MDT

View in browser
Pressmeddelande 22 mars
 
 

Konstgruppen Ful gästar MDT

 

 

Konstgruppen Ful gästar MDT och bjuder in publiken till två livesteamingar - en konstnärspresentation och samtal med indiska koreografen Mandeep Raikhy, och en exklusiv förfest för Fuls kommande projekt Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian.

 

25 mars kl.15:00–16:30 (Live stream) 

Konstnärspresentation av och med den indiska koreografen Mandeep Raikhy med ett efterföljande samtal med Konstgruppen Ful (Nasim Aghili och Rani Nair). 

 

Zoom webinar: här

Vimeo live stream: här

 

26 mars kl. 20:00 (Live stream)

Exklusiv förfest för Fuls kommande projekt den deltagande dansföreställningen Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian.

 

Live stream: här

 

-----

 

Mandeep Raikhy är en danskonstnär baserad i New Delhi. Verket Queen Size från 2016 är ett svar på avsnitt 377 ur den indiska strafflagen som upprättades 1861 och kriminaliserade homosexualitet. Lagen var aktiv ända till 2018. Queen Size är koreografisk utforskning av en detaljerad studie av intimiteten mellan två män och verket tar plats i en omsorgsfullt handknuten säng, en charpoy, där publiken står runt omkring. Det ställer frågor kring åskådande, integritet och meningsskiljaktigheter.

 

Mandeep Raikhy kommer att berätta om sitt konstnärskap i allmänhet och verket Queen Size i synnerhet. Verket skulle ursprungligen ha presenterats live på MDT inom ramen för Finding Sisterhood. Samtalet är möjliggjort i samarbete med Konstnärsnämndens internationella dansprogram.

 

Finding Sisterhood

Presentationen av Mandeep Raikhy är en del av Konstgruppen Fuls långsiktiga projekt Finding Sisterhood. Det är en dekoloniserande och queer kartläggning av samtida dans och performance som startat utifrån ett behov av att mobilisera en rörelse och namnge estetiska strömningar som är vibrerande och livsviktiga för den samtida dans och performancescenen, men som samtidigt blivit marginaliserade i dess arkiv och historieskrivning. Finding Sisterhood är en av många systerliga akter där rum och plattformar formas för att presentera och skapa gemensamma språk för konstnärer som istället för att diskutera vithet, cis och heteronormer är i samtal med sina egna och angränsande communityn. 

 

----

 

Baba Karam pre-party

Det konstnärliga teamet bakom föreställningen Baba Karam  - genom Jamileh och Khordadian bjuder in till en förfest online, innan själva premiären som är beräknad till den 26 augusti på Göteborgs dans- och teaterfestival.

 

Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian är en deltagande dansföreställning som utgår ifrån den populära iranska dansformen Baba karam och dess användande av maskulin drag. Tre performers och en DJ bjuder upp gästerna (publiken) till dans och queera dansminnen, i ett rum inspirerat av separatistiska fester där alla får möjligheten att dansa för och med varandra. Verket är också en hyllning till de två tongivande och välkända amerikansk/iranska koreograferna Jamileh och Mohammad Khordadian som uppmuntrat miljontals runt om i världen att dansa Baba karam.

 

Medverkande: Parwin Hoseinia, Rani Nair, Edwin Safari, George Chamoun (DJ) och Nasim Aghili.

 

Live stream: MDT

 

Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian produceras av Ful i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival/Stora Teatern, EU-nätverket Be SpectACTive, MDT och Rani Nair production med stöd av Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden, Stockholms stads kulturförvaltning, Lunds kommun och Stenkrossen Maxi-stöd.

 

----

 

Den queerfeministiska konstgruppen Ful gör performance, utställningar, publikationer och curerar samtal och möten genom en intersektionell förståelse av konsthändelsen. Ful har jobbat i Sverige och internationellt sedan 2008, bl a genom konsttidskriften Ful och uppmärksammade och prisbelönade föreställningar som Europa Europa och Mödrars Manifest. Projektet Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian är tätt förknippat med Fuls nya scensatsning Finding Sisterhood som är en dekoloniserande och queer kartläggning av samtida dans och performance.

 

----

 

 

Läs mer här: 

https://mdtsthlm.se/sv/program/8474/

https://fulkonst.se/

https://www.instagram.com/thesecularproject/

https://mandeepraikhy.wordpress.com/

 

Pressbilder: https://we.tl/t-QZ773nz8wE

 

För mer information, pressbilder, länkar till artist talk och förfest kontakta:

Mariana Suikkanen Gomes (mariana@mdtsthlm.se) eller 

Johanna Gustafsson (johanna.gustafsson20@gmail.com)

 

MDT lyssnar in restriktioner och tar beslut om och hur vi kan aktivera vårens program publikt allt eftersom, och släpper upp biljetter till försäljning efter hand.

 

 

MDT (fd Moderna Dansteatern) är en plats för dans och koreografi med en teater och studios på Skeppsholmen i Stockholm. MDT samproducerar och presenterar internationella och Sverigebaserade danskonstnärer och önskar vara en plats för utveckling, diskurs och experiment inom dans och koreografi.

 
FacebookTwitter