NIEUWSBRIEF HUISARTSENPRAKTIJK DE WILDENBERG
Oktober 2021  
NIEUWSBRIEF
Beste patiënten, hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Wildenberg. Mocht u het niet op prijs stellen om periodiek een nieuwsbrief te ontvangen, dan kunt u onderaan deze nieuwsbrief op uitschrijven klikken.
 
GRIEPVACCINATIE
Dit jaar zal de griepvaccinatie plaats vinden op donderdagmiddag 11 november. Naast de griepvaccinatie hebben sommigen ook een uitnodiging ontvangen voor de pneumokokkenvaccinatie. Om de patiënten zoveel mogelijk te spreiden, verzoeken wij u zich te houden aan de op de uitnodigingsbrief vermelde tijd. Vergeet u deze uitnodigingsbrief niet mee te nemen naar de praktijk! Als u ook een oproep voor de pneumokokkenvaccinatie heeft ontvangen, neem dan beide oproepen mee!
Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar denkt u wel in aanmerking te komen voor de griepprik, dan verzoeken wij u om telefonisch contact met de doktersassistente op te nemen. Indien u geen medische reden heeft voor een griepvaccinatie, maar deze toch graag wilt ontvangen, dan kunt u hierover ook telefonisch contact opnemen met de doktersassistente. U dient de griepvaccinatie dan wel zelf te betalen.
 
Wilt u zo vriendelijk zijn om met mondkapje naar de praktijk te komen en bij binnenkomst de handen te desinfecteren. Houd 1,5 meter afstand. Mocht u op de dag van vaccineren klachten hebben van de luchtwegen (neusverkouden, keelpijn, hoesten, niezen) en/of koorts, dan mag u niet naar de praktijk komen. Uitzondering hierop zijn mensen met een chronische longaandoening (astma/COPD) waarbij de klachten niet anders zijn dan normaal en kinderen jonger dan 12 jaar met alleen luchtwegklachten zonder koorts en benauwdheid.
 
UITBREIDING DOELGROEP GRIEPVACCINATIE
Recent heeft de overheid besloten dat ook de volgende doelgroepen voor griepvaccinatie in aanmerking komen:
- zwangere vrouwen, indien ze 22 weken of langer zwanger zijn
- mensen met ernstig overgewicht (BMI boven de 40)
- mensen met een gehoorapparaat dat met een operatie is aangebracht
- mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen met corona en beademd zijn
- mensen met een erge spierziekte of ziekte van het zenuwstelsel (ALS, ziekte van Parkinson, MS)
- mensen die een beroerte  hebben gehad (hersenbloeding of herseninfarct)
- mensen met epilepsie
- kinderen die zich erg langzaam ontwikkelen met bewegen en spreken (psychomotore retardatie)
- mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen (niet in een instelling)
Mocht u tot één van deze doelgroepen behoren en voor vaccinatie in aanmerking willen komen, dan verzoeken wij u vriendelijk om zo spoedig mogelijk telefonisch contact op te nemen met de praktijk. Deze mensen ontvangen namelijk geen uitnodiging voor de griepprik. Meer informatie hierover vindt u op www.thuisarts.nl "Meer mensen een griepprik".
 
VERKOUDHEIDSKLACHTEN
Momenteel hebben veel mensen klachten van hoesten, keelpijn en snotneuzen. Het advies is om bij klachten altijd een coronatest door de GGD te laten uitvoeren. Een zelftest is hiervoor niet voldoende betrouwbaar. Ook voor gevaccineerden geldt: Heb je klachten, laat je testen!!
Is de coronatest niet afwijkend, dan is er meestal sprake van een gewone virale bovenste luchtweginfectie. U hoeft hiervoor niet naar uw huisarts, omdat de klachten binnen een aantal weken vanzelf overgaan. Wij adviseren u om wel contact met de huisarts op te nemen als:
- u heel erg kort van adem bent of
- uw klachten worden na een paar weken niet minder, of
- u heeft langer dan 3 dagen koorts (boven de 38°C, meet via de anus), of
- u heeft koorts gehad en na een paar dagen krijgt u opnieuw koorts.
Meer informatie hierover vindt u op www.thuisarts.nl "Ik ben verkouden".
 
MOET IK NAAR DE DOKTER?
Momenteel worden wij erg veel gebeld, waardoor de wachttijden aan de telefoon oplopen. Veel antwoorden op de aan de assistentes gestelde vragen zijn ook op internet te vinden. Wij adviseren u om zelf eerst te kijken op de website www.thuisarts.nl of de app "Moet ik naar de dokter?" te downloaden op uw telefoon. Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen en krijgt u ook advies of uw klachten door de huisarts beoordeeld moeten worden.

 
 
 
HUISARTSENPRAKTIJK DE WILDENBERG
Litsenbergweg 20a
5813 CG Ysselsteyn
www.huisartsenpraktijkdewildenberg.nl