneden' kan bijvoorbeeld helpen om minder gauw afgeleid te zijn als je ergens gericht over na wilt denken of bijvoorbeeld op school op moet letten. Het is dan een soort wal of bescherming tegen andere afleiding. Wil je hierover meer weten zie Concentratie 
  • Er kunnen kleine voorwerpen zoals kralen, knikkers of knopen in worden verstopt. Je kunt er een spelletje van maken hoeveel kralen er bijvoorbeeld in de klei  kunnen worden verstopt. En proberen of je zonder te kijken ook alle kralen weer terug kunt vinden. 
 
Mad Mattr is bij Toys42hands verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen variërend in prijs van €7,50 tot €13,95. Mad Mattr is ook te vinden bij cadeautips
 
 
 
 
Marathon geluidloze schommelhaak
 
 
 
 
 
 
 
Op verzoek van Van Ee Buitenspeelgoed heb ik hun Marathon schommelhaak bekeken. Schommelen is een geliefde en veelvuldig uitgevoerde spelactiviteit door kinderen. Daarnaast wordt het schommelen ook als middel toegepast in de therapie gericht op het verwerken van zintuigprikkels. Schommels zijn er in allerlei soorten en maten. Maar het probleem is vaak hoe de schommels veilig op te hangen. De Marathon schommelhaken zijn belastbaar tot 125 kg. Ze zijn gemaakt van staal en degelijk geconstrueerd. De haak waar de schommel aan bevestigd wordt, is een musketonhaak met een knipslot waardoor de schommel niet los kan schieten. Die haak draait om een kunstof kogellager, waardoor de beweging soepel verloopt en weinig of geen geluid maakt. Bij de meeste schommelhaken wordt er staal op staal bewogen, waardoor er meer wrijving optreedt en geluid ontstaat. De schommelhaak is zowel binnen als buiten te gebruiken. Een instructie voor het bevestigen van de haak aan het pafond of een ander vast punt is bijgevoegd. Het materiaal hiervoor is niet bijgeleverd maar wel apart te bestellen. Op hun website zijn hiervoor verschillende mogelijkheden te vinden. 
 
Samengevat is de Marathon schommelhaak geschikt voor het ophangen van allerlei soorten schommels zowel binnen als buien. Door zijn constructie verloopt het schommelen soepel en praktisch geluidloos. Dat laatste kan voor kinderen met problemen in de verwerking van zintuigprikkels een groot voordeel zijn - en mogelijk ook voor hun ouders. 
 
De Marathonhaak is verkrijgbaar voor €21,95 per stuk bij Van Ee Buitenspeelgoed. Deze firma is ook te vinden bij leveranciers.
 
Een beschrijving van deze schommelhaken is ook te vinden bij speelgoed en cadeautips en bij het ophangen van schommels en hangmatten.  
 
 
Buffer-up
 
Een scherm om een eigen werkplek te creëren 
 

 
 
 
 
Een tip van Charlotte Crum. Zij maakte mij attent op de schermen van Buffer-up. De schermen creëren een eigen plek voor een kind in de klas of waar dan ook. Ze zijn natuurlijk ook door volwassenen op hun werkplek te gebruiken. Doordat het scherm gemakkelijk op te vouwen is, kan het kind of de volwassenen zelf bepalen wanneer het te gebruiken en wanneer niet. De golvende lijn zorgt ervoor dat het zicht naar voren niet teveel belemmerd wordt. Daardoor kan het kind bijvoorbeeld in de klas nog steeds contact maken met de juf of de meester. 
 
De Buffer-up bestaat uit drie lagen hoogwaardig en sterk karton. De banden zijn van textiel. De binnenkant is voorzien van prints met rustgevende en stimulerende vormen en kleuren. Momenteel zijn er drie verschillende prints beschikbaar. Bij de afname van grotere hoeveelheden is het zeker ook mogelijk de print van de Buffer-up van een eigen ontwerp te voorzien. De Buffer-up wordt geleverd in pakketen van 10 stuks. Incidenteel is het mogelijk een enkel scherm of minder schermen te bestellen. De schermen kosten  €39,50 per stuk. Zij zijn verkrijgbaar bij Buffer-up
 
 
 
 
 
Extra grote Bellenblaas stokken.
 
 
 
bellenblaas stokken
 
 
 
Op verzoek van Bianca van TenZie heb ik de XXL bellenblaasstokken uitgeprobeerd. Het principe is simpel: twee stokken en twee touwtjes ertussen. Eerst even zelf bellenblaassop maken - een beschrijving hiervoor is bijgevoegd - en dan aan de gang. Dat kan alleen, maar ook met z'n tweeën. 
 
 
 
 
 
Het was leuk om buiten te doen. Vooral omdat er ook een beetje wind was. Het lokt uit tot speelplezier en beweging. De kinderen kwamen zelf op het idee om het samen te doen waarbij ze ieder een stok vasthielden. Op die manier hoefden ze ook niet op elkaar te wachten. 
 
De XXL bellenblaas stokken zijn verkrijgbaar voor €6,50 bij TenZieDeze firma is ook te vinden bij leveranciers.
 
 
 
 
 
Een Squease drukvest huren of liever een gekleurd voorkantje  
 

Een drukvest huren
 
De feestdagen in december geven veel plezier, maar brengen ook spanning met zich mee. Kinderen - en ook volwassenen - bij wie de prikkelverwerking wat minder goed verloopt, kunnen daar extra last van hebben. Voor een aantal van hen kan een drukvest helpen om die spanning te reguleren. Wanneer je je afvraagt of het Squease drukvest iets is voor jezelf of voor je kind, dan kun je overwegen om tijdens de decembermaand een drukvest te huren. In de nieuwsbrief van maart 2018 is aandacht besteed aan het gebruik van een drukvest.
 
 
 
 
 
Voor de lezers van deze nieuwsbrief geldt ook dit jaar weer een speciaal aanbod: bij de huur van een drukvest in november of december krijgt u er gratis twee extra huurweken bij. De code daarvoor is "feestdagen". Drukvest Huren
 
 
Een gekleurd voorkantje voor je drukvest
 
 
 
 
Voor kinderen die een drukvest gebruiken is een gekleurd voorkantje een leuke cadeautip. De losse voorkantjes zijn er in vijf kleuren - blauw, groen, marineblauw, rood en roze. Op dit moment zijn de voorkantjes in de aanbieding. Ze zijn verkrijgbaar voor €31,50 bij Squease drukvest.  
 
 
Verdere informatie over het  Squease drukvest is te vinden op www.drukvest.nl en op de pagina over druk- en verzwaringsmaterialen Squease is ook te vinden bij leveranciers.

 

 
 
Nog acht cadeautips:
 
De leveranciers die op de website worden vermeld, en meerdere producten verkopen, heb ik om cadeautips gevraagd. Van iedere leverancier heb ik er twee uitgekozen. 
 
De twee 'schoen' cadeautjes van Bianca van TenZie:                                                                                                                                                  
      Houten armband om zelf te maken. Voor €1,75 verkrijgbaar bij TenZie.
 
 
 
   
      Eyes Spies-een caleidoscoop effect. Voor €2,99 verkrijgbaar bij TenZie.
 
 
 
 
 
 
 
De twee tips van Tanja van Toys42hands
 
De Paradocs Lavalopers. Bij sommige loopt het 'zand 'loopt omhoog in plaats van naar beneden. Verkrijgbaar vanaf 12,95 bij Toys42hands.
 
 
 
De pipSquigz, een set van drie grappige zuignappen voor kinderen, geschikt vanaf zes maanden. Ideaal voor de kinderwagen, kinderstoel, badkuip en op reis. Voor €23,95 verkrijgbaar bij Toys42hands.
 
 
 
 
 
De twee tips van Cathy van Eelke Verschuur:
 
De Sensorische kubus. Zachte kubus om zelf te vullen of iets in te verstoppen. De vlakken zijn 16 cm en gemaakt van verschillende materialen. Voor €24,95 bij Eelke Verschuur.
 
 
 
 
 
 
 
 
Tastballen in een zak. Twintig ballen in verschillende kleuren en verschillende structuren. Voor €44,95 verkrijgbaar bij Eelke Verschuur. 
 
 
 
 
 
De twee tips van Suzanne van Educadora:
 
Het Sabeltand kauwsieraad van Ark. Een stoere bijtketting geschikt voor kinderen en volwassenen die graag op iets kauwen. Afhankelijk van de kauwbehoefte kan voor de stevigheid van het kauwsieraad gekozen worden uit gradaties. Het kauwsieraad is voor €19,95 verkrijgbaar bij Educadora.
 
 
 
 
 
 
De Mohdoh Aromatheraputty 40 Winks. Een combinatie van putty of klei met etherische oliën. Suzanne schrijft: "Inslapen valt vaak niet mee tijdens de aankomende drukke Sintperiode, de Mohdoh 40 winks helpt kinderen om tot rust te komen voor het slapen gaan." De putty is voor €12,50 bij Educadora. Bij kleur voor 'Winks' kiezen.
 
 
 
 
Eerder heb ik de Mohdoh Aromatherputty al eens uitgeprobeerd. Een beschrijving daarvan is te vinden bij speelgoed- en materiaalblogs
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart