thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

burgemeester Sjaak in de kwekerijtuin

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

oogstfeest - pompoenen en kalebassen - brasserie - tuinterras - tomatenzaad - vlinderplaag - planttijd

Pompoen Paradede assenpoesterpompoen

pompoenen ruiken, zien, aanraken en proeven

zaterdag en zondag 24 en 25 september 2016

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang en gratis parkeren

Onze laatste themadagen van dit jaar zijn misschien wel de meest kleurrijke van allemaal.

Niet alleen zijn die pompoenen nu zo feestelijk.

Zoals altijd rond deze tijd is er nu ook een nieuwe lichting en rijke voorraad verleidelijke, versgekweekte, vaste planten die graag in je tuin ongestoord willen doorgroeien nu de grond nog zo lekker warm is.

Ze vullen de kwekerijbedden met bloemen.

Er is een groot overdekt terras waar de oogst op Limburgse wijze gevierd wordt.

Wat zijn pompoendagen?

Verschillende pompoenkwekers tonen en verkopen hun kleurrijke oogst pompoenen, kalebassen en siervruchten. Je maakt kennis met vele tientallen oude en nieuwe soorten van deze heerlijke herfstgroente.

Ze zijn met recht geliefd als sierobject, maar je kunt ze bijna allemaal opeten als je er op uitgekeken raakt. Je kunt de vruchten kopen, maar van veel soorten zijn ook de zaden verkrijgbaar op onze pompoenmarkt. Het is een oogstfeest voor de vruchten van het veld en een plantfeest voor vaste planten. Een finale en een nieuw begin.

Je mag het ook als een bijzonder, zeer levendig openluchtmuseum zien.

Pompoenen in de vorm van een UFO, plat als een pannekoek, of bolrond om uit te hollen voor halloween, gespikkelde zwanen kallebassen, kleurrijke en grijze vruchten, pompoenen van 3 cm doorsnede tot reuzen van vele tientallen kilo's, pindapompoenen, Lady Godiva en Assepoesterpompoenen, Keizer Alexander komkommers en meer bijzondere vruchten zoals Indiase prikkelkomkommers, Ethiopische aubergines, mini meloenen, lampionvruchten en kweeperen.

de Mexicaanse Salvia zijn een genot nu

Salvia doet ook nog vrolijk mee

pompoenmarkt

Het is oogsttijd en we hebben een akker vol heerlijke en prachtige wintervruchten.

Ons pompoenveld is opnieuw bijgewerkt. We hebben alle compost bijelkaar geschraapt en de grond diep bewerkt. Het is nu een verhoogd bed, bijna een meter hoog en diep, dat voor meer dan de helft uit compost bestaat.

Pas als de oogst binnen is weten we het zeker, Het is nu nog een jungle, maar ik zag geweldig grote en mooie vruchten. Het weer was eigenlijk precies goed voor pompoenen, met regelmatig regen in de groei en bij rijping heerlijk warm en droog weer.

De markt is groots met geweldige bijdragen van:

Pompoenkwekers, tuinboeken, pompoenzaden een echt wolbeest, onze huisimker met verse honing en lavendel honingijs, pottenbakkers, delicatessen en prijswinnende confitures, appelsap, stroop en sap van de fruitteler, noord Afrikaans handwerk, handgedraaid aardewerk, kunstenares Sophie zit ergens op een rustig plekje en maakt portretten voor een prikje.

Eten en drinken kan op ons overdekte tuinterras. Er is lekkere luxe en gewone koffie, fruitsap en bier uit de streek, wijn en gerechtjes met onder andere pompoen.

piri piri pan

groentenmandala van pepers en paprika'stomatenmandala met twee pepers en een goudsbloempjemandala van verschillende soorten pepers en paprika's

Sophie werkt ook in onze moestuin ze maakte deze mandala's van onze pepers en tomaten.

De eerste grote peper en paprikaoogst is binnen.

Ik ben nog steeds erg blij met onze 'confiturier' zoals onze koperen ketel officieel heet. Dat leerde ik op een zuid-franse 'vide grenier' (rommelmarkt). Ik weet niet precies waarom er zo werd gegrinnikt over mijn 'conficiere'. Volgens mij zat ik er daarmee helemaal niet zo ver naast.

Van de chilipepers die we nu volop hebben maakte ik een soort piri piri saus. Of moet ik het Sambal noemen? Bijna iedereen hier lust dat graag. Ik maak zo'n 50 potjes per keer en ik moet elk jaar wel drie van die pannen maken.

Ik begin met een halve pan uien die ik in royaal biologische olijfolie langzaam smelt tot minder dan een kwart om het zoet en smeuig te maken.

Er gingen zeker vijftien verschillende paprika's en vooral veel pepers in. Alle paprika's en pepers die nu goed rijp zijn zijn in de pan gehakt.

Het is belangrijk ze in volgorde van scherpte toe te voegen. Eerst dus de paprika, dan de milde en uiteindelijk de scherpste pepers.

Ik voeg absoluut geen water toe, maar het vocht van de uien en de paprika en pepers zelf laat ze toch een beetje 'doorbranden'. Hoe langer de pepers met water in aanraking komen hoe scherper ze worden. Dit komt wel de scherpte, maar niet de smaak ten goede. Een hele goede laatste was deze keer de 'Red Savina' peper. Deze is zeer scherp maar bovendien bijzonder aromatisch. Ze gaf de saus dat heerlijke peperparfum.

Het snijden van de pepers kost veel tijd vooral ook omdat wij dan meteen de zaden voor volgend jaar oogsten.

Tegen het eind nog een paar flinke voeten knoflook er door, wat zout en een beetje suiker om de scherpe kantjes er af te halen.

Met de staafmixer maak ik het uiteindelijk lekker glad.

tomatenzaad winnen

Tomatenzaden hebben een kiemremmend laagje om hun schil om te voorkomen dat ze in de natte vrucht al kiemen.

In de natuur vallen de vruchten als ze helemaal rijp zijn van de plant en gaan gisten waardoor deze kiemremming wordt opgeheven. Wij bootsen dat na door ze even in hun eigen sap te laten staan. Na een paar dagen worden ze in een zeefje onder de kraan schoon gespoeld en op een vel papier (waarop je de naam schrijft) te drogen gelegd.

tomaten zaad laten we eerst gisten voor we het drogen

Van tomaten vriend en verzamelaar Eddy Ceyssens kregen we aantal bijzondere nieuwe rassen waaronder deze kleurrijke en zeer smakelijke 'Blue Beauty':

tomaat 'Blue Beauty'tomaat 'Blue Beauty' ook kleurrijk van binnen

tomaat 'Blue Beauty' met veel vlees, smaak en kleur, maar weinig zaad

brandnetelplaagvlinder

Het is dan welliswaar geen bijzondere zeldzame soort, maar desondanks voor ons een belangrijke reden om niet alle brandnetels weg te maaien.

Als je het spinsel en daarna de jonge rupsen de eerste keer ziet schrik je daar misschien even van. Maar uiteindelijk kent iedereen deze bontste vlinder van het land. Op dit moment zien we er hier zo veel dat we ons bijna zorgen gaan maken of er nog wel genoeg nectar overblijft voor andere insecten. Hier op de kwekerij is voorlopig nog ruimschoots nectar voorhanden. Zonodig plant je toch gewoon wat extra bijen en vlinderplanten.

De dagpauwoog legt haar eitjes op de grote brandnetel en daar leven ook de jonge rupsen van. Nectar halen de vlinders op dit moment hier op de kwekerij vooral bij verschillende muntsoorten. Vlinders eten ook van valfruit, laat dat liefst ook nog even liggen. Je meest dierbare tuinvogeltjes leven weer van de rupsen.

spinsel van de dagpauwoog vlinderjonge rupsen van de dagpauwoog vlindervlinders dagpauwoog

planttijd

Er zijn nu nog veel bloeiende planten te zien in de tuin en de kwekerij maar laat je daardoor niet te veel van de wijs brengen.

Vroeger heette het nu, volledig terrecht, planttijd te zijn. De grond is nog warn, planten slaan snel aan en staan er, als je ze nu plant volgend jaar bij alsof ze er altijd al stonden.

In het voorjaar is de situatie omgekeerd. Jonge planten moeten dan meteen bovengronds presteren en krijgen weinig kans in die koude grond eerst een stevig wortelgestel te vormen. De potkluit kan dat deels opvangen maar ik plant zelf bij voorkeur nu, ook al kan dat voor de meeste soorten in pot tegenwoordig jaarrond zo lang de grond maar niet bevroren is.

Planten die nu worden uitgeplant groeien vooral ondergronds. Ze maken snel nieuwe wortels maar groeien bovengronds nog maar weinig. Je moet planttijd niet uitleggen als een laatste ronde bloemen planten om je tuin nog een keer op te fleuren met direkt resultaat.

Dat kan, maar het resultaat is niet altijd even duurzaam..

Echt goed winterharde tuinplanten zoals Persicaria, Eupatorium, Sedum, winterharde Salvia, Achillea en ook veel Geranium soorten, bijna alles kun je nu, net als de meeste grassen prima bloeiend planten.

 Persicaria amplexicaulis 'Pink Elephant': Chris Ghyselen, selecteert al zeker 15 jaar binnen zijn favoriete geslacht.
Ik herinner me goed hoe hij daar lang geleden over sprak. De afgelopen jaren plukken we de vruchten van zijn werk. Dit is een zeer charmante korte roze met elegant doorbuigende bloemaartjes.
De laatste en misschien wel meest fantastische nieuwe bodembedekkende Persicaria.

Persicaria 'Pink Elephant'

Vaste planten die op het randje winterhard zijn zoals Gaura en Anemone kunnen nog volop bloeien maar als je ze nu plant kan een strenge winter ze in problemen brengen.

Daar staat tregenover dat we dan misschien wel een Elfstentocht hebben wat voor veel droogteminnaarts weer perfect is. Over het algemeen is het voor de meeste vaste planten nu de beste tijd om ze te planten.

Gedegen kwekers knippen gestekte planten meestal nog een of meerder keren terug tijdens hun groei. Dat zorgt er voor dat de planten eerst goed 'uitstoelen'. Wij doen dat ook. Het is een goede manier om te zorgen voor stevige, volle planten, maar ze kunnen daardoor ook wat later bloeien dan normaal. Dat maakt ze nu probleemloos aantrekkelijk. Het omgekeerde gebeurt ook, wij knippen planten vaak terug voordat ze uitgebloeid zijn, dat maakt ze veel steviger.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Plant nu liever niet vooral voor de kleur van bloemen in je tuin maar plant vooral voor de toekomst, wees wat terughoudend met planten die nu van nature nog bloeien. Een enkel bloemetje is mooi meegenomen. Het is heel begrijpelijk dat je graag ziet wat je plant en het is ook heel verstandig soorten te kiezen die nu nog aantrekkelijk zijn.

Succesvol tuinieren gaat meestal gepaard met geduld en inzicht.

Sommige tuiniers zijn niet meer voor rede vatbaar als ze eenmaal een bloeiende plant hebben bemachtigd. Als je twijfelt of het verstandig is die schoonheid nu nog te planten, vraag ons dan alsjeblieft om advies.

Aanstaande zaterdag en zondag 24 en 25 september 2016 van 10:00 tot 17:00 uur; pompoenen zien, ruiken, proeven en aanraken.

het laatste vrachtje reuzenpompoenen

het laatste vrachtje vorig jaar

ook open

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde ook extra open op zondag.

linken en liken


'Nieuwtjes' en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via Facebook pagina: kwekerij Bastin



Met groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.