Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
februari  2012
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Toekomstplannen
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen overgenomen. Om de kwaliteit te waarborgen blijf ik de komende jaren nog intensief betrokken bij de verschillende cursussen. Wel zal ik vanaf 1 september 2012 mijn werkzaamheden met betrekking tot het lesgeven op de cursussen afbouwen. Er is intensief overleg met verschillende docenten om de lessen over te nemen. 
 
Dit houdt niet in dat ik ook stop met mijn overige activiteiten op het gebied van sensomotorische integratie, zoals het onderhouden van mijn website en het verspreiden van deze nieuwsbrief. Ik ben nog steeds bereid om mijn kennis over sensomotorische integratie met anderen te delen door midel van consulten, supervisie en andere mogelijke activiteiten.
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd.
 
Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in september 2012 beginnen.  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
  • 13, 14 september, 11, 12 oktober, 1 ,2 november,13, 14 december 2012, 24 en 25 januari 2013.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze cursus is ook geschikt voor paramedici werkzaam in de psychogeriatrie. 
  • 6, 7 september, 4, 5 oktober, 8, 9 november, 6, 7 december 2012,10 en 11 januari 2013. 
Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Studie/herhalingsdagen:
 
Het vestibulaire systeem en de 'lol' van het bewegen.   
Deze tweedaagse bijscholing wordt in Groningen gehouden en nog een keer door mij gegeven. Het zijn de laatste studiedagen met "Het vestibulaire systeem en de ‘lol’ van het bewegen" als onderwerp. 
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
                                                               
  • maandag 5 en dinsdag 6 maart 2012. Op deze studiedagen zijn nog  plaatsen beschikbaar.
 
Voor deze  studiedagen is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. Zie voor verdere informatie Studiedagen 

 
 
Cursus Sensomotorische integratie voor 'anderen':

Zesdaagse cursus sensomotorische integratie voor leerkrachten, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding. Er is een cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap
en een cursus gericht op professionals werkzaam met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap.
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Organisatie: Facet trainingen.
 
Data volgen binnenkort.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

Boekentip:

Behavior Solutions for the Inclusive Classroom
 
Auteurs: Beth Aune, Beth Burt , Peter Gennaro. Paperback, 151 pagina's, Future Horizons, 2010.
 
Een boek gericht op het herkennen van opvallend gedrag in de schoolsituatie. Doordat er steeds meer kinderen met 'problemen' naar het reguliere onderwijs gaan, worden leerkrachten geconfronteerd met gedrag dat ze niet eerder tegen kwamen. Het is een zeer praktisch boek, waarin verschillende soorten opvallend gedrag worden beschreven, hun mogelijke oorzaak en wat het kind daarmee tot uitdrukking wil brengen en eventuele mogelijkheden om daar als leerkracht mee om te gaan.   
Speciaal aanbevolen voor leerkrachten en andere professionals in het gewone- en het speciaal onderwijs. U kunt het boek n bij bol.com bestellen door op de afbeelding te klikken.

Het boek staat samen met andere boeken op een nieuwe pagina op de website met  boeken voor leerkrachten.
 
 
 

Speelgoed- en materiaaltips:
 
 Speelgoedpaard waarop je echt kunt rijden
 
Tip van Lieneke Gijsbertsen als fysiotherapeute werkzaam bij KDC Onder een Dak (Amerpoort) in Amersfoort en afgelopen najaar cursist van de cursus sensomotorische integratie gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Lieneke zegt over dit speelgoedpaard: "Ik ben er heel enthousiast over, de kinderen vinden het paard heel aantrekkelijk en als je niet al te zwaar bent kun je er ook samen op rijden. De leverancier laat misschien ook een speciale duoversie produceren. Het is gunstig voor de rompbalans van de kinderen en geeft veel bewegingsplezier. Kinderen die niet al te ernstige problemen hebben met hun motoriek, lukt het om zelf te rijden. Het paard maakt een op een neer gaande beweging waardoor je vooruit komt. Het paard is in het KDC een groot succes!"
 
Uit de beschrijving van Lieneke lijkt het speelgoedpaard geschikt voor bijna alle kinderen, zowel voor kinderen die angstig zijn om te bewegen, kinderen die druk zijn en veel beweging nodig hebben en kinderen met een verstandelijk beperking. Het is voor alle kinderen goed om voor beweging te zorgen. Naast beweging is er ook nog iets aan het paard te voelen, wat het voor veel kinderen extra leuk maakt.
 
Het paard is te verkrijgbaar bij Animal Riding. Op hun website kun je nog doorklikken naar een leuk fimpje.  
 
Op hun website staat: " Veel kinderen zouden heel graag op een dier willen rijden.
Het dier van Animal Riding kan deze wens voor uw kind vervullen. Animal Riding is een bewegingsapparaat in de vorm van een dier dat gemaakt is
van hoogwaardig materiaal; een pluchen body om een robuust stalen frame,
met een innovatief aandrijfsysteem. Het bijzondere aan het dier is dat het kind door het maken van de natuurlijke paardrijbeweging, het dier kan laten voortbewegen. Kinderen kunnen met het speelgoedpaard in huis rijden maar ook buiten op alle verharde vlakke ondergronden. Het dier kan behalve rechtuit rijden ook links en rechtsom worden gestuurd."
 
  
Verzwaarde knuffels
 
Momenteel is er een actie bij Blokker waarbij een verzwaarde pluchen hond te koop is voor 9,99 euro. Deze 'hond' is bedoeld als deurstopper en is in twee verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor veel  kinderen met sensomotorische-integratie problemen is het prettig als een knuffel wat zwaarder is, er is dan meer aan te voelen. Heel geschikt voor kinderen met ADHD, autisme of een verstandelijke handicap. Tips om knuffels zelf wat zwaarder te maken kunt u vinden bij cadeautips en bij verzwaringsmateriaal.
 
  
 

Wetenschappelijk onderzoek:

Verschil tussen kinderen met ADHD en sensorische modulatie problemen   
 
Een artikel geschreven door het Sensory Processing Disorder Foundation research team (Lucy Jane Miller, PhD, OTR; Darci M. Nielsen, PhD; Sarah A. Schoen, PhD, OTR),getiteld: “Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Sensory Modulation Disorder: A Comparison of Behavior and Physiology”, is in januari 2012 online gepubliceerd en zal in het mei-juni nummer van het tijdschrift Research in Developmental Disabilities verschijnen.
Een uitgebreide beschrijving van de bevindingen van het team is te vinden op de website van Sensory Processing disorder Foundation.  U kunt een abstract van het artikel ook vinden bij Research in Developmental Disabilities. Tegen betaling is daar ook het hele artikel te downloaden.
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart