Cuba                          
13 september 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2.  De keerzijde van Cuba
 3. Fotosheets van 'Che '
 4. Cuba hervormt aarzelend maar centralisme blijft
 5. Cubaanse vice-president in Noord-Korea
 6. Graffiti-artiest Danilo Maldonado ‘El Sexto’ hervat hongerstaking
 7. Cuba exporteert 700 ton ananas naar Europa
 8. Theater vernoemd naar Alicia Alonso
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Het bericht over de vrijlating van ruim 3500 gevangenen in Cuba vanwege de naderende komst van de paus, leidde op sociale media tot heel wat positieve reacties en likes. Maar in  tegenstelling tot de vrijlatingsronde in 1978 toen 3600 politieke gevangenen vrijkwamen, is er ditmaal geen enkele politieke gevangene in vrijheid gesteld. Goed nieuws voor de 3522 Cubaanse burgers die hun cel binnen drie dagen kunnen verlaten. De afgekondigde kwijtschelding van straffen staat in schril contrast met de 4000 kortstondige politieke arrestaties door het Castro-regime sinds december 2014. De politieke gevangenen van nu, zoals de graffitikunstenaar El Sexto, schieten er niets mee op. Paus Franciscus zou het gebaar van het regime het beste kunnen beantwoorden met een pleidooi voor een algehele amnestiewet in Cuba. 
 
De redactie
 
2. De keerzijde van Cuba
L. Zwaan was begin dit jaar met haar gezin in Cuba en geeft op de website van Columbus Travel een serie praktische tips. Allereerst: Cuba is een fantastisch land, zowel qua cultuur, steden als natuur.

Citaat: ‘Er is echter een keerzijde aan Cuba: je moet je realiseren dat je argwanend en oplettend moet zijn. Als je dat incalculeert en accepteert is het geen probleem. Als dat een frustratie wordt kan het je vakantie verpesten.’
Zwaan gaat in op gesjoemel bij het tanken, de verkoop van sigaren, het betalen van boetes aan politie-agenten, het gebruik van de nationale peso's, de verhuur van auto's, het bestelen van toeristen, het eten in een paladar of het huren van een casa.

Lees verder
* Website Columbus Magazine

 

 
3. Fotosheets van 'Che' bij Magnum tentoonstelling
De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden.
Tot 9 december 2015 zijn de sheets te bezichtigen in het  fotografiemuseum Foam in Amsterdam. Ondermeer zijn de fotosheets te zien van de bekende foto van 'Che' met sigaar. 


Deze tentoonstelling geeft aan de hand van originele contactvellen inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen. De tentoonstelling bevat 60 contactvellen en bijbehorende single images en biedt een chronologisch overzicht van markante historische momenten vanaf de jaren 30 tot 2010. Zo krijgt u onder meer ‘een kijkje achter de schermen’ bij de beroemde portretten van Che Guevara, Margaret Thatcher en Martin Luther King tot foto’s van de Tweede Wereldoorlog, de Praagse Lente en de Balkan-oorlog.

* Meer informatie vindt u hier
 
 
 
4. Cuba hervormt aarzelend, maar centralisme blijft
Op de website La Chispa verscheen in juli j.l. een opinie-artikel van Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) over de ontwikkelingen in Cuba. Hij constateert dat de hervormingen aarzelend verlopen ondanks de openingen naar het buitenland. Maar 'de dialoog van het regime met de Cubanen zelf blijft uit.' Hier volgt het hele artikel.

De betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten beginnen te ontdooien. In december 2014 kondigden de presidenten Raúl Castro en Obama herstel van de diplomatieke betrekkingen aan. De VS werken aan opheffing van het sinds 1961 bestaande embargo. 20 juli 2015 treden over en weer ambassadeurs aan. Allemaal ‘historische stappen’, zo betogen Cuba-specialisten in de media. Maar wat betekenen ze voor gewone Cubanen? Ondanks voorzichtige economische hervormingen en de opening naar de wereld blijft “de dialoog van het regime met de Cubanen zelf” uit, oordeelt een Cubaanse dissidente.

Marktwerking
Al eerder kwam er iets meer marktwerking in de economie en sinds januari 2013 kunnen Cubanen bijna onbeperkt hun familieleden in het buitenland bezoeken. De hervormingen – door de Cubaanse autoriteiten omschreven als ‘aanpassingen aan het socialistisch systeem’ – worden vooral ingegeven door politieke en economische factoren. Sinds de val van het communisme eind jaren tachtig en de stopzetting van de miljardensteun uit de Sovjet-Unie zijn de economische problemen sterk toegenomen. Er komt nog steeds gratis olie uit Venezuela, maar wat gebeurt er als daar in december Maduro’s partij de parlementsverkiezingen verliest? Lees verder



 
5. Cubaanse vice-president Canel in Noord-Korea en China
De Cubaanse vice-president Miguel Diaz-Canel is op bezoek in enkele Aziatische landen. Hij was vergezeld van zijn echtgenote Lis Cuesta. Zij en haar man verschenen ook op officiële foto’s samen met de Noord-Koreaanse president Kim Jung Un en de Chinese president Xi Jinping.

La primera Dama

Sinds het begin van de Cubaanse revolutie hebben de vrouwen van presidenten in dit land geen rol in de openbaarheid  gespeeld. Noch de voormalige president Osvaldo Dorticós, noch Fidel Castro, noch zijn broer Raúl lieten zich in Cuba en daarbuiten vergezellen door hun partners. Het diplomatiek protocol is blijkbaar gewijzigd en een Primera Dama of Eerste Dame is niet langer taboe. Miguel Diaz-Canel wordt beschouwd als een mogelijke kandidaat voor de opvolging van Raúl Castro in 2018.

 
6. Graffiti-artiest Danilo Maldonado ‘El Sexto’ hervat hongerstaking
María Victoria Machado, moeder van Danilo, heeft bekend gemaakt dat haar zooon zijn hongerstaking in de gevangenis Valle Grande heeft hervat. Hij had die vier dagen geleden gestaakt vanwege de mogelijke uitbraak van knokkelkoorts in het gebouw.

Danilo Maldonado zit sinds 24 december vorig jaar gevangen en is tot nu toe niet voor de rechter verschenen. Hij werd gearresteerd omdat hij met twee varkentjes met de namen Fidel en Raúl, op het plein Parque Central in Havana een performance wilde organiseren. Zijn moeder vertelde aan de website Diario de Cuba dat de gevangenisautoriteiten hem hebben verboden te telefoneren. Maria Victoria Machado zei ook dat bewoners in de buurt door leden van de geheime dienst zijn ondervraagd over het gedrag van El Sexto.
Zij vreest dat haar zoon peligrosidad pre delictiva ten laste zal worden gelegd, vanwege het mogelijk gevaar van een nog te plegen delict. De Mensenrechtencommissie CCDHRN spreekt van ‘een juridisch misbaksel’ waardoor personen geïnterneerd zijn die ‘volledig onschuldig’ zijn voor delicten waarvan wordt vermoed dat zij die in de toekomst zullen plegen.

Link
* Justice & Peace
Shelter City is een project van Justice & Peace, waarbij mensenrechtenverdedigers voor 3 maanden worden opgevangen in Nederland. Hier doen ze kennis en nieuwe energie op en verbreden ze hun netwerk. Danilo was vorig jaar de gast van Shelter City Den Haag en Justice & Peace.
 
7. Cuba exporteert 700 ton ananas naar Europa
Na het afsluiten van een oogstperiode van acht maanden in de provincie Ciego de Avila, heeft Cuba 700 ton ananas naar Europa geëxporteerd.
 
Financiële injectie
Dit geeft de economie van het land een flinke financiële injectie. Volgens de plaatselijke media wint de ananasteelt elk jaar meer terrein. Een areaal van slechts 70 hectare van het ananasras MD-2 levert gemiddeld 88 ton fruit per hectare op.
 
Vergroten
Het bedrijf Ceballos zal later dit jaar nog eens 200 ton exporteren naar Italië, Spanje en Frankrijk. "We hebben goede vooruitzichten om onze export naar Europa te vergroten," laat fruithandelaar Reinaldo Avila weten.

Bron: cubaheadlines.com  
 
8. Theater vernoemd naar Alicia Alonso
Het grote theater van Havana heet voortaan Gran Teatro de la Habana ‘Alicia Alonso’, aldus de partijkrant Granma.

Alicia Alonso (95) is oprichter en de grote stimulator van het Nationaal Ballet van Cuba. De naamgeving is, aldus de partijkrant een bewijs van erkenning voor de bijdrage van Alicia Alonso ’aan de Cubaanse cultuur, haar liefde voor het vaderland en trouw aan de Cubaanse Revolutie.’ Het theater werd in 1914 in gebruik genomen en is een creatie van de Belgische architect Paul Beleu.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* 26 september: laatste Poldersalsa van deze zomer op Camping Zeeburg in Amsterdam
Met BBQ, dansen op het terras, en cocktails drinken bij de vuurkorf. Er zijn maar liefst twee bands namelijk Pan con Timbo en Parece Picante en natuurlijk de bekende DJ Mimo. Gratis entree. Na de BBQ begint om 20.30 uur de eerste band.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland, maar ook in Antwerpen met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
 
10. Het laatste nieuws
* Castro’s openden de weg voor drie pausen    
Gedoopt als rooms-katholieken en opgeleid door jezuïeten, keerden Fidel en Raúl Castro zich na de machtsovername in 1959 tegen de katholieke kerk, werd Cuba een atheïstische staat, dwongen ze priesters in ballingschap en sloten ze katholieke scholen. Op leeftijd gekomen zijn zij inmiddels de dankbare en ervaren gastheren geworden van maar liefst drie pausen. Als paus Franciscus op 19 september in Cuba aankomt, zal hij de derde zijn die een bezoek brengt aan dit communistisch geleid eiland. Lees verder: Deel 1 en Deel 2 
 
* Opnieuw zondag met repressie in Havana
Afgelopen zondag zijn 60 leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco gearresteerd tijdens de stille tocht die zij wekelijks organiseren voor herstel van het respect van de mensenrechten in hun land. Tevoren hadden zij de mis bijgewoond in de kerk van de heilige Rita aan de Quinta Avenida in Havana. Een van de gearresteerden was de Chileense volksvertegenwoordiger Felipe Kast die zich bij de opposanten van het regime had aaneensloten. Lees verder
 
* Yoani Sánchez: de Heilige Weg in Havana
De verf druppelt in de scheuren en kieren van de pilaren en de plafonds van de huizenblokken. Een kleurige laag die de scheuren, spinnenwebben en het vuil moet bedekken zoals make-up de littekens en rimpels verbergt. Havana maakt zich op voor de komst van paus Franciscus. De gevels langs de straten die de bisschop van Rome zal passeren, worden opgeknapt en de volkse humor heeft deze straat La Reina al omgedoopt in Heilige Weg. Lees verder
 
* Stilzwijgen in Cuba en schandaal in Miami
Begin september zond de Cubaanse televisie een uitvoerig interview uit met de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega, aartsbisschop van Havana. Het was de eerste keer dat een geestelijke zo uitvoerig werd geïnterviewd op de staatstelevisie sinds Fidel in 1959 aan de macht kwam. De publicist Jorge Dávila Miguel vraagt zich af waarom de inhoud van dit gesprek in Miami tot woedende reacties leidde en de officiële Cubaanse kranten er volledig over zwegen. Lees verder

   
* Cuba laat 3500 gevangenen vrij voor bezoek paus
Cuba gaat in de aanloop naar het bezoek van paus Franciscus amnestie verlenen aan 3.522 gevangenen. De communistische regering van het land wil het hoofd van de rooms-katholieke kerk gunstig stemmen. In 1978 vond de grootste vrijlatingsronde in de geschiedenis van de Cubaanse revolutie plaats. Toen werden 3.600 politieke gevangenen vrijgelaten, die na gesprekken tussen Cuba en de VS de gevangenis verlieten. Lees verder o.a. voor de volledige lijst van namen