Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 17 september 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Wederopbouw zonder bureaucratie
  2. Reisadvies Cuba aangepast
 3. Hoeveel kinderen had Che Guevara?
  4. 64 doden tijdens Cuba-crisis 
  5. Cartoon: Sterker dan categorie 5 van Irma
  6. Hulpactie voor Cuba
  7. Feestje Castro's aan vooravond Irma
  8. Che, leven en erfenis van een revolutionair, deel 3
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Wederopbouw zonder bureaucratie
Cuba betreurt niet alleen minstens 13 mensenlevens door de orkaan Irma, maar het land is ook de hoop verloren, zo liet ons een Cubaanse vriendin weten.
De getroffenen beseffen dat het verlies van je meubels, koelkast of matras in het huidige Cuba bijna een mensenleven kost. De verwachtingen op korte en lange termijn zijn gering. Het dagelijks leven in Cuba was al voor de komst van Irma zwaar en deze natuurramp zal dat verergeren. De groei van het Bruto Nationaal Product was in 2016 minimaal en de inkomsten uit het toerisme zullen ernstig stagneren totdat in deze sector de schade is hersteld.
De leider van het land Raúl Castro zwijgt. Hij zond een nietszeggende boodschap ('Oproep tot onze strijdbare bevolking') waarin hij aandrong op inspanningen voor ‘de wederopbouw met het voorbeeld van El Comandante Jefe van de Cubaanse Revolutie, Fidel Castro Ruz, voor ogen’.
 
      
 
Wederopbouw
De overheid zou echter juist nu verregaande beslissingen moeten opnemen om de periode van wederopbouw die lang en complex zal zijn, te overbruggen en het lijden van hen die alles hebben verloren, te verlichten.
De beperkingen op de invoer van importgoederen voor eigen en commercieel gebruik moeten van de baan. Maak ruim baan voor particuliere hulporganisaties die Cubaanse particuliere projecten steunen.
De columniste en journaliste Yoani Sánchez bepleit de invoer van fietsen, bouwmaterialen, medicijnen in grote hoeveelheden en landbouwmachines. Ook zou de bevriezing van de uitgifte van vergunningen voor een eigen bedrijf moeten worden opgeheven en een tijdelijk moratorium op belasting voor getroffenen in de meest getroffen zones. Internationale organisaties zouden hun hulp moeten kanaliseren via particuliere initiatieven en de staatsbureaucratie zoveel mogelijk links laten liggen.
Dat lijkt de enige begaanbare weg om de verdere ineenstorting van het land te voorkomen en Cuba weer vlot te trekken.

De redactie

Foto People in Need: Cubaans jongentje redt een beschadigd beeld van José Martí, Cuba’s Vader des Vaderlands.
 
2. Reisadvies Cuba aangepast
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het aanvankelijke reisadvies voor Cuba van 14 september enigszins versoepeld. Woensdag gaf het ministerie nog een negatief reisadvies af, nu geldt dit vooral voor de belangrijke vakantieresorts als Varadero en de toeristeneilandjes in de provincies Camagüey, Ciego de Avila, Sancti Spíritus, Villa Clara en Matanzas. De historische hoofdstad Havana zit net aan de rand van de af te raden zone.
 
De reisorganisaties kijken op dit moment welke vluchten komende weken door kunnen gaan. Varadero lijkt voorlopig uitgesloten, Holguin en Havana zullen  weer aangevlogen gaan worden als stroom en water in orde zijn.

Tekst
'Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijke kuststreek van de provincies Camagüey, Ciego de Avila, Sancti Spíritus, Villa Clara en Matanzas. Deze zijn zwaar getroffen door orkaan Irma. De stad Havana en het internationale vliegveld vallen niet onder deze gebieden. Delen van de hoofdstad Havana kampen nog wel met de gevolgen van de orkaan. Voedselvoorzieningen en drinkwatervoorzieningen zijn beperkt. Veel gebieden, vooral aan de noordelijke kust, zitten regelmatig zonder elektriciteit. Neem contact op met uw reisorganisatie over de situatie in de plaats waar u naar toe reist.' 

Link
* Het volledige reisadvies naar Cuba 

Video
* Moment waarop de voorgevel van een woonblok in Havana het begeeft (1 minuut)
Vanuit een drone: de hoofdstad Havana, maandag na de orkaan Irma.
 
 


 
3. Hoeveel kinderen had Che Guevara?
Vier kinderen van de Argentijns-Cubaanse strijder Ernesto ‘Che’ Guevara zullen op 8 oktober in La Higuera in Bolivia herdenken dat hun vader 50 jaar geleden werd geëxecuteerd. 
 
Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales meegedeeld. Hij zei o.a. dat er sprake zal zijn van ‘een grote samenkomst van de volkeren tegen het kapitalisme' waar de vier kinderen van Che bij aanwezig zijn. Ook de ‘socialistische leiders van Latijns-Amerika' wonen de plechtigheid bij.
 
Vier of zes kinderen?
Maar Ernesto ‘Che’ Guevara had geen 4, maar 6 kinderen. Een bij zijn eerste vrouw, vier bij zijn tweede vrouw en één buitenwettelijk kind. Op 18 augustus 1955 trouwde Che in Mexico met Hilda Gadea Acosta. Zij hadden een dochter Hilda Beatriz Guevara Gadea. Vier maanden na haar geboorte op 15 februari 1956 sloot Che zich aan bij de strijders van Fidel Castro en trok naar Cuba. In Cuba trouwde Che op 9 juni 1959 met Aleida March Torres. Vier kinderen werden uit deze verbintenis geboren, namelijk Aleida Guevara March (17 november 1960), Camilo Guevara March (20 mei 1962), Celia Guevara March (14 juni 1963) en Ernesto Guevara March (24 de februari  1965).

Buitenwettelijk

Che had ook nog een buitenwettelijke relatie met Lidia Rosa Pérez waaruit op 19 maart 1964 Omar Pérez werd geboren. Che gaf dit kind de naam Omar Pérez, maar ging niet over tot erkenning (zie hiernaast  een recente foto).
 
Bronnen
* Persbureau DPA, website Respuestas
 
4. 64 doden tijdens Cuba-crisis
Tijdens de Cuba-crisis van 55 jaar geleden, toen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie aan de rand van een atoomoorlog stonden, zou maar één dode zijn gevallen, namelijk de piloot van een Amerikaans spionagevliegtuig dat werd neergehaald. Maar nu zegt Rusland dat tussen augustus 1962 en augustus 1964 ook 64 Sovjet-soldaten omkwamen. Volgens een militair historicus gebeurden er veel ongelukken.

De crisis in oktober 1962 ontstond doordat de Sovjet-Unie raketten met atoombommen op Cuba plaatste. Behalve de 64 raketten bracht de Sovjet-Unie ook 42.000 militairen naar het eiland. ‘Wanneer zwaar materieel gemonteerd wordt, wanneer de omstandigheden moeilijk zijn, wanneer alles snel moet gebeuren, dan gebeuren er ongelukken’, aldus de directeur van het Militair-historisch Genootschap van Rusland, Michail Myagkov.
Ook kwamen Sovjet-soldaten om tijdens opruimingswerkzaamheden nadat Cuba in 1963 door een orkaan was getroffen.

Kennedy en Chroesjstjov
Het was op 9 september 55 jaar geleden dat de eerste Sovjet-raketten in Cuba aankwamen. De VS legden daarop een zeeblokkade rond het eiland. De crisis eindigde toen de Amerikaanse president John Kennedy toezegde Cuba niet te zullen aanvallen. Sovjet-leider Nikita Chroesjstjov gelastte daarop de terugtrekking van de raketten.
 
5. Sterker dan categorie 5 van Irma

De officiële krant van Santa Clara La Vanguardia kwam met een optimistische en kritiekloze cartoon over de wederopbouw.
De tekst luidt: 'Deze wederopbouw heeft een kracht, groter dan de categorie van Irma.'
 
6. Hulpactie voor Cuba
De Stichting Help Cuba wil de mensen helpen in een van de zwaarst getroffen provincies van Cuba, Camagüey. De organisatie wil 50.000 euro inzamelen om zoveel mogelijk mensen voedsel en een dak boven hun hoofd te verschaffen.

De Stichting Help Cuba heeft al langer projecten in de gehele provincie Camagüey. Op korte termijn reizen medewerkers naar Cuba af om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Doneer

IBAN: NL12BUNQ2290 1057 32 ten name van Stichting Help Cuba. Schrijf bij de omschrijving: Irma Cuba Noodfonds
 
Lees verder
* Website Help Cuba
 
7. Feestje Castro’s aan vooravond orkaan Irma 
De orkaan Irma geselde al het noordoosten van Cuba toen de erfgenamen van de Castrodynastie de feestdag van de 8ste september vierden met mojitos, kaviaar, inktvis en zalm. De Cubaanse media verzwegen dit nieuws, maar Diario Las Americas van 13 september publiceerde enkele foto’s.
 
          
Van links naar rechts: Alejandro, de zoon van Raúl, stadsvernieuwer Eusebio Leal en de dochter Mariela van Raúl Castro.

De staatsmedia publiceerden een verklaring van generaal-president Raúl Castro bedoeld als steuntje in de rug voor het Cubaanse volk (Oproep tot onze strijdbare bevolking) waarin hij oproept tot inspanningen voor ‘de wederopbouw met het voorbeeld van El Comandante Jefe van de Cubaanse Revolutie, Fidel Castro Ruz, voor ogen’.
De Castrofamilie deed dat op haar eigen wijze en wel in de fraai gerestaureerde feestzaal van het Franciscusklooster in Oud-Havana. Daar deelden Alejandro, Nilsa en Mariela Castro Espin (Raúl’s kinderen) in de feestvreugde samen met Antonio, Alexis, Alex en Ángel Castro Soto del Valle en Fidel Castro Díaz-Balart (zonen van Fidel). Aanleiding was de verschijning van twee boeken Fidel Castro en de VS en Raúl Castro en ons Amerika.
 
8. Che: Leven en Erfenis van een Revolutionair
De derde aflevering van de TV-serie El Comandante gaat over het grootste succes uit het leven van Che Guevara: de revolutie op Cuba. Op 2 december 1956 is hij onderdeel van een rebellenleger bestaande uit 82 mannen, geleid door Fidel Castro, dat op de zuidkust van Cuba landt.

Na een hevige guerrillaoorlog slagen Guevara en Castro erin de dictator Batista van het eiland te verjagen. De revolutie op Cuba verandert de voordien onbekende dokter Ernesto Guevara in de wereldberoemde mythe Che.

Executies
In de uitzending volgt Erik Dijkstra het spoor van Che. Vanaf de plek waar hij aan land kwam in het oosten van Cuba tot aan Havana. Hij spreekt met oud-strijdmakkers van Guevara, maar bezoekt ook het fort La Cabaña waar aanhangers van Batista onder toeziend oog van Che Guevara werden geëxecuteerd.

Uitzenddatum
* Dinsdag  20 september, BNNVARA op NPO 2, 20.25 uur
 
9. Culturele Agenda
* Singer Laren: Cuban Art Now: tot 24 september 2017
In Cuban Art Now toont Singer Laren komende week voor het laatst een particuliere kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba heeft gewoond. De collectie is grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig. De collectie wordt nu voor het eerst samen tentoongesteld en is daarmee het grootste overzicht van hedendaagse Cubaanse kunst ooit.
De verzameling bevat werken van internationaal gevestigde kunstenaars als Raúl Cordero, Alejandro Campins, Michel Pérez (Pollo), Flavio Garcandio, José Emilio Fuentes Fonseca (JEFF), José Eduardo Yaque en Kcho. Ook de beroemde fotografen Alberto Korda en José Alberto Figueroa zijn in de collectie opgenomen. 
 
10. Het laatste nieuws
* 11 september: Nadat Irma passeerde……..
De straten grenzend aan de zijde van de Malecónkade in Havana zijn ondergelopen. Buurtbewoners proberen nog wat van hun bezittingen te redden nadat de oceaan, als gevolg van de orkaan Irma, afgelopen weekend de hoofdstad probeerde binnen te dringen. Bewoners van de wijken Vedado en Centraal Havana staan tot hun middel in het water. Ze proberen hun kinderen te evacueren en nog wat van hun meubels of speelgoed te redden. Een enkeling neemt een koele duik. Lees verder
 
* 12 september: Orkaan Irma eist in Cuba 10 mensenlevens
De orkaan Irma heeft zondag en maandag minstens tien mensenlevens levens geëist in Cuba. Het totale dodental in de Caribische regio van de inmiddels tropische storm is daarmee opgelopen tot 41. Lees verder
 
* 13 september: Irma als dekmantel voor roof
Vandaag, drie dagen na de orkaan Irma, liepen we in Calle 1ra, in de gemeente Havana Plaza. Het verhaal van de eigenaar van een van de particuliere restaurants werd opgetekend door Elio Delgado Valdés van de website Havana Times. Dieven profiteerden van de chaos en  wetteloosheid waar particuliere bedrijven het slachtoffer van werden. Krijgen ze hulp van de overheid? Lees verder
 
* 14 september: Honderden buuurtbewoners protesteren tegen stroom- en waterstoringen
Gisteren hebben honderden inwoners van de wijk Diez de Octubre in Havana geprotesteerd tegen het ontbreken van elektrische stroom en water in hun wijk, sinds de orkaan Irma afgelopen weekend met 200 tot 300 kilometer per uur het eiland passeerde en grote schade aanrichtte. Volgens de website 14ymedio begon het protest spontaan. Drie uur na het protest arriveerde een ploeg van het waterleidingbedrijf ter plekke. Lees verder
   
* 16 september: Castro: wij maken diplomaten VS niet doof
De Cubaanse president Raúl Castro heeft vrijdag persoonlijk gereageerd op de mogelijke geluidsaanvallen die de Amerikaanse ambassade treffen in Cuba. In een gesprek met het hoofd van de Amerikaanse ambassade ontkende hij enige betrokkenheid bij de aanvallen, aldus persbureau Associated Press AP. In een zeldzaam één-op-één-gesprek met de topdiplomaat Jeffrey DeLaurentis benadrukte de Cubaanse leider dat ook hij bezorgd en verrast is door de raadselachtige kwestie. De wijze waarop Castro de kwestie aan de orde stelde, was aldus Amerikaanse officials, opvallend. Die zijn gewend aan de Cubaanse aanpak met de beschuldigende vinger. De Cubanen boden nu zelfs aan FBI-agenten toe te laten om in Havana de zaak te onderzoeken. In de NRC schrijft Maarten Back vandaag over deze affaire. Lees verder