Nieuwsbrief nr. 81

Januari 2017
 
Beste ,
 
Allereerst wil ik je een warm en wonderschoon 2017 toewensen!
 
 
 
En toen was het januari, de opmaat naar de lente (met een beetje goede wil), we laten de donkere decembermaand achter ons. Toen ik vanochtend naar buiten keek lag de moestuin er toegedekt bij.
 
 
Op de maankalender is te zien dat je deze tijd van het jaar kunt gebruiken om je energie aan te vullen en je nieren rust te geven door mee te gaan met het seizoen. Nieren zijn de basis van wilskracht en vitaliteit. Dat houdt in dat je goed voor jezelf moet zorgen, gezond eten, op tijd naar bed, niet te veel stress. Dat doet het lichaam (en de nieren) goed. Als je uitgerust bent neemt de daadkracht toe.
Luister naar je eigen bioritme en als je niet weet wat je ritme is kun je dat hier aanvragen.

 
Quiz vraag
 
Wat doet lachen voor je gezondheid? Bedenk twee invloeden. Het antwoord vind je verderop in de nieuwsbrief.
 
Les petits plaisirs
 
Lekker eten, genieten van je eten en toch slank blijven is het levensmotto van Mireille Guiliano. Zij schreef een bestseller 'Waarom Franse vrouwen niet dik worden' waarop ook een vervolg uitkwam. Een kookboek voor het goede leven met recepten die de hoeksteen van haar filosofie vormen.

Prei

Ze groeide op in de Elzas na de Tweede Wereldoorlog, werd omringd door het goede leven, leerde wat lekker eten was en de fijne kneepjes van het ultieme genieten à la française. Zij leidde jarenlang het bekende champagnehuis Veuve Clicquot in de VS waar ze eerder was en waar haar verhaal begon. Ze studeerde in Boston in haar jonge jaren en kwam terug naar Frankrijk met een enorme gewichtstoename, tot afgrijzen van haar vader die hulp voor haar zocht bij de huisarts van de familie. Sindsdien wordt deze huisarts 'Dr. Miracle' genoemd.
Zelf ook genietend van mooi opgemaakte borden wist deze dokter Mireille's gewicht terug te brengen onder invloed van gezonde, lekkere Franse maaltijden. Zijn magische preisoep bleek effectief voor de eerste kilo's. Prei heeft een licht vochtafdrijvend effect. De belangrijkste les van de dokter was: sla geen maaltijden over, kies voor verse ingrediënten, geniet van de kleine dingen.
 
 
Magische preisoep

uit het kookboek van Mireille Guiliano

, dit is geen soep om van te smullen hoor. Het is de bedoeling om twee dagen alleen deze soep te eten. Je probeert er niets anders bij te eten. In principe zul je geen grote honger ervaren. Je maakt hiermee een start voor een fit en vitaal gevoel. Voeg er wat venkel aan toe voor de vertering.
 
 
Benodigdheden:
1 kilo prei
 een grote pan om ze onder water te zetten
handje venkelzaad

Bereidingswijze:
Maak de preien schoon en was ze grondig. Snijd het groene gedeelte af, je gebruikt alleen de witte en de lichtgroene delen (houd de groene stukken apart voor soepbouillon).
Doe de preien in een grote pan en zet ze onder water. Breng aan de kook en laat ze zonder deksel 20-30 minuten op zacht vuur koken. Leg de preien op een schaal en houd het kookvocht apart.
 
Gebruik:
Elke 2 tot 3 uur drink je wat groente-nat. Neem voor de maaltijden of wanneer je honger hebt wat van de preien zelf. Besprenkel ze met een paar druppels olijfolie en wat citroensap, zout en peper.
Twee dagen lang probeer je dit als enige voeding te nuttigen. Lukt dit niet eet dan iets lichts erbij. Op de avond van de tweede dag kun je een stukje vlees of vis, twee soorten gestoomde groenten met wat boter of olie en een stukje fruit eten.
 
Goede voornemens

Heb jij goede voornemens of ten minste eentje? ... Als dat zo is lees dan verder want een afspraak met jezelf schijnt het makkelijkste te verbreken. Maak een contract met een knipoog met jezelf ;-)
 
  • Dag zonder t.v.  
  • Ren naar de bakker
  • Ga op de fiets naar je werk
  • Ga bij iemand op de thee
  • Eet meer fruit
  • Vraag iemand mee uit
  • Probeer iets nieuws
  • Doe een week zonder (vul maar in ...)
  • Doe iets aardigs voor ...
 
Ik, _____________, beloof hierbij plechtig me in 2017 aan al mijn goede voornemens te houden. Voor 1 maart 2017 heb ik alle bovenstaande dingen gedaan. Als ik deze belofte verbreek, zal ik op 2 maart om 10.00 uur in mijn ondergoed op de trappen van het gemeentehuis het Wilhelmus zingen. Ik hoop dat het niet te koud is.
 
 
Quiz antwoord
 
Lachen verlaagt de aanmaak van stresshormonen. Uit een onderzoek onder diabetici blijkt dat patiënten die, naast hun medicatie, een dagelijkse portie humor kregen voorgeschreven het gehalte aan HDL (goede cholesterol) met 26% procent was toegenomen en een ontstekingsremmer in hart- en bloedvaten met 66% was gedaald.
 
In een lichaam dat schudt van het lachen komt endorfine vrij. Deze stof werkt lustverhogend en ontspannend en gaat zwaarmoedigheid en pijn te lijf. Ook heeft het een antidepressief effect. Dit ontstaat door lichaamsstoffen zoals serotonine en dopamine. We sturen elkaar emoticons met smileys waarbij de tranen over onze wangen rollen. Maar wanneer was dat in het echt zo bij jou ? Lekker lachen dus, zie het eens lekker luchtig.
 
De Maan

De maan is wassend, dus wordt groter. Dat is gemakkelijk te onthouden als je de Franse benaming gebruikt. Als je van het figuur van de maan de letter P  kunt schrijven dan is het Premier (eerste kwartier). Als je van de maan de letter d kunt schrijven is het Dernier (laatste kwartier). Ooit geleerd van een lieve vriendin die veel te vroeg het aardse voor het hemelse heeft moeten verruilen.
 
   
P                   d
 
Agenda
 
 
 
Aanleg & onderhoud moestuin vanaf februari
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten vanaf maart weer mogelijk
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.
 

 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Facebook 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.