Hilversum Verbonden Nieuwsbrief, oktober 2018
                    
          6e jaargang, nummer 5
 
 
 
10 oktober: Dag van de Duurzaamheid
Stem voor de publieksprijs van de Hilversum100 challenge!
Kom naar de prijsuitreiking in het M-mediagebouw
 
Voor de Hilversum100 Challenge zijn ruim 30 inzendingen binnengekomen. Samen maken we de energietransitie slimmer, creatiever en leuker. De jury beraadt zich op wie de winnaars worden van de duurzame ideeën en concrete plannen, om Hilversum groener en gezonder te maken. Op 10 oktober tussen 15 en 18 uur is de prijsuitreiking in het M-mediagebouw (’s Gravelandseweg 80). Kom langs!
 
Wie wint de stimuleringsprijzen? Wie de speciale prijzen zoals de Monumentenprijs, de Fairtradeprijs, de Rabobank Burenprijs, de Publieksprijs, de prijs voor bouwbedrijven, de Degree-n warmtepanelen en de Tomin-groen buurtprijs. Op 10 oktober zullen we het weten.
 
Speciale aandacht voor de < publieksprijs >
Deze nieuwsbrief dingt ook mee. De werkgroep kan alle steun gebruiken. Doel: Samen meer bekendheid geven aan de vele duurzame burgerinitiatieven in Hilversum. Stem!
 
Op de Hilversum100-site tal van inspiratie-verhalen over duurzame doeners uit Hilversum.
              < site Hilversum100 >                    < info over de publieksprijs >
 
 

Kledingruilfeest (10 okt) en Kleding Repair Cafe (11 okt)

Sus & So vraagt in de Dutch Sustainable Fashion Week (5 tot 14 oktober) aandacht voor eerlijke en duurzame mode. In hun winkel aan de Bussumerstraat in Hilversum organiseren zij op woensdag 10 oktober een kledingruilfeest en op donderdag 11 oktober een kleding Repair Café.
 
Neem op woensdagavond 10 oktober kleding of accessoires die je niet meer draagt maar nog wel mooi zijn, mee naar de winkel. Het ruilen kan beginnen.
 
Op donderdagavond 11 oktober organiseert Sus en So, in samenwerking met het Repair Café Hilversum een kleding reparatie avond. Op deze avond kun je gratis kleine reparaties laten uitvoeren aan je kleding.
5 JAAR !!!
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie op je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
Repair Café Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan weer voor u klaar. Iedere maand gelegenheid uw spullen langs te brengen; of kom gewoon een kop koffie drinken!
Zaterdag 6 oktober, Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50
 
Overige data dit najaar: 10 november en 15 december
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)              Meer informatie
 
In 2019 verhuisd het Repair Café Hilversum naar De Zoutkeet. Data 2019 volgen.
 

AANLOOP NAAR EEN EERLIJKE PRIJS GESTART

In maar liefst 11 Hilversumse winkels kan iedereen de hele maand oktober meedoen aan de actie “WIN EEN EERLIJKE PRIJS”. Bij aanschaf van Eerlijke Producten krijg je een stempel op je spaarkaart.
De winkels die meedoen maken alle deel uit van de Hilversumse Eerlijke Winkelroute en bieden een breed en divers aanbod. Ze zijn voor de klant makkelijk herkenbaar aan de poster met de inmiddels steeds bekender wordende ‘Fairtrade Hero’.
Volle kaarten kunnen worden ingeleverd bij de Wereldwinkel in de Schoutenstraat.
 

Het Gooi On Stage 2019

gezocht: mensen die vol passie zijn over hun vak
Het Gooi On Stage is op zoek naar mensen die vol passie over hun vak kunnen vertellen aan VMBO leerlingen tijdens het Beroepenfeest op 19 maart 2019 en vervolgens een aantal leerlingen ontvangen tijdens de Doe Dag op 11 april, op hun werkplek om de leerlingen meer informatie te geven over beroep en werkdag. Wilt u deze leerlingen helpen?                    Meer info en aanmelden kan via: www.hetgooionstage.nl
 
 
 
 
 
 

Nieuws van HilverZon

Bijeenkomsten over de energietransitie
  1 november: wijkcentrum De Geus - gericht op postcodegebied 1221
 13 november: De Morgenster (Seinstraat) - gericht op postcodegebied 1223
 28 november: sociëteit De Unie ('s-Gravelandseweg) - gericht op postcodegebied 1217
Thema bij deze wijkbijeenkomsten: 'wat betekent de energietransitie voor u'
 
* ALV HilverZon: 21 november 2018 (locatie nader te bepalen)
 
* HilverZon heeft een nieuwe website: eigentijdser, kleurrijker, zonniger. < website >
 
* Zonneweide Anna's Hoeve is gereed, maar nog niet uitverkocht. Meer informatie: hilverzon.nu: meedoen - iedereen uit 1211, 1217, 1221, 1222 en 1223 kan meedoen
 
* De energie-coaches van HilverZon staan voor u klaar; interesse in een goed advies over het verduurzamen van uw woning?  < energiecoach >.
 
* HilverZon kan ook ondersteunen bij het leggen van panelen op VvE's, scholen, verenigingen of voor bedrijven.
Samen maken we Heel Hilversum Duurzaam!
Informeer naar de mogelijkheden op 06-1921.2288 / info@hilverzon.nu
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
 
Seinconcerten, seizoen 2018-2019
 
Vrijdag 5 oktober: een programma rond de 18-jarige blokfluitiste Lucie Horsch
 
Vrijdag 2 november: Violiste Liza Ferschtman speelt oa Brahms en Beethoven
 
Vrijdag 18 januari: Het buren-voor-buren concert is inmiddels niet meer weg te denken uit de serie. Musici uit de buurt bundelen hun krachten met internationale gasten.

17+18 nov: Nieuwe voorstelling Hartstocht: Disco!

Heb je zin in een vrolijke, swingende en verrassende voorstelling die bruist van de energie? Kom dan naar de nieuwe show “Disco”! van muziekteatergroep Hartstocht. In “Disco” nemen zij je terug in de tijd van de plateauzolen, lycra pakjes en vooral de disco muziek!
Het wordt een feest der herkenning met zowel disco classics als moderne disco. Uiteraard wordt alles live gezongen en begeleid door de eigen band.
 
 
 
 
 
Korte column
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Werkgroep Duurzaam Hilversum zoekt Hilversummers die de duurzaamheid een boost willen geven. Samen bekendheid geven aan duurzame initiatieven in Hilversum, via deze nieuwsbrief, via de website, via ... ... (samen nader bepalen).
 
Nieuwsbrief en website hebben dringend behoefte aan een facelift. Wie helpt?
 
_________________________________________________________________
 
Korte column
Gisteren mocht ik een heuse aardgasvrije jaren '30 woning in Hilversum bezoeken. De verbouwing is nog niet afgerond en de eigenaar is heel benieuwd hoe de woning straks in de winter functioneert, maar het kan echt. Extra isolatie, bureaucratie, extra stopcontacten, nieuwe vloeren en opengebroken plafonds, allerlei extra leidingen, nieuwe apparatuur ... ... Het houdt niet op.
 
En dan werkt de krappe arbeidsmarkt ook niet mee. Een waslijst aan ondersteunende diensten heb je nodig en in al die specialiteiten heerst schaarste. Gouden tijden voor de goed opgeleide specialist, die helaas nog niet altijd even duurzaam denkt en werkt. Het werd dus meteen duidelijk dat het plan van Chiel van Eendenburg voor duurzaamheidstrainingen voor eenpitters een schot in de roos is. Mijn stem bij de publieksprijs van de Hilversum100 heb je verdient Chiel.
 
Het bezoek leerde me veel over de kansen en hobbels die je tegenkomt bij het gasloos maken van je woning en ik kan het iedereen aanbevelen om dit soort voorbeeldwoningen te bezoeken. 'All electric' in een jaren '30 woning? Niet voor watjes, maar HET KAN.                                        Aernoud Olde / 06-1250.5498
_________________________________________________________________
 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden