THEMA Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

"Een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets" ❤️

Beste lezer,
 
Als vrouw werken en economisch zelfstandig zijn, je kinderen naar de opvang brengen en de taken in het huishouden goed verdelen met je partner... Het lijkt voor veel jonge vrouwen zo vanzelfsprekend. Je zou haast vergeten dat daar een lange strijd aan vooraf is gegaan.
 
Wij hebben het voorrecht te mogen samenwerken met een paar feministen die aan de wieg hebben gestaan van de tweede feministische golf in Brabant. Die hun nek hebben uitgestoken en zich hard hebben gemaakt voor de positie van de vrouw.
Herleef hieronder de vele acties van deze rebellerende vrouwen: over vrouwenradio, bevrijding van binnenuit en aktie! En voor alle heren: nu niet afhaken hè? ;-)
 
 
Margot America, redactie
 

Rebellerende vrouwen: nieuw platform over de tweede feministische golf in Brabant

Velen zullen zich de ludieke en mediagenieke actie 'Baas in eigen buik' nog herinneren waarmee de feministische actiegroep Dolle Mina ruim vijftig jaar geleden Nederland op zijn kop zette. Of de openbare urinoirs die ze met roze linten hadden dichtgebonden. Ook in Brabant voelden vrouwen zich aangesproken en richtten afdelingen van Dolle Mina op, waar talrijke belangrijke initiatieven uit voortvloeiden. Kijk en doe mee op ons nieuwe platform. lees meer

Bevrijding van binnenuit

Dolle Mina streefde de bevrijding van de vrouw na door het voeren van spectaculaire, ludieke acties. Maar actie zonder bewustwording blijft aan de oppervlakte. Vrouwen onderkennen dit en na een paar jaar verschuift het accent, onder andere via praatgroepen en vormingscursussen naar bewustwording. lees meer

Aktie!

Het begin van de nieuwe feministische beweging in de gedaante van Dolle Mina was spetterend. Ludieke acties zorgden voor landelijke bekendheid en veel vrouwen voelden zich aangesproken, ook in Brabant. Dat had te maken met de onderwerpen zoals de positie van de huisvrouw, crèches en abortus. lees meer
"Deze feministen hebben zich ook hard gemaakt voor activiteiten en cursussen voor vrouwen in de wijken, neem vrouwenwerk in Den Bosch Oost. Hun initiatieven waren vooral gericht op bewustwording, vergroting van het zelfvertrouwen en maatschappelijk inzicht. De diversiteit aan groepen en cursussen werd steeds groter, heel bijzonder!" lees meer
 
Thijs de Leeuw, projectleider 'Rebellerende vrouwen'

Rebellerende vrouwen vertellen...

De heksen zijn terug!
Het is 18 mei 1979, de nacht valt. In ’s-Hertogenbosch staat iets bijzonders te gebeuren. In het centrum verzamelt een menigte zich met witte gewaden en schmink, liedteksten en spandoeken, puntmutsen en fakkels. Al snel verspreidt het nieuws van dit mysterieuze samenzijn zich als een lopend vuurtje. Vrouwen eisen de Nacht terug!
'Och mevrouwtje, waarom blijft u niet thuis?'
De deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt is in de afgelopen veertig jaar flink veranderd. Ook in Brabant ontstonden met de opkomst van de Vrouwenbeweging verschillende vrouwengroepen die in de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verandering nastreefden. (Bijdrage: Maria Hornman m.m.v. Angèle Goossens)
Luister illegale Vrouwenradio!
Rond 1980 kwam een groep vrouwen van het Vrouwenhuis op het idee om een eigen vrouwenradio te beginnen. Iedere vrijdagmorgen zonden ze uit, van 10 tot 11 uur. Ze gebruikten daarvoor de zender van Radio Vrij Den Bosch. Luister naar de fragmenten en dompel je onder in de tweede feministische golf.
“Een sportschool speciaal voor vrouwen was eind jaren tachtig een gat in de markt. Ik stichtte dit bedrijf, dat tegenwoordig 'Kwidam: women's health club' heet, in 1988 vanuit een feministisch perspectief. Met Kwidam creëerde ik mijn eigen werk en ik kon voor mijzelf beginnen”, vertelt Kiek Boelaars.
Ingemetselde vrouwen
De ontruiming van het Bossche vrouwenhuis was aanleiding voor een bericht in de landelijke pers waarin de volgende merkwaardige zinnen waren opgenomen: 'Op de eerste verdieping trof de politie in een kamer met dichtgemetselde deur nog negen vrouwen aan.' “Zonder onze hulp zouden die er niet uitgekomen zijn", aldus een woordvoerder van de Bossche politie.’ (Bijdrage: Anita Koster)
Annie, moeder van de buurt
In Den Bosch-Oost woonde Annie van Oort, die meer dan twintig jaar actief was als vrijwilligster in het welzijnswerk, vrouwenwerk en het gezondheidscentrum ‘Samen Beter’. Zij stond aan de wieg van vele initiatieven in de wijk. Vaak schreef ze een gedicht dat heel krachtig de essentie van een gebeurtenis samenvatte. (Bijdrage: Mariet Paes en José van der Wardt)
Dolle Mina in Den Bosch
Dolle Mina was het eerste initiatief dat de tweede feministische golf landelijke bekendheid gaf. De ludieke acties van deze beweging zorgde voor veel aandacht in de pers. De oprichting begin 1970 was een direct gevolg van de onvrede van vrouwelijke studenten, die mee hadden gedaan aan de bezetting van het Maagdenhuis in 1969. (Bijdrage: Nel Willekens)
DES-dochters: van Bossche keukentafel tot Europarlement
‘Ben je geboren tussen 1947 en 1975? Dan heeft je moeder misschien DES gebruikt.’ Tienduizenden posters en folders met deze tekst verspreidden wij, een groep DES-dochters en -moeders, in de jaren tachtig en negentig door heel Nederland. (Bijdrage: Anita Direcks)
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven