In deze nieuwsbrief
 
 
Stress bij dieren


Aanbieding van de maand
 
 
Urinewegproblemen bij de kat
 
 
Aanbieding van de volgende maand

  
 
 
 Aanbieding van de maand
 
 
 De gehele maand september krijgt u
 
50% korting op Hill's Prescription Dietc/d Urinary Stress 1,5 kg droogvoeding voor de kat*
 
 
in al onze klinieken!**

* Maximaal 1 verpakking per klant
 
 ** Voor onze klinieken zie:
www.dierenzorggroep.nl
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Vlinder de Teckel, acht maanden oud
 

Stress bij dieren
 
Stress is een fenomeen dat niet alleen bij mensen voorkomt. Wat veel eigenaren niet weten, is dat huisdieren ook stress kunnen ervaren. Stress is een gemoedstoestand die ontstaat doordat mensen of dieren door een bepaalde gebeurtenis of omgeving spanning ervaren. Sommige stress is duidelijk zichtbaar aan dier, zoals onrust, hijgen of een lage houding. Soms is de oorzaak voor de hand liggend, bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts. Gelukkig is dit maar tijdelijk en heeft dit op de lange termijn geen effect op de dieren. Soms kan een dier echter langdurig stress ervaren, waardoor ook dieren gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen.

Katten die bijvoorbeeld dagelijks ruzie hebben met een huisgenoot, niet rustig en ongestoord kunnen plassen of die zich vervelen, kunnen stress ervaren. Bij katten kan dit tot urinewegproblemen leiden, waardoor de kat soms op andere plaatsen dan de kattenbak gaat plassen. Dit is dus niet alleen een probleem voor de eigenaar!

Omdat urinewegproblemen vaak bij katten voorkomen, besteden we in deze nieuwsbrief uitgebreid aandacht aan deze problematiek. Daarnaast kunt u de gehele maand september profiteren van 50% korting op Hill's Prescription Diet™ c/d Urinary Stress, voeding ter ondersteuning van de urinewegen en ter vermindering van stress bij katten.
 
Let op: In onze eerdere nieuwsbrief vandaag stond vermeld dat u 10% korting kreeg op Hill's Prescription Diet™ c/d Urinary Stress 1.5 kg droogvoeding, maar in overleg met Hill's mogen wij u zelfs 50% korting aanbieden!
 
Heeft u nog vragen over deze actie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dichtsbijzijnde Dierenzorggroep Dierenkliniek!
 
 
 
Urinewegproblemen bij de kat
 
Urinewegproblemen zijn veel voorkomende aandoeningen bij katten, zowel poezen als katers, die voor klachten kunnen zorgen zoals pijn bij het plassen of verkleurde urine. Een andere veel voorkomende klacht is echter het plassen naast de kattenbak, wat voor grote frustraties voor eigenaren kan zorgen.
 
Voorkomen
Lagere urinewegproblemen bij katten, ook wel Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) genoemd, komen vooral voor bij katten tussen de twee en zes jaar. Deze aandoening komen even vaak bij poezen als katers voor. In tegenstelling tot bij honden of mensen, wordt bij katten minder dan twee procent van de urineweginfecties primair veroorzaakt door bacteriën. De bacteriële infecties die bij katten waargenomen worden, zijn vaak het gevolg van een ander primair probleem, zoals een steen, poliep, gezwel of gruis in de blaas. De meest voorkomende vorm van blaasproblemen is echter Feline Idiopatische Cystitis (FIC). De exacte oorzaak van FIC is nog niet bekend, maar de aandoening kan verergeren door stressvolle situaties. Katten die urinewegproblemen hebben gehad, hebben 30 tot 70% kans op het terugkeren van deze aandoening.  
 
Verschijnselen
Veel  voorkomende verschijnselen zijn vaker plassen, moeite met plassen of zelfs pijnuitingen met plassen en verkleuring van de urine of bloed bij de urine. Katten met urinewegproblemen plassen ook regelmatig naast de kattenbak. Door een ophoping van ontstekingsmateriaal en soms blaasgruis, kan de plasbuis (urethra) van een kat verstopt raken, waardoor de kat niet of nauwelijks meer kan plassen. Dit gaat vaak gepaard met pijnuitingen, stoppen met eten, braken, veel likken aan de penis, slapte en een pijnlijke buik. Als de verstopping niet tijdig wordt opgeheven, kan de ophoping van afvalstoffen in het bloed leiden tot coma, hartritmestoornissen en sterfte. Deze laatste complicatie komt vooral bij katers voor, omdat zij een langere en nauwere plasbuis hebben dan poezen.
 
Risicofactoren
Er zijn verschillende risicofactoren bekend die de kans op en de ernst van urineweginfecties kunnen doen toenemen, waaronder overgewicht, voeding, te weinig drinken en stress.  Sommige voeding bevat hoge gehalten aan bepaalde mineralen, waardoor de kans op gruis en stenen in de blaas toeneemt. Als een kat te weinig drinkt, neemt de concentratie van de urine toe en kan de kans op blaasstenen en -gruis ook toenemen.
 
Stress
Ongemerkt hebben veel katten stress, wat kan leiden tot gedragsproblemen. Katten zijn in hun natuurlijke omgeving solitaire jagers. Ze hebben een territorium waarin ze kleine prooidieren jagen en opeten, bescherming zoeken en ze zullen dit territorium tegen indringers verdedigen. Een huislijke situatie verschilt dus enorm van de natuurlijke situatie en dit kan leiden tot stress bij de kat. Veel voorkomende oorzaken voor stress zijn:
  • ruzie met een andere kat in huis 
  • te weinig ruimte om te plassen  (te kleine kattenbak) of  te weinig plaatsen om in een rustige omgeving ongestoord te plassen (te weinig kattenbakken of kattenbakken op een onrustige plaats) 
  • verveling 
  • te weinig schuilplaatsen 
  • te weinig beweging, wat ook tot overgewicht kan leiden
Diagnostiek
In de meeste gevallen kan een dierenarts aan de hand van de urine van een kat zien of er sprake is van een urinewegprobleem. Soms is het echter nodig om aanvullend onderzoek te doen, bijvoorbeeld met behulp van echo, bloedonderzoek of een kweek van de urine.
 
Therapie
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de urinewegproblemen. Als er sprake is van een milde blaasontsteking, is het vaak voldoende om ontstekingsremmers (tevens pijnstillers) te geven. In het geval van een blaassteen of –poliep, zal deze verwijderd moeten worden. Katten waarvan de plasbuis verstopt is, zullen eerst voor deze levensbedreigende complicatie behandeld moeten worden, voordat de oorzaak van de urinewegproblemen behandeld kan worden. Katten die regelmatig last hebben van urinewegproblemen, hebben baat bij het geven van speciale voeding ter ondersteuning van de urinewegen.
 
Voeding
Er zijn diverse voeders op de markt ter ondersteuning van urinewegproblemen bij katten. Sinds kort heeft Hill’s echter een nieuwe voeding op de markt gebracht: Prescription Diet™ c/d Urinary Stress. Naast dat deze smakelijke voeding de gezondheid én de urinewegen van de kat ondersteunt, bevat het ook twee speciale ingrediënten om stress bij katten te verlagen. Hiermee worden dus zowel de urinwegen van de kat gezond gehouden én wordt stress, de grootste risicofactor van idiopatische cystitis, verminderd.

Bronvermelding
  • Nelsen, R.W., Couto C.G., Small Animal Internal Medicine, Third Edition, Mosby 
  • www.hillspet.nl/urinewegen_kat
 
 
Aanbieding van de volgende maand
 
Elke maand zult u in onze nieuwsbrief een aanbieding tegenkomen. Deze is in al onze klinieken gedurende de hele maand geldig.
 
In de maand oktober kunt u profiteren van de volgende aanbieding:

15% korting op Dog Mobility 250 gram (voedingssupplement voor gewrichten van de hond)

Heeft u vragen over de maandaanbieding? Aarzel dan niet om contact met uw dierenarts op te nemen!