Nieuwsbrief nr. 130
 
Mei 2021
 
Dag ,

Met trots vertel ik dat deze nieuwsbrief door meer dan 400 mensen gelezen wordt en al sinds 2006 bestaat.

Misschien is het voor jullie een kleine moeite om een petitie te tekenen. Er zijn nog 250 stemmen nodig om tot 1000 te komen. Meer mag ook. Als je je betrokken voelt bij het behoud van het oude dorpsgezicht van Sint Odiliënberg.
 
 
De gemeente Roerdalen heeft onlangs toestemming gegeven om voormalig café Smeets, met meer dan 100 jaar historie, om te bouwen tot een appartementencomplex. 
Vele buurtbewoners van café Smeets in St. Odiliënberg zien graag dat er een horeca-bestemming in de oude dorpskern blijft omdat er overdag veel fietsers, wandelaars en kanovaarders vragen waar ze een kopje koffie kunnen drinken.
Wij verwijzen naar nota’s van de gemeente Roerdalen (herinrichting Kerkplein, 3 maart 2006) waarin staat vermeld: 
Geen plein in onze gemeente trekt zoveel mobiele toeristen als het Kerkplein/Raadhuisplein. Het betreft bezoekers van het Heemkundemuseum en de basiliek. 
Vele klassieke toertochten, fiets- en wandelroutes (o.a. het Pieterpad) komen langs het plein. En natuurlijk niet te vergeten de vele kanovaarders die op het plein aanleggen/vertrekken. Volgens een recente publicatie streeft gemeente Roerdalen naar 100.000 toeristen per jaar.
Wat kunnen we deze toeristen in de 'Parel van de Roerstreek' bieden als de horecabestemming van het plein verdwijnt? Hoe kan toerisme worden bevorderd als er geen horeca meer is? Zonder nabijgelegen horeca worden de aan het plein gelegen monumenten ook niet meer zo goed bezocht.
Met het tekenen van deze petitie geeft u aan dat er een horecagelegenheid in café Smeets moet blijven. Dit draagt bij aan de levendigheid en sfeer van deze bijzondere dorpskern. Steunt u deze petitie, laat het ons dan weten door hem te ondertekenen!
Overigens staat het u natuurlijk ook vrij om individueel bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit van de Gemeente Roerdalen.
 
Geluksplekken

Zes kerkdorpen vormen samen de gemeente Roerdalen. Hier wonen 20.000 mensen die, net als iedereen, proberen een beetje gelukkig te zijn. En dat lukt vrij aardig. Maar welke plek maakt hen hier zo gelukkig? De inwoners nomineerden tweehonderd verschillende geluksplekken. Uiteindelijk selecteerde geluksambassadeur Leo Bormans er zesentwintig. Bij iedere plek vind je tips en opdrachten die helpen om stap voor stap een beetje gelukkiger te worden. Er zijn ook speciale geluksplekken voor kinderen.
Je kunt een plattegrond downloaden (duitse versie) met alle geluksplekken. 
En hier is een Filmpje te zien (de muziek vind ik niet passend).
Sinds deze week is Tussen de Bruggen trotse eigenaar van het Roerdalen Gelukslogo op de stoep. Zo komen dingen mooi samen. Als Gelukscoach en deze mooie Bed and Breakfast op 1 km afstand van een Geluksbankje aan de Roer (Geluksplek nummer 18) waar ik ook de Pluk en Proef wandelingen naar toe geef. Intussen kunnen we daar het gebrabbel van de grasmus horen, de eerste braamsluiper, rietzanger en wielewaal laten binnenkort van zich horen. Een genot.
Graag tot ziens bij een van de wandelingen die je kunt boeken voor 10 euro per persoon.
 
https://www.kleingelukuitroerdalen.nl/
 
IJsheiligen
 
April doet wat hij wil en in mei leggen alle vogels een ei. En verder denk ik dat al die vogeltjes uit Afrika zich een hoedje zijn geschrokken van de kou in ons spreekwoordelijke kikkerlandje. Het wil maar niet zomeren. En dus heb ik geduld, ja mensen ik leer het wel, en gaan de meeste zaadjes pas over twee weken de grond in. Of iets eerder, als ik het niet laten kan. 
 
Geen weelderige vakken met groenten maar het is in aantocht. Jullie houden het tegoed.
 
De tulpen doen het nog mooi. Zestig om precies te zijn. Gekregen voor mijn zestigste verjaardag als bollen. Met de boodschap 'plant voor elk jaar van je leven een bol en sta er even bij stil'. Bijzondere boodschap die zijn uitwerking had. 
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
In coronatijd kun je bij Tussen de Bruggen prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand.

 
 
Eigen inbreng
 
Heb je een leuke inbreng voor de nieuwsbrief in juni of een vraag stuur me die dan eind april toe en wie weet kan ik het plaatsen.
 
Lekker buiten

In de tuin is het nu een drukte van belang. Vogels vliegen af en aan met voer en luierpakketjes, vliegen doen zich tegoed aan honing en zwaluwen van allerlei soorten vangen muggen.
Voor wildplukwandelingen en koken op het houtvuur is het nu weer de tijd. Een geschikte buitenactiviteit met voldoende afstand dus wees welkom.
We maken een wandeling van een uur, ik vertel je over de natuur, we stoppen bij een Geluksplek aan de snelstromende Roer, daar drinken we iets lekkers en als we terug zijn stoken we de vuren op om heerlijk eten te bereiden. Met een warme gluhwein, een glas rosé, of een kop thee. Alles coronaproof. Mocht je daarna willen blijven slapen dan kan dat inmiddels in de BnB Tussen de Bruggen.
De prijs van een wildpluk inclusief eten en drinken is 45 euro per persoon.
Wildplukwandelen zonder uitgebreid eten en drinken is 10 euro.
 
Agenda

De houtvuurkookworkshops kunnen ook in deze tijd geboekt worden Die zijn buiten in de open lucht op ruime afstand van elkaar verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.