Nieuwsbrief Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd Nieuwsbrief 36 Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd

Nieuwsbrief 36 - 17 september 2013

VVA KvU_banner_600x191
www.vriendenvanamelisweerd.nl | www.krachtvanutrecht-initiatief.nl

 

Vrienden van Amelisweerd en Kracht van Utrecht: Pfff!  

Jan Korff de Gidts en Ton Elias bij Knevel en van den Brink...Dat was een happening bij Knevel en van den Brink! Midden in de zomer, landelijke aandacht voor de kwaliteiten van ons landgoed, zo dicht bij de stad. Heel veel positieve reacties kregen we op de tv-uitzending (bekijk een compilatie). We hadden het goed voorbereid. In het bos gaven we VVD-kamerlid Ton Elias een warm werkbezoek. We waren met zijn zevenen in de studio. 


Laat je niet misleiden door het politieke theater van dhr. Elias en minister Schultz!

De verbreding van de A27 is onnodig en geldverspilling. En dat in deze schuldencrisis. Ook voor de veiligheid op de weg en voor gezondheid in de naburige wijken is 80 km/uur het betere alternatief. 

Gerard Cats schreef een mooie analyse, die onze argumentatie versterkt: Het autogebruik neemt af; de filedruk neemt af. De behoefte aan goede fietsvoorzieningen en goed openbaar vervoer neemt toe.  Stel - op zijn minst - de verbreding van de A27 uit, zo schrijft Gerard Cats aan de Tweede Kamer (lees de hele brief). 

 

Dat uitstel van de verbreding van de A27 zal er niet vanzelf komen. We dienen - ondertussen - ook de aandacht voor de kwaliteiten van Amelisweerd te versterken. 

Denken in_beelden_Amelisweerd_300Die conclusie vloeide voort uit een sprankelende heidag waarin we onze boodschap nog eens goed tegen het licht hielden. We deden dat met tien mensen uit onze buitenkring. De foto's in deze nieuwsbrief vertellen allemaal een deel van die boodschap...

Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts roepen de Vrienden van Amelisweerd dan ook bij elkaar en daar hoort u bij:

Woensdagavond 25 september, 20.00 uur, Milieucentrum Utrecht, Oudegracht 60 in Utrecht. 

Ook kunt u aansluiten bij het Kracht van Utrecht Café, dat we elke vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur gaan houden vanaf 27 september a.s. in het Milieucentrum!

Nieuw is ons initiatief om te komen tot een 'Amelisweerd Academie'. Die gaat zondag 6 oktober van start met een lezing van Jos Kloppenborg over 40 jaar besluitvorming en participatie. Kom vooral ook naar de tweede lezing op 20 oktober van Bea Groen: Amelisweerd - de geschiedenis in de toekomst. 

En goed om alvast te weten: de minister zal in februari 2014 een rapport ontvangen over de maatschappelijke kosten en baten van de verbredingsplannen van de A27. De noodzaak van verbreding van de A27 is echter al even vliesdun als het draagvlak hier in de stad. Genoeg reden om weer actief te worden! 

 

Inhoud van deze nieuwsbrief

  1. Bijeenkomst Vrienden van Amelisweerd op woensdag 25 september, 20 uur, Milieucentrum, Oudegracht 60, Utrecht
  2. De eerste twee lezingen in de Amelisweerd Academie op zondag 6 & 20 oktober, 14.45 u in het Museum Oud Amelisweerd
  3. Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse ("MKBA") van 2x7 verbreding: Februari 2014?
  4. Meer contacten via nieuwsbrief, twitter, facebook en uw bank?

 

1. Bijeenkomst Vrienden van Amelisweerd woensdag 25 september

springende vis_vissenkom_460

20.00 uur in Milieucentrum Utrecht, Oudegracht 60 in Utrecht.

1. Kennismaking met Freek Deuss, gemeentelijk projectleider van het uitvoeringsprogramma Toekomstvisie. Freek gaat ons bijpraten over welke projecten we van de gemeente op de landgoederen kunnen verwachten; en hoe de aansturing binnen het uitvoeringsprogramma van de gemeentelijke Toekomstvisie voor Amelisweerd en Rhijnauwen gaat verbeteren.

2. Brainstorming over eigen activiteiten op de landgoederen: In het tweede deel van de avond inventariseren we wat ieder zelf wil bijdragen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld rondleidingen, educatie of informatie over wat er allemaal speelt rond de landgoederen. Ook kijken wij terug op de informatieavond van 16 september over de aanpak van verkeersknelpunten op Rhijnauwen en Amelisweerd.

Meer info op de website van de Vrienden en via Jos Kloppenborg, tel. 06 1851 2370.

 

2. Amelisweerd Academie lezingen zondag 6 & 20 oktober om 14.45 uur

Weg en_meanderende_rivier_640En... Hoe gaat het nu met Amelisweerd? En de A27? De Vrienden van Amelisweerd vertellen erover in het Museum Oud Amelisweerd op zondag 6 en zondag 20 oktober. Iedereen is vanzelfsprekend welkom. Reserveer nu en kom naar het Museum Oud Amelisweerd (MOA)! 

Lezing 6 oktober: 40 jaar burgerparticipatie en besluitvorming over Amelisweerd

Op zondag 6 oktober 2013 starten we om 14.45 uur met een presentatie van Vriend-van-Amelisweerder van het eerste uur Jos Kloppenborg: "Het gewicht van asfalt en natuur - 40 jaar participatie en besluitvorming over Amelisweerd in perspectief".

Lezing 20 oktober: Amelisweerd - de geschiedenis in de toekomst

Op zondag 20 oktober volgt een lezing van Bea Groen, projectleider van de Amelisweerd Academie (i.o.) en Joost Meulenbroek, ecoloog: "Amelisweerd - de geschiedenis in de toekomst: Nieuwe kansen voor het landgoed en haar bezoekers" 

Info & aanmelden: reserveer via info@vriendenvanamelisweerd.nl. Reserveer op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. De lezingen worden afgesloten met een Utrechts hapje en drankje. Wij spreken u tijdens deze borrel graag over onze toekomstplannen van de Academie en ons pleidooi voor de Kracht van Utrecht.  

Datum en tijd: zondag 6 en zondag 20 oktober. Zaal open om 14.30 uur; de lezingen beginnen om 14.45 uur. Kom op tijd, want de deur van het MOA gaat om 15.00 uur dicht. 

Locatie: Documentatiecentrum op de zolder van Museum Oud Amelisweerd (MOA), Koningslaan 9, Bunnik (helaas nog niet rolstoeltoegankelijk). 

Kosten: € 7.50 (incl. hapje en drankje) ter plaatse te voldoen.  

   

3. Maatschappelijke Kosten-Baten-Analyse: klaar in februari 2014?

Schoolplein en_kussengevecht_400Februari 2014 wordt de maatschappelijke kostenbatenanalyse (MKBA) voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd verwacht. Eenvoudig gezegd moet een dergelijke analyse aantonen dat een project meer oplevert dan het kost. Logischerwijs betrek je daarbij de voorliggende alternatieven, in dit geval het alternatief niet-verbreden (2x6 rijstroken binnen-de-bak), dat naar verwachting veel goedkoper uitvalt zonder bos en leefomgeving verder aan te tasten. Helaas wordt hét alternatief voor de A2x7 niet meegenomen in de analyse. Daarmee staat de uitkomst vast. Als je maar één voorkeursalternatief, die van de minister onderzoekt, is dat meteen de "beste"...

Dat het ook anders kan, bleek donderdag 12 september op een groot MKBA-symposium, georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, de TU Delft en Platform31. De experts waren het er over eens: in een zinvolle MKBA weeg je het "voorkeursalternatief" af tegen alternatieven die bijvoorbeeld goedkoper zijn of hoger scoren op leefomgeving. Daarbij betrek je de gevolgen voor natuur, milieu en de gezondheid van omwonenden.

In het opstellen van de MKBA betrek je burgers, ondernemers en lagere overheden. Het doel is immers een zo goed mogelijk plan. Een bottom-up benadering dus, in plaats top-down, waarin de Rijksoverheid haar wil oplegt (lees deze blog van planoloog Zef Hemel). Lees het verslag van de workshops en geef daar uw mening.

 

4. Meer contacten via nieuwsbrief, twitter, facebook en uw bank?

Snelweg en_ruiter_640

Sinds afgelopen week ontvangen meer dan 2000 abonnees onze nieuwsbrief. En daar zijn we trots op! Zo'n Duizend geïnteresseerden kwamen er bij in één jaar. Op sociale netwerken groeit onze aanhang gestaag. De Facebookpagina van de Vrienden van Amelisweerd heeft bijna 2000 likes en @krachtvanu en @amelisweerd op twitter zijn voor ons een prima middelen gebleken om nieuwe contacten te leggen. 

Het gaat er niet zozeer om wat wij melden maar wat u doet.

Dus volg ons op twitter (Kracht van Utrecht & Vrienden van Amelisweerd) en praat mee / deel foto's over Amelisweerd op onze Facebookpagina. Voor wie zelf niet op twitter zit: Surf naar onze website en bekijk in de linkerbalk de tweetlijst met onze berichtjes en favoriete tweets van anderen. 

 

Crowd funding /donatiecampagne

Wij ontvangen geen enkele subsidie. Wilt u ons financieel ondersteunen, maak dan uw gift of donatie over op een van de volgende rekeningnummers:

Als u ons mailt dat u een bedrag heeft overgemaakt kunnen we uw mailadres benutten om u te bedanken voor uw gift of donatie en u met onze Nieuwsbrieven op de hoogte te houden van al onze activiteiten. 

 

Denk en doe mee, juist nu

info@krachtvanutrecht-initiatief.nl 

of 

info@vriendenvanamelisweerd.nl

 

Tot weerziens,

Olivier Beens | Bea Groen | Jos Kloppenborg | Jan Korff de Gidts (06 3363 0344)

 

Interessant? Deel deze e-mail op sociale netwerken

Stuur deze email door naar een vriend(in)