Nieuwsbrief maart 2013
 
Foto zoekt familie nu echt van start
Nederlands-Indië, 1945-1949: duizenden Indische Nederlanders verlaten hun land tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Ze vertrekken naar Nederland, honderden dierbare fotoalbums blijven achter. Na de zogeheten politionele acties brengen militairen de albums naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Sindsdien wachten 335 albums tevergeefs op hun rechtmatige eigenaren. Tot dit moment: met een website en een App zetten het Tropenmuseum en KIT Information and Library Services zich nu in om de eigenaren alsnog terug te vinden.
 
335 Fotoalbums vanaf 2 april online
De zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van de 335 verweesde fotoalbums gaat nu echt van start! Na de succesvolle crowdfunding campagne die € 13.150,00 heeft opgeleverd, zijn alle albums gedigitaliseerd. De eerste exemplaren zijn reeds te bezichtigen op www.fotozoektfamilie.nl. Vanaf 2 april zijn alle 335 albums op deze website te bekijken.
 
Fotoalbum komt thuis
De eerste 2 albums hebben hun weg naar huis al gevonden. In november j.l. herkende een 86-jarige vrouw uit Zuid-Afrika haar eerste album uit haar jeugd waarvan zij al bijna zeventig jaar gescheiden was. Een nicht zag haar naam staan in een verhaal over Foto zoekt familie in de Volkskrant. Het album werd door het Tropenmuseum en ILS versneld gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld aan de 86-jarige. Dankzij een intensieve zoektocht van de lezers van www.javapost.nl kon in februari het tweede exemplaar worden overhandigd aan de nu 82-jarige Jacob van Rijn, die zijn ouders Kees en Mary herkende in het fotoalbum.
 
Emping zoekt familie
De groeiende belangstelling voor het project blijkt uit de hulp die we vanuit diverse hoeken krijgen aangeboden en de aandacht ervoor in de media. Zo werken we voor Foto zoekt familie samen met diverse partners om zoveel mogelijk eigenaren van de albums terug te vinden. Het familiebedrijf Go Tan bijvoorbeeld, producent van exotische levensmiddelen en snacks, heeft op 80.000 zakken emping een foto laten plaatsen met daarbij de vraag: "Is dit jouw oma?" De zakjes emping liggen begin april in de winkel. Ook de media heeft belangstelling getoond voor het project. Onlangs hebben we in de KRO-uitzending 'Adres onbekend' verslag gedaan van onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van het album 'Wijnhamer' en zijn we te gast geweest bij Hart van Nederland
 
Wilt u ook meehelpen?
Bij onze zoektocht kunnen we uw hulp hard gebruiken! Herkent u plaatsen of personen in één van de online gepubliceerde albums? Laat het ons weten! U kunt online uw bevindingen achterlaten onderaan de pagina van het betreffende album. Als u dat liever heeft, kunt u ons ook mailen via fotozoektfamilie@kit.nl. Vanwege de fragiele toestand waarin de meeste fotoalbums verkeren, is het niet mogelijke de boeken 'live' in te komen bladeren. U kunt ze uitsluitend online bekijken. Heeft u daar vragen over, mail het ons.
 
Album 0828
Kunt u niet wachten tot 2 april? Zoek dan nu al met ons mee. Bijvoorbeeld naar de herkomst van album nr. 0828, met een fotografisch reisverslag van een familie die aan de Besoekiweg 18 in Djakarta heeft gewoond. Het gezin bestaat waarschijnlijk uit vier personen die in 1938 en 1939 reizen maakte op Java en Bali. Ze bezoeken alle tempels en maken ook een uitvoering van de wereldberoemde Kecak mee. Wie was de reislustige familie? Kent u deze families of wilt u meer aanknopingspunten? Bekijk dan het hele album op onze site. 
Foto zoekt familie, Tropenmuseum / KIT Bibliotheek, www.fotozoektfamilie.nl