Nieuwsbrief rdgKompagne
NIEUWSBRIEF INTERACTIEF SNOEZELEN

 - DECEMBER 2023
 
En opeens is het alweer december. Instellingen en bedrijven zijn weer druk bezig met de plannen voor het nieuwe jaar. Maar ook hebben veel instellingen vaak aan het einde van het jaar nog budget over om mooie dingen te doen voor hun cliënten. En daar willen wij natuurlijk graag bij helpen 😊
 
Wist u dat onze interactieve materialen naadloos aansluiten bij de visie van veel zorginstellingen? Steeds terugkerende termen zijn bijvoorbeeld: kwaliteit van leven, geluksmomentjes, persoonlijke groei en ontwikkeling, eigen regie, iedereen uniek, belevingsgericht, meedoen en LACCS.
 
De materialen van rdgKompagne UP bieden cliënten unieke persoonlijke mogelijkheden voor spel, ontwikkeling, communicatie, reminiscentie, activering, beweging en ontspanning, en geven al uw cliënten zélf de regie. Onze materialen worden ingezet voor cliënten met de grootste uitdagingen, of het nou gaat om een ernstige meervoudige beperking, moeilijk verstaanbaar gedrag of gevorderde dementie. Denk daar eens aan bij het maken van uw plannen en bij het overwegen van nieuwe technologie. Of beter nog: neem direct contact op voor een persoonlijk adviesgesprek of bezoek een van onze inspiratiemiddagen. Veel zorginstellingen gingen u al voor.
 
NB: Wij zijn genoodzaakt per 2024 onze prijzen te verhogen. Heeft u nog een offerte openstaan, let dan alstublieft op de geldigheidsperiode.

 
Voeg interactie toe aan uw snoezelruimte!
Wij komen veel bij de instellingen over de vloer en zien dat er veel gesnoezeld wordt. Dat gebeurt echter nog vooral op de traditionele manier: met een snoezelruimte op een vaste plek of rondtrekkend met een snoezelkar, om cliënten zittend of liggend op een groot (water)bed te laten ontspannen met muziek, licht, geur en beeld. Heel mooi natuurlijk, maar ook een beetje ouderwets. We zien naar onze smaak helaas nog steeds weinig interactieve mogelijkheden, die cliënten zélf de regie geven en zodoende bijdragen aan ontwikkeling en welzijn.
 
Wist u dat het helemaal niet zo moeilijk is om die interactie toe te voegen?
  1. LumineaMet eenvoudige mogelijkheden maakt u van een traditioneel snoezelapparaat een interactief element met een grote knop. Bedenk dat u niet vastzit aan uw snoezelruimte. Haal losse elementen met een stekker ook eens úit de snoezelruimte naar de woonkamer. Sluit ze aan op een Participation Box of Powerlink en geef uw cliënt de bediening.
  2. Toe aan meer interactie dan een simpele aan/uit? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Luminea.
  3. Bent u in het gelukkige bezit van een omiVista? Neem die dan eens mee naar uw snoezelruimte en projecteer de interactieve beelden op het waterbed. Ook zo kunt u interactie toevoegen.
  4. Door de juiste elementen te kiezen, kunt u geleidelijk doorgroeien naar een complete interactieve snoezelruimte, stap-voor-stap en zonder grote investeringen. Wij adviseren u graag!
Zeg ook gedag tegen het oude snoezelen en omarm de interactie!
 
“We proberen mensen hun waardigheid terug te geven en hun sterke kanten naar boven te halen.”
Opening SHX-ruimte ViviumIn oktober nam zorginstelling Vivium een spiksplinternieuwe interactieve snoezelruimte in gebruik voor hun bewoners met dementie. Wilma Post, coördinator van Viviums ‘Team Leefplezier’, is de drijvende kracht achter de realisatie van de inspirerende belevingsruimte en deelde haar enthousiasme met ons in een interview.
 
Wilma: “Het grote verschil met een traditionele snoezelruimte is dat mensen zélf invloed uit kunnen oefenen op hun omgeving, maar ook uitgedaagd worden. Hierdoor komen ze uit hun cocon. Als mensen merken dat het ze lukt om zelf met een grote knop de bubbelbuis te beïnvloeden, dan zijn ze alleen maar daarover in verwondering en niet meer bezig met de beperkingen van de dementie. Ze hebben dan weer heel even zelf de touwtjes in handen."
 
Binnenkort publiceren we het hele interview. Houd onze kanalen in de gaten! Of lees nu alvast alles over interactief snoezelen met SHX.
 
'Wiebelen en friemelen' met DIGIwand
Monique Thoonsen en Marijenne van der Gaag met de DIGIwandDIGIwand heeft een welverdiend plekje gekregen in het boek 'Wiebelen en friemelen voor mensen met verstandelijke beperking' van Monique Thoonsen en Marijenne van der Gaag. Het boek gaat over de invloed van zintuiglijke prikkelverwerking op (be)leven en is een aanrader voor iedereen die praktische tips kan gebruiken én zeker wil weten dat wat ze doen wetenschappelijk onderbouwd is.
 
"Al lezend leer je signalen van de cliënt te herkennen wat betreft onder- of overprikkeling en met deze kennis kan storend gedrag een andere betekenis krijgen. Met dit boek in handen heb je een extra manier van kijken naar gedrag; de praktische tips voor de dagelijkse praktijk dragen bij aan de kwaliteit van (be)leven."
 
 
Interactieve projectie voor thuis
In onze vorige nieuwsbrief introduceerden wij de Budii, een vereenvoudigde versie van de omiVista, speciaal ontwikkeld als compact en betaalbaar alternatief voor thuis. Net als zijn grote broer maakt de Budii van elk vloer- of tafeloppervlak een spannende en levendige speelruimte, die reageert op elke beweging.
 
 
omiVista Budii
 
Bewegend leren lezen
Bewegend leren lezen met omiVistaOnlangs vond weer het jaarlijkse ISAAC-nf congres plaats en dit jaar was onze omiVista er ook bij. Ons Team UP had samen met Loes Theunissen enkele oefeningen uit de LOeS werkwijze omgezet naar interactieve projecties voor bewegend leren. Een mooi voorbeeld van het thema ‘Samen communicatie mogelijk maken’. We kregen veel positieve reacties en voelen ons gemotiveerd om dit samen door te ontwikkelen. De LOeS werkwijze is gericht op het bevorderen van geletterdheid en ontwikkeld voor kinderen die niet of nauwelijks spreken en gebruik maken van Ondersteunde Communicatie. Lees meer op loeswerkwijze.nl.
 
 
Bezoek onze inspiratiedagen of workshop
De innovatieve materialen van rdgKompagne worden al op veel plaatsen ingezet. De veelzijdigheid en flexibiliteit maken ze zeer breed toepasbaar. Wij laten u graag ervaren wat onze systemen voor uw instelling kunnen betekenen.
 
De komende maanden organiseren wij weer nieuwe inspiratiedagen (ochtend of middag) in Utrecht. Bent u ook toe aan nieuwe mogelijkheden? Meld u dan snel aan!
 
Naast onze breed georiënteerde inspiratiedagen organiseren we ook speciale DIGIwand demodagen, waar u kennis kunt maken met dit bijzondere syseem voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.
 
Wilt u meteen de diepte in en leren hoe u interactie creëert in een snoezelruimte, hoe u klassieke elementen kunt inzetten voor educatie of therapie, en hoe u met nieuwe elementen iedereen kan laten meedoen? Volg dan de inspirerende workshop Interactief/Therapeutisch Snoezelen, verzorgd door Rylana van der Kruijs van Crea Coaching. In januari plannen weer nieuwe data, maar u kunt zich nu al aanmelden.
 
Uit de praktijk:
“Nog nooit had ik hem verbaasd zien kijken, maar nu gingen zijn wenkbrauwen omhoog.”
“Ik dacht: wauw, dit kan jij dus allemaal! Dat greep mij echt aan.”
”In deze ruimte kunnen mensen weer heel even terug in hun herinnering, terug naar toen, de gevoelens weer naar boven halen.”
“Mensen met behoorlijk vergevorderde stadia van dementie reageren er heel goed op en worden vrolijk en levendig, terwijl ze dat daarvoor niet waren.”
”We vergroten de wereld van onze kinderen.”
”De dagelijkse stimulering van zijn interactieve vloer moet hebben bijgedragen aan de groei van zijn hersenen.”
"Hij heeft een stukje zelfstandigheid en heel veel plezier teruggekregen in zijn dagelijks leven."

Hopelijk tot ziens bij een van onze demo-, inspiratie- of workshopdagen!
 
 
Meer info of uitproberen?
 
Interesse in een van onze oplossingen? Neem contact met ons op voor een demonstratie of offerte.
 
Eerst meer lezen? Kijk op www.interactiefsnoezelen.nl.
 
Zelf uitproberen met uw cliënten? Dat kan! Voor onze omiVista, Kojo en Acticomm kunt u ook een proefperiode aanvragen. O.a. Woutershof en Huize Thomas gingen u al voor.
 
Nieuwe medewerkers? Wij verzorgen graag een extra instructie, zo nodig op afstand, vraag ons vooral naar de mogelijkheden!
 
Altijd op de hoogte van ons laatste nieuws?
Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn en ben altijd direct op de hoogte van de nieuwste hulpmiddelen, webshopaanbiedingen, cursussen en andere nieuwtjes. Via deze kanalen delen wij ook regelmatig nieuwe filmpjes, tips en mooie ervaringen.
 
Facebook Instagram LinkedIn YouTube
Meer informatie over onze interactieve materialen leest u op
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u klant bent van rdgKompagne. Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich uitschrijven via de link hieronder. Onze privacyverklaring kunt u lezen op onze website.