thuis | webwinkel | help | over | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborusdagen - Rodney Davey - Smultuin - themadagen 2013

komend weekeinde 23 en 24 februari 2013:

Helleborusdagen

Het kriebelt en jeukt aan alle kanten, wij staan opgewonden in de startblokken voor een fantastisch onontgonnen tuinseizoen.
De planten hebben, zoals het er nu uitziet, de winter prima doorstaan. Het Helleborus sortiment is volop in beweging. Ik vind het allemaal weer erg spannend.

Dit jaar zijn er weer veel bijzondere Helleborus planten; de laatste nieuwe kruisingen, zwarte en andere zuivere kleuren, dubbelbloemige, grote potten vol bloemen...
Zoals deze:

Helleborus x orientalis Picotee dubbel zaailing

Met name Helleborus orientalis wordt vaak uit zaad gekweekt. Elke plant is anders. Je kunt ze dus het beste zelf bloeiend uitzoeken. Daarom organiseren we al vele jaren deze Helleborus dagen.

Juist de zaailingen maken er een feest van omdat je tussen al die bloemetjes van alles kunt ontdekken. Een extra rokje, een bijzondere tekening, je meest geliefde, of de meest bijzondere kleur.

Nieuw dit jaar is dat we van veel vormen en kleuren ook vegetatief vermeerderde planten hebben. Die zijn dus unifom.

Tot nu toe hadden we meestal tot en met zondagmiddag nog net genoeg keus. Daarna waren de bijzondere vormen ook altijd helemaal uitverkocht. Als je die ene speciale kleur wil en daar dan precies de allermooiste van is het verstandig op tijd te komen. De vegetatief vermeerderde soorten raken natuurlijk ook een keer op maar de aantallen daarvan kunnen we iets beter plannen.

De winkel is bijna klaar er moeten alleen nog wat planten worden toegevoegd en foto's worden gemaakt, uiterlijk maandag of dinsdag staan ze allemaal met foto in onze webwinkel. Online bestellen kan dus ook.

Houd er rekening mee dat de zaailingen zijn ingedeeld in groepen op kleur en type dus nooit precies identiek aan de foto, welke soorten vegetatief vermeerderd zijn staat duidelijk vermeld..

Zaterdag en zondag 23 en 24 februari van 10:00 tot 17:00 uur dus: Helleborus dagen, gratis toegang en warme drank.

Het weer beloofd veel goeds, wij verheugen ons.


Helleborus

Helleborus x orientalis 'Black Beauty'Algemeen bekend en meest verspreid als kerstroos is Helleborus niger. Op een droog plekje, liefst in de volle zon doen deze bodembedekkende zuiver witte bloeiers het prima. Het is een leuke voorjaarsbloeier, rmaar heel erg spannend vinden wij ze niet. Tenzij je daar ook weer een dubbele van weet te kweken.

Ervaren tuiniers weten dat Hellebrous orientalis veel kleur- en vormenrijker is. Maar ze ontwikkelen zich, vooral in pot, minder snel tot een volle bloeiende plant. Je moet bovendien, als je ze uit zaad kweekt, elk jaar weer geselecteerde moederplanten met de hand bestuiven om mooie zuivere kleuren of gevulde bloemen te krijgen.

Sinds de vorige eeuw hebben kleine gespecialiseerde kwekerijen dit oosters nieskruid generatie na generatie veredeld door steeds de beste ouderplanten te bestuiven. Zo onstonden teeltlijnen met zuivere warme kleuren die eerder niet voor mogelijk werden gehouden. Groenig roze of wit werd purper, antraciet, geel of abrikoos. Bloemen die zich op korte stelen naar de grond richtten kregen stevige stengels en gingen ons aankijken. Deze kleuren en bijzondere vormen als 'Picotee', met geaderde bloemen en dubbelbloemige vormen worden steeds zaadvaster omdat hun genetische basis in de loop der jaren steeds smaller werd.

Helleborus x orientalis 'Cinderella'Volgens sommigen brengt dat ook ziektegevoelligheid met zich mee. Maar als er niet alleen op uiterlijk maar ook op gezondheid wordt geselecteerd is dat niet noodzakelijk zo.

Er zijn, zo werd vorig jaar duidelijk, verschillende innovatieve benaderingen: opnieuw beginnen met vers bloed uit de natuur en afwachten wat er van komt, of, nu dat steeds beter lukt, gezonde planten vegetatief vermeerderen.

Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Wij kweken zelf het liefst gestekte, of op een andere manier vegetatief vermeerderde planten, die in hun eigen tempo opgroeien en allemaal even mooi bloeien zodra ze daar aan toe zijn. Dat kan prima zonder bestrijdingsmiddelen. Echte Helleborus specialisten zweren natuurlijk bij zaaien. En de grote bedrijven kiezen vooral soorten die gecontroleerd in een jaar uitgroeien tot een volle bloeiende plant.

Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen. En dus hebben we maar weer een elegante mix krenten uit de pap gehaald: prachtige en bijzonder unieke bloeiende zaailingen, volle bloeiende potten en gezonde in-vitro planten die nog niet allemaal volop bloeien.

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging

Rodney Davey

Een van die ambachtelijke fijnkwekers is Rodney Davey. We kennen hem al jaren van Sedum 'Lynda et Rodney' en ik heb Linda meer dan eens gevraagd: " Wie is toch die Rodney?" Welnu: Rodney heeft 12 jaar lang als een kluizenaar op zijn kwekerij geleefd en Helleborus gekruisd. Eerst maakte hij moederplanten door daarvoor geschikte soorten te kruisen om vervolgens weer een zorgvuldig gekozen andere soort in te kruisen. Stevige gemarmerd blad grote vitaliteit, lange purperen stelen haalde hij uit soorten die wij ook wel kennen in de vorm van Helleborus x nigercors. Dat deed hij zeer zorgvuldig. Maar de grote doorbraak is dat hij er ook Helleborus orientalis inkruisde wat zorgt voor zeer levendige kleuren. Het resultaat staat bekend als Helleborus (Rodney Davey Group) 'Anna's Red' en 'Penny's Pink'. Het hele verhaal lees je in 'The Independent': "There are hellebores - and then there are Rodney Davey's hellebores"

Helleborus x sternii

Helleborusdagen praktisch

Mocht je de kwekerij willen bezoeken; onze planten hebben in de kas overwinterd en bloeien dus bijna allemaal. Ze zijn sterk genoeg om, als de grond niet meer bevroren is buiten uit te planten. Sommige soorten kun je ook best een paar weken in huis houden als bloeiende plant..

Het is aan te raden op tijd te komen maar niet eerder dan 10:00 uur zaterdag ochtend.

We werken de voorraad op onze website regelmatig bij, en blijven dat ook tijdens deze dagen te doen, zodat je voor vertrek kunt opzoeken welke soorten er nog zijn.


eetbare tuin
Veel van jullie hebben net als ons een moestuin, of tuinieren met eetbare planten, fruit en kruiden en zijn nogal lyrisch over eten uit eigen tuin. Die indruk krijgen we tenminste elke keer als we om ons heen kijken tijdens onze moestuindagen.

Dan ligt het voor de hand te denken dat je het ook leuk vind om gratis het februarinummer te ontvangen van het digitale tijdschrift Smultuin eMagazine.

In dit nummer:

De eerste tuinbonen leggen. Smulltuin magazine op je laptopPeter Kouwenhoven over weerspreuken. Anna maakt alle hapjes in hartvormpjes en is een echte Galantomaan. Bea Brocks schrijft over Berkentakken en Berkensap. In de SMULTUIN lessen leer je alles over bonen.

Monique Nuijten heeft zaden en tuinplan al klaarliggen en schrijft gepassioneerd over haar roos ‘Comtesse de Lacépède’.
Dennis vertelt over uitvliegende bijen en bloemen die door bijen graag bezocht worden. Deborah Megens schrijft over Hondsdraf als voorjaarskruid.

Een reportage uit Italië van Annemiek van Moorst, over haar natuurlijke manier van tuinieren op Villa Nespolo, deze keer: Sereh sorbetijs, Limoncello en Mandarino.

Ikzelf achtervolg je met nog eens acht bladzijden over Helleborus. (die mag je overslaan)

Coby de Natuurkieker vertelt over haar natuurpassie en het roodborstje. Fruitlent schrijft over meloenen kweken. Marleen Blommaert vertelt over de vogels in haar tuin. Moestuinboeken worden besproken en kookboeken worden vanaf deze maand gerecenseerd door kookboeken deskundige Joke Boon.

Je kunt het lezen op je laptop, computer, iPad of tablet. Het maandblad staat vol linkjes naar meer informatie.


Om dit proefnummer aan te vragen stuur je een e-mail naar: emagazinesmultuin@gmail.com met als onderwerp 'proefnummer via kwekerij Bastin'.

andere themadagen in 2013

30 en 31 maart en 1 april Pulmonaria Pasen, longkruid, onze favoriete bodembedekker voor de (half) schaduw

30 april, extra open voor Koninginnedag

9 mei extra open met Hemelvaart

11 en 12 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.

19 en 20 mei pinkplant, extra open voor Pinksteren

15 en 16 juni Mediterrane plantendagen, winterharde planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

13 en 14 juli Lavendeldagen, markt met demonstraties, terras

17 en 18 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

28 en 29 september pompoen parade, verschillende pompoenkwekers met tientallen verschillenden pompoen, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2013: BastinProgramma2013.pdf

Actuele foto's zijn onder andere te vinden op onze Flickr pagina: flickr.com/photos/kwekerij_bastin

Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin

kwekerijen in de buurt

Op 300 meter afstand van onze kwekerij is een gespecialiseerde kwekerij met 1000 verschillende Hosta: www.hethostaveldje.nl

Net niet op loopadstand in Schimmert is Marni's kwekerij met name gespecialiseerd in schaduwplanten en rozen: www.marnis.nl



Met vriendelijke groet, Roger Bastin