Nyhetsbrev #4 2020
 
Då är ändå den tiden här, med skolavslutningar, studenter, summeringar, avslut, syren som nästan redan hunnit blomma över, och alldeles strax midsommar. Den här våren blev inte som någon hade tänkt, med en värld nu flerfalt osäkrad. Men mitt i allt har ju ändå tiden sin gång och händer ändå livet - mer eller mindre som vanligt, mer eller mindre inte alls som vanligt. 
 
Själv har jag i dagarna firat att båda mina barn nu har tagit studenten. Allt omgärdat av försiktighetsprinciper och krismedvetenhet, men likväl i kärnan den betydelsefulla övergångsrit som studenten är: Att gå i mål, att nå en vändpunkt, att stå inför nya steg i livet. Och för mammor och pappor med flera viktiga vuxna, dagar som får hjärtat att fladdra.
 
För scenkonsten och för oss i BtA, blev denna vår fylld av allt det där som INTE hände. Inställda turnéer och föreställningar, samtal och seminarer, Bibu i Helsingborg m.m. Men liksom årets studenter hittade sina sätt att ändå fira, så har scenkonsten visat stor förmåga och vilja till att tänka nytt och hålla sig på fötterna.
 
Flera teatrar var snabba med att öppna sina arkiv och lägga ut föreställningar för att i alla fall hålla scenkonstlågan brinnande. Och inför hösten lägger teatrar för fullt upp strategier för att kunna ge publiken scenkonst även vid olika grader av Coronarestriktioner.
 
Världen är inte riktigt sig lik just nu, men vi människor hittar ändå våra vägar att göra det där som verkligen betyder något. I livet och i verksamheterna.
 
---------------------------
 
BtA hoppas på en friskare höst och planerar för åtminstone två seminarier. Ett av dem har vi just bestämt datum för. Så notera redan nu i era kalendrar att den 16 november blir det dubbelseminarium om dansteater! Ett samarbete med Dansakademin och Masthuggsteatern.
 
Och så har vi en glad nyhet:
Vi har just kickat igång en ny grovmanussatsning!
 
Denna gång har vi haft sökljuset på intressanta författarskap med tydliga egna språk, som hittills uttryckt sig i andra skönlitterära format, men ännu inte för scenen. Och valet föll på: Bereket Hailemariam, Hanna Rajs Lundström, och Khashayar Naderehvandi. Lite kort om dem:
 
Bereket Hailemariam har precis avslutat fördjupningsåret på Biskops-Arnös författarskola. Han har tidigare studerat teologi i England och Norge och har alltid berättat berättelser i en eller annan form, för att under de senaste åren börja skriva mer på allvar. Bereket bor just nu i Malmö men är uppväxt i Rimbo, en bit norr om Stockholm.
 
Hanna Rajs Lundström debuterade som poet 2018 med samlingen Armarna som också nominerades till Borås debutantpris. 2019 utkom Baby och i höst kommer ännu en diktsamling - Under månen. Hanna har gått på Biskops-Arnö skrivarlinjen. Hon bor och är uppväxt i Stockholm där hon också arbetar på Judiska Församlingen med dess kulturprogram. 
 
Khashayar Naderehvandi är författare och forskare. Han debuterade skönlitterärt 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och skriver just nu på en doktorsavhandling i konstnärlig gestaltning: "Om poesins och det skönlitteräras förmåga att formulera någonting helt jävla nytt, men som ändå kan bli förstått, läst och delat". Khashayar föddes i Teheran, växte upp i Malmö och bor idag i Göteborg och Malmö.
 
Vi ser väldigt mycket fram emot att följa Bereket, Hanna och Khashayar på deras väg mot varsitt dramatiskt verk för en ung publik. I vanlig ordning förser vi dem med en dramaturg - som blir deras viktigaste guide och bollplank, samt ett team bestående av skådespelare, regissör och scenograf (eller annan relevant konstnärlig kraft) – också mycket viktiga i utvecklingsarbetet med de tre texterna.
 
Dessa tre nya grovmanus beräknas få sin offentliga presentation i april 2021.
 
---------------------------
 
Så här i början av juni, finns inte så mycket att tipsa om i spalten till höger, men jag låter länkarna ligga kvar till några av de teatrar som öppnat sina arkiv. Säkert kommer det någon dag i sommar då längtan till scenkonst bara blir för stor!

Ett alldeles färskt tips är Stories from Europe - en bild av vår världsdel under pandemin genom en serie korta monologer från olika europeiska scener. Ett projekt initierat av Dramaten.
 
Läs även nyhetsbrev från Bibu. Inte bara presenteras där juryn till Bibu 2022. Dessutom kommer nästa Bibu boastas av ett högintressant internationellt Assitej-event. Länk till Bibus senaste nyhetsbrev finns också till höger.
 
Till sist vill jag så önska er alla en riktigt skön sommar. Ta hand om er själva och varandra, och njut av allt det vackra i naturen. Den som vi blott är en del av och som  som vi måste värna.
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
 
 
Tre nya texter för de yngsta

2019 års nya grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!


 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Rebecca Alverfors - Kurage, skådespelare o konstnärlig ledare
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Ylva Ågren - barnkulturvetare, lektor i barn-och ungdomsvetenskap vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Nyheter från Bibu
Det är nu klart att Bibu 2022 kommer stå värd för Assitej Artistic Gathering (AAG), världens största återkommande arrangemang för professionella scenkonstutövare. Utöver de tusen svenska Bibu-deltagarna förväntas ytterligare 300-500 internationella aktörer att komma till Bibu och Helsingborg 2022. Tematiken för AAG 2022 baseras på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.
Vidare är juryn utsedd till Bibu 2022.
 
 
Stories from Europe
Hur ser vardagen ut för dem som måste jobba vidare när allt är vänt upp och ner? Sjuksköterskor, städare, taxchaufförer och andra personer från hela Europa som arbetar i olika samhällsbärande fktioner får tala ur hjärtat om en ytterst ovanlig tid. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser, bearbetade av dramatiker. Ett internationellt samarbete mellan teatrarna i närverket Mitos21, däribland Dramaten, National Theatre, Teatro Stabile di Torino och Berliner Ensemble.
Digital premiär 12 juni.
 
 
Sex
En musik- och dansföreställning som tar pulsen på vad unga känner och tänker om hångel, sex, kärlek och förhållanden. En värld full av svindlande, berusande och skrämmande känslor. På scenen: stråkkvartett, tre dansare och allkonstnären Aurelia Dey. Ett samarbete mellan Göteborgs Symfoniker och Regionteater Väst Dans. Sex skulle ha spelats live men filmades istället på grund av Coronaläget och fick premiär på gsoplay.se den 1 april.
 
 
Unga Klara on demand
Här ligger en rad föreställningar, som Girls will make you blush, För att jag säger det och X - Swedish History X


Dramaten Play
Även vår nationalscen bjuder på föreställningar för streaming, exempelvis Bortbytniningen.
 
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: