BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 4
Juni 2016
Vi har redan gått i sommarkläder flera veckor och nu blir det dags för oss att säga tack för denna vår och önska en skön sommar.
 
Vi kan summera en vår som för Barnteaterakademins del har dominerats av kursen Kvalitet i konstnärliga processer. Två av momenten har varit öppna för offentligheten: Skådespelaren och den unga publiken, med Niclas Hald den 14 april och Den kvalitativa bedömningen, med Carin Nordberg, Manilla Ernst och Pia Huss den 9 maj. Bägge ägde rum hos Teater Uno.

Under våren har vi också tillsammans med ASSITEJ Sverige laddat inför vårt Interplay Europe som nu mycket snart går av stapeln: Den 27 juni landar ett stort gäng med unga dramatiker och mer erfarna handledare från alla Europas hörn i Ljungskile för fem dagar av samtal och seminarier. Det totala antalet deltagare är 54 personer från 21 olika länder, vilket ska vara ett rekord! Därtill extra inbjudna gäster och föreläsare. De fyra unga svenska dramatiker som deltar i årets Interplay är: Isabel Cruz Liljegren, Jennifer Sameland, Hanna Nygren och Annika Nyman.
 
Detta är första gången som Interplay Europe arrangeras i ett nordiskt land och för första gången läggs ett fokus på dramatik och teater för barn och unga. I andra länder råder i princip vattentäta skott mellan teater för barn respektive vuxna, till skillnad från den svenska arenan, där många utövare med självklarhet växlar mellan olika målgrupper. Dramatikerna Sofia Fredén, Kristian Hallberg och Åsa Lindholm, kommer dela med sig av sina erfarenheter av växelbruk. På programmet står också en introduktion till svenska barnteaterns historia med Margareta Sörenson.
 
Interplayveckans två föreställningar är Kaninkraschen av Sofia Fredén (Teater 23) och Dödsängel av Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar). Lite extra roligt är det ju att Torben ska spela sin pjäs - som han själv nu översatt till engelska - för den internationella publiken, som en röst både från Göteborg och från Barnteaterakademins styrgrupp.
 
Extra ansträngningar har vidare lagts på att stärka den nordiska och baltiska närvaron detta år och vi kan se fram emot utbyte med flertalet länder i området (alla utom Litauen). Men det är också ett Interplay som samlar europeiska kollegor i en extremt laddad tid, för vår världsdel i allmänhet och för många enskilda länder i synnerhet. Vi kan välkomna kollegor från Cypern i söder till Island i norr, från England i väster till Bulgarien och Turkiet i öst. Däremellan Tyskland, Ungern, Polen, Grekland... Vi ser fram emot viktiga och fördjupande samtal om vår samtid.
 
Vi kan också se fram emot värdefull inspiration och kontakter inför framtida projekt för Barnteaterakademin, som med årets Interplay ordentligt kommer sättas på den europeiska kartan. 

Nu vill vi dock helt enkelt säga ett: Ha en underbar sommar, plocka smultron, känn varma klippor under fotsulorna, tänk långa tankar, vi ses till hösten!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
 
2015 år grovmanus:
Kaniners tystnad & död / Intelligenta vänliga & tysta husdjur / Råger-Akilles och hennes vänner
av Anna Nygren

Om Marta som har en bror som heter Elias som har slutat prata för han är så himla skadad, och en kärleks-bästis som heter Lindi och som vill befria alla djurförsökskaniner, och en hat-kompis som heter Linnea och som försöker ta Lindi från Marta.
Ett svartsjukedrama och ett försök att leva i en värld som är helt fucked-up. En pjäs om kaniner och kärlek.
Antal roller: 4 (3 k, 1 m)   Målgrupp: Mellanstadiet
 
Intresserad teater kan nu sluta avtal med Anna Nygren och beställa den färdiga pjäsen. Pjäshonoraret är då förhandssubventionerat med en tredjedel, av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 maj 2016.
Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275, eller direkt med Anna Nygren: anna.maria.nygren@gmail.com

..................................................................................................................................

Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive teater!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
 
Interplay Europe
Interplay Europe är en biennalt återkommande festival för unga dramatiker. Sedan starten 1995 har tio stycken genomförts, i lika många europeiska orter. Interplay Europe möjliggörs genom ett nätverk av nationella representanter. Projektet har en en ordförande (chair person) men ingen egen finansiering eller egentlig administration. I och med årets Interplay ska det finnas en levande hemsida, som nu har lagts grunden för. Här ligger bland annat listan över årets deltagare samt program.
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se