Voor zondag 10 januari 2021
Dag lieve Oppepper-lezers,

Hier weer een lekker gevarieerde Oppepper. Met van alles en nog wat. Het wordt een zonnige dag.
Om te beginnen een paar bijzondere filmpjes:
   ....   


Vrijdagmiddag in Zuid-Limburg.
Maak er een fijne zondag van, dat wensen de samenstellers van vandaag:
Helmi, Henja, Henk. Claire, Freek, Irene, Ko en Ineke. En voor het eerst ook: Carol van den Wijngaart
 
 
Nieuwjaarsconcert Hilversum dinsdagavond
Dinsdag 12 januari vindt het jaarlijkse nieuwjaarsconcert weer plaats, op initiatief van de gemeente Hilversum. Dit jaar wordt het live uitgezonden vanuit het Muziek Centrum van de Omroep (MCO). Van 19.30 uur tot 21.00 uur is het programma via een livestream te zien. Op de televisie is het programma te volgen bij Ziggo op kanaal 36 en KPN kanaal 1379. Of via YouTube: https://youtu.be/0grq8KSCSOI
 
Tijdens het programma hoor je de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester en wordt de gemeentespeld uitgereikt. De muzikale omlijsting komt van het Radio Filharmonisch Orkest en van violiste Charlotte Spruit.
   ....   
Voor deze avond heeft de jonge componiste Karmit Fadael een speciaal stuk gecomponeerd voor het Radio Filharmonisch Orkest. Luister je mee?
 
Klassieke muziek - van Claire Verlinden
Voor Oppeppers zondag 10 jan 2021
Helaas, de lockdown zal nog wel even duren. Dus is het misschien wel goed om ons te verdiepen in het leed van anderen. Verhalen bieden ons daarvoor een goede gelegenheid. Zo ook het verhaal van Koning David en zijn zoon Absalom. Ze streden tegen elkaar om de macht, maar toen in die strijd Absalom stierf, huilde Koning David bittere tranen. Voor componisten altijd een mooi verhaal geweest.
Klaaglied van Heinrich Schütz (1585-1672) Fili mi, Absalon
Vier trombone, een bas, orgel en cello. Wat een combinatie.

Eric Whitacre (1970): When David heard

Voor hier kun je de noten en de tekst zien.

Thomas Tomkins (1572-1656): When David heard
Let op de prachtige kathedraal van Ely!
 



    
 
Iets met kunst - door Henk Roos


Deze week stond de Senvermuseumlezing over Ulay op het programma. Helaas zijn zowel de musea als de bibliotheken voorlopig gesloten. Daarom vandaag ‘Iets met Ulay’.
De Duitse kunstenaar Ulay begon zijn carrière als ingenieur en technisch fotograaf. In 1968 kwam hij naar Amsterdam en begon er te experimenteren met polaroidfotografie.
Al gauw ontstonden de z.g. auto-polaroids, zoals deze: ‘S’he’, uit 1973.



Afbeelding links: Ulay, ‘S’he’, 1973
 

 
 
 
Er waren meer kunstenaars die de polaroidcamera, de ‘instantfotografie’, hadden ontdekt, zoals Andy Warhol:

Afbeelding rechts: Andy Warhol met zijn polaroidcamera, 1973

 
De Amerikaanse fotograaf Jamie Livingston (1956–1997) ging wel heel ver met polaroid: vanaf 1979 tot zijn dood maakte hij bijna elke dag een foto met zijn Polaroid SX-70 camera. 6754 van die foto’s zijn te zien op deze site.

 
Polaroids gezocht

Actie: heb je zelf nog een nostalgische polaroidfoto uit de oude doos die je met ons wilt delen: scan hem, of maak er een goede foto van, en stuur hem op naar oppepper@senver.nl
Schrijf er in een paar regels bij: wat, wie, waar, wanneer.
       
 
NIEUW: Kijk in de sterren
De kleur van sterren: rood, geel, wit, blauw
We hebben er een nieuwe rubriek bij: Kijk in de sterren. De rubriek die iedere maand gaat verschijnen wordt verzorgd door Carol van den Wijngaart, natuurkundige van zijn vak maar deed sterrenkunde tijdens zijn studie als bijvak.
We kennen hem vooral als assistent van mensen die een lezing verzorgen zoals Claire Verlinden, maar zelf heeft hij ons dus ook veel interessants te vertellen, te beginnen bij deze zondag: over de kleur van sterren.
 
   
Een ieder kijkt 's nachts wel eens omhoog, al  dan niet in een beschouwende stemming. De sterrenhemel leidt tot overpeinzing en (ook letterlijk) nederigheid. De beste blik heeft men in de winter als de nacht lang duurt, de zon zich ver naar het zuiden verstopt, en vooral als de maan zich niet laat zien. Nadeel van de winter is dat het koud is waardoor langer naar boven kijken niet zo lokt.
 
Zo is iedereen wel bekend met dat sterren verschillen in helderheid. Minder opgemerkt wordt dat sterren zich ook qua kleur verschillend laten zien: van rood, geel, wit tot blauw. Om dit te zien moet je wat langer buiten zijn om het oog aan de duisternis te laten wennen. Het effect is met het blote oog vooral goed te zien bij heldere sterren en als ze hoog aan de hemel staan. Mocht het met je ogen niet lukken gebruik dan een verrekijker met een kleine vergroting.

Maar waar komt die kleur vandaan? Lees dat verder op deze pagina.
    
 
Puzzelfoto van de week
Waar is de foto van deze school genomen? Als je het weet, dan is het makkelijk. Als je het niet weet, tja, dan weet je het niet.
 
Stuur je (goede) antwoord naar
oppepper@senver.nl
 
    
 
Liefdespoëzie voor de zondag
Ko van den Bovenkamp gaat een reeks wijden aan liefdespoëzie. Hier het eerste gedicht.

Vervulling

Het beste van voor jaren dringt vanavond tot mij door.
Al je gewone vragen vinden weer gehoor.
Regent het. Ja het regent. Goede nacht.
Laten we nu gaan slapen, zeg je zacht.
Wij luisteren en liggen. Wind beweegt het raam.
Blijf zo maar liggen, zeg ik, en ik noem je naam.
Alles wat antwoord is gaat van mij uit.
Je wordt vervuld van de oneindigheid.

Gerrit Achterberg

   ....   
 
 
Feuilleton III, aflevering 12. Door Irene Gret
‘Voorlopig moet u rustig aan doen en even niet gaan werken. Het beste ermee.’
Intussen rijdt Gerald in blinde woede met 160 km per uur over de A2. De klap van de aanrijding heeft hem enigszins gekalmeerd, maar nadenken kan hij niet. In zijn achteruitkijkspiegel ziet hij in de verte blauw knipperlicht. Hij hoort sirenes. Ze zitten achter hem aan, maar wat heeft hij eigenlijk gedaan?
 
                
 
We sluiten af met wijsheid en een haiku
Eerst de wijsheid

Je kinderen zijn je kinderen niet. Zij zijn de zonen en dochters van 's levens hunkering naar zichzelf. Zij komen door je, maar zijn niet van je, en hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.
Kahlil Gibran

Dan de Haiku

De wolken keren
zich en masse tegen de zon,
hemelwijd geen kier.
LT