'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau 
 
 Nieuwsbrief nr. 6, februari 2010 
 
Marianne Willems
Voedingskundige
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,, 
 
Wist je dat...
 
Wist je dat je beter iedere dag een half uur kunt bewegen dan 1 keer in de week 3 ½ uur?
Wist je dat je tong de sterkste spier van je lichaam is?
Wist je dat je bloed per dag een afstand van 19.000 kilometer aflegt?
Wist je dat voldoende beweging de kans op darmkanker aanzienlijk verkleint?
 
Weet je wat je allemaal verbrandt als je 1 uur aan Spinning doet?
37,7 koppen groentesoep of 4,2 magnums of 24,3 raketjes of 2,3 patat met mayonaise of 18,2 appels of 54,7 droge biscuitjes of 1,6 borden spaghetti Bolognese of 13,3 glazen rosé! 
  
 
 Proost!   
Met dank aan Corpus
 
Agenda in het kort 
  • Elke dinsdagavond kun je mee met de loopgroep, zie hieronder.
  • Woensdag 10 februari is er een inloopmiddag voor vragen over voeding en gezondheid, van 13.30-15.30u.
  • Maandag 22 februari is er weer een Kookworkshop volgens het Energie Herstelplan. Jij kan daarbij zijn. Verderop hierover meer.
  • De Mindfulness en Afvallen training is volgeboekt. De volgende serie start in maart.
  • Op dinsdag 2 maart geef ik een interactieve lezing in Villa Uitzicht te Hillegom. Verderop meer info.
  • Binnenkort meer nieuws over de reinigingskuur die in april wordt gegeven in samenwerking met Prana Massage.
 
 
 
               De loopgroep
 
De Loopgroep loopt inmiddels al weer vier weken en het weer is slechts 1 keer spelbreker geweest,... te glad. Tot nu toe een kleine groep maar wel zeer gemotiveerd en dat is leuk. Het tempo ligt nog niet hoog, dat voeren we langzaam op. We hebben niets aan blessures en de ondergrond, het bos bij de Molen de Zandhaas, was besneeuwd of bevroren.
Vanaf nu worden de dagen al íetsje langer en er zijn al narcissen gezien. Dus lopen wordt nog lekkerder. Kom gerust, het kost niets en verplicht je tot niets. Gewoon gezellig meedoen, na drie kwartier voel je je fris en voldaan. Elke dinsdagavond verzamelen we bij Molen de Zandhaas in Santpoort om 19.30 u.
 
Interactieve lezing bij de Villa
 
Zoals bij de agenda te zien was staat er voor dinsdag 2 maart een lezing gepland in de Villa te Hillegom. Deze lezing is bedoeld voor ex- en huidge deelnemers aan de training Mindfulness en Afvallen én iedereen die geïnteresseerd is in voeding en gezondheid. 
 
 Je wilt gezond eten maar wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? Een avond over "Wat doet voeding met je?". We gaan kijken welke gewoonten en gedachten er meespelen bij de keuze van voeding. Aan bod komt wat een lichaam ongeveer nodig heeft per dag aan voedingsstoffen en hoe we daar aan komen. We kijken naar de toevoegingen in ons eten en de weg die onze voeding heeft afgelegd voor het bij ons op het bord ligt. Hierbij komen zowel de gangbare voeding als de biologische voeding aan bod.
 
Duur 17 u tot 19 u, kosten 7,50, Villa Uitzicht, Haarlemmerstraat 43, 2182 HB Hillegom.
 
 
Op de foto
 
Het aantal cliënten wordt inmiddels zo groot dat ik soms even niet meer weet welk gezicht er hoort bij een naam. Om hier adequater mee om te gaan wil ik gebruik gaan maken van pasfoto's. Vanaf heden staat het daarom op de intakelijst.
 
Wat is de trend ...
2010 wordt sober-de-luxe
 
 
We investeren in mooie dingen en onszelf, maar doen dit zeer selectief en met hoge eisen. Materialisme is uit, de auto gaat aan de kant en we springen op designerbikes. We gaan op reis, maar dichtbij huis en kiezen voor de Scandinavische blokhut- of Zwitserse hotelvakantie.
We houden van daadkracht, kwaliteitsbubbels en clean-cooking. Algemene ontwikkeling staat hoog in het vaandel. We hebben echte gesprekken en durven attent te zijn voor een ander.
Genieten hoeft niet kostbaar te zijn: free pleasures als de geur van frisgewassen beddengoed of versgebakken brood waarderen we als nooit tevoren. We willen liever een keer per week een goed stuk vlees, maar dan van de scharrelslager. We willen best uit eten, maar eisen service en een free refill. Nog liever: een BIO thuisdiner.
Inmiddels is het Ekodiner versie 2 van start gegaan. Tot nu toe alleen in Friesland te realiseren maar dat kan nog veranderen.
In de maanden januari t/m april gaan koks in opleiding op maandag- of dinsdagavond weer op pad om bij mensen thuis een 3-gangen diner te koken. Mocht je een goed en goedkoop biologisch diner willen en een plekje hebben waar dat gegeven kan worden meld je dan aan. Woonde in Friesland niet een vergeten vriend of tante? ...
Kijk eens op www.ekodiner.nl.
 
Inloopmiddag
 
De inloopmiddag voor vragen over voeding en gezondheid is op 
woensdag 10 februari (13.30-15.30 u) op het praktijkadres:
J. Michaëlpad 108, te Velserbroek, kosten 5 euro.
 
 
Tarieven
 
Per 1 maart veranderen de tarieven van Praktijk Op een Blaadje. Sinds 2007 is er geen prijsstijging doorgevoerd. De consulten worden vergoed vanuit de meeste aanvullende verzekeringen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polis.

Oriënterend gesprek (half uur):  € 10,=
Eerste intakeconsult (ca. 1,5 uur): € 85,=
Vervolgconsulten: € 70,= per uur of een gedeelte daarvan.
..
Telefonisch consult:  35,=
De telefoonkosten (vaste lijn) zijn voor je eigen rekening.
Telefonische consulten duren ca. een half uur.


Bij afzegging van een consult tot 24 uur van te voren worden geen kosten in rekening gebracht. Bij afzegging binnen 24 uur wordt de helft van de kosten in rekening gebracht. 
 
 
Koken met het Energie Herstelplan
 
 
Op maandag 22 februari kun je weer van de partij zijn bij een kookworkshop volgens het Energie Herstelplan. Dat is lekker eten én tegelijkertijd ook verantwoord bezig zijn. Wat we gaan maken versterkt de verteringsorganen en is geschikt voor herten, tijgers en olifanten, Vata, Pitta en Kapha, bij een zwakke verterings-, reserve- en leverenergie. 
Aanvang 16.30 uur op onderstaand adres (onderaan nieuwsbrief), kosten € 42 inclusief werkboek. Duur ca. 3,5 uur.
Wil je weten waar je verstoring zit, doe dan de test uit het boek 'Energie Herstelplan'. Te koop tijdens de kookworkshop. Kijk ook eens op de site: www.energieherstelplan.nl.
 
Balans
van de (goede voornemen) coach
 
Balans ... het lijkt wel een toverwoord. Wanneer ben je in balans? Wanneer ben je uit balans? Wat haalt je uit balans, en vooral wàt is er precies uit balans.
Onbalans is als ergens teveel of te weinig van is. Bijvoorbeeld teveel geven en te weinig ontvangen, te veel moeten en te weinig willen, te veel hoofd en te weinig lichaam, te veel inspanning, te weinig ontspanning. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
 
Signalen van langdurige onbalans herkennen we allemaal. Het levert hoe dan ook altijd stress en frustratie op. Je gaat er in ieder geval niet lekkerder van in je vel zitten. En dat kan zich weer uiten in bijvoorbeeld te veel eten, drinken, roken, terugtrekken uit het sociale leven, piekeren, korte lontjes, lange tenen. Een algeheel gevoel van niet lekker in je vel zitten. Met alle fysieke en mentale klachten van dien.
 
Balans en een evenwichtig leven is voor iedereen persoonlijk. Het is nooit een 50-50 verhaal. De ‘truc’ is om het mechanisme door te hebben. Niet om het ene wel en het andere niet te doen. Het is juist de kunst om te balanceren tussen èn/èn. Ontspanning èn inspanning, hoofd èn lichaam.
 
Tip: bij een gevoel van onbalans, stel jezelf de vraag: wat is er precies uit balans. Waar is er op dit moment teveel en waar is er te weinig van.
Als je eenmaal weet wat er uit balans is, weet je ook in welke richting je de oplossing weer kunt vinden.
 
Wie in balans is kan de hele wereld aan! 
info@basicbalance.nl of telefonisch: 06-51961866
                                  
Personal coach Myrtle Vos, van Basic Balance Coachatelier
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
023-5382874 / 06-46022065