Jip's venster op de wereld
29-4-2023


 
Funda fun
 
Of het goed of slecht gaat met de woningmarkt: op funda is altijd wat te zien. Een vrolijk vermaak van 'gluren bij de buren', tenenkrommende taalvondsten, een inkijkje in steeds strakker gestylede interieurs, een voorbeeld van een sjoemelend kartel: vrijwel iedereen heeft een oordeel over huizenwebsite funda.

Tegen alle krantenberichten in, lijkt hier de woningmarkt weer wat in beweging te komen. De volgende woningen waren recent in onze nabije omgeving in de aanbieding. De meeste waren snel weg.
 
· Prefab woning met balkon. Volledig ingericht, inclusief jaarlijkse schoonmaak. In boomrijke omgeving, nabij rustig natuurgebied.
· Appartement op hoogte met wijds uitzicht, in nabijheid van speelweide aan de noordkant van gezellig gehucht voor vrije vogels.
· Degelijke woning, voorzien van veilig wonen keurmerk, schaduwrijk door omringend struikgewas, veel privacy.
· Gezellige galerijflatwoning met originele details in 'onder de pannen‘ voor snelle beslisser.
· Doorzonwoning aan platanenlaan, klushuis voor de liefhebber.
· Veldwachterswoning in afwisselend landschap, beperkte huurbescherming.
· Bovenwoning met groenvoorzieningen, slakkentuin en vliegschool op korte afstand.
· Warme eengezinswoning met rupsrijke voortuin.
 
Wij noemen het funda voor vogels, maar er kwam ook dit jaar natuurlijk geen makelaar aan te pas.
 
Een steenuil nam weer intrek in de prefab steenuilenkast. Hij laat zich op nachtelijke uren horen. De pluizige jongen worden rond half mei verwacht en dan duurt het nog een paar weken voor ze zich in de opening vertonen. Het 'balkon', een dikke tak, is er om te zorgen dat de uilskuikens niet vallen.
 
De ekster bouwde hoog in de eik een nest van takken en twijgen, dat al van verre zichtbaar is nu de bomen nog weinig blad hebben Als dat maar goed gaat met een eierdief in de buurt: twee bomen verder nam een eekhoorn op vrijwel dezelfde hoogte een thuis in gebruik.

Of de roodborst weer onder de struiken nestelt is de vraag: ze zijn erg op hun privacy gesteld.
 
De eerste zwaluwen verschenen aan het firnament. Ze hebben een optie op de nesten achter het gastenverblijf. Onder andere pannen op het erf zou wel eens een spreeuw beschutting kunnen zoeken, of een koolmees: het zijn geliefde plekken.
 
Duiven verkiezen meestal een van de platanen, later in het jaar trouwens. Op z'n vroegst in augustus komen daar jonge duiven. Het duivennest van vorig jaar is door de boomverzorgers weggehaald en duiven zijn geen bouwvakkers. Een paar slordige takken vinden ze al gauw goed genoeg. Mogelijk zoeken ze een andere stek.
 
De buurman heeft zijn zitmaaier alweer tevoorschijn gehaald. Hij laat wat gras staan, maar het is onduidelijk of daar al vogels zitten. Natuurminnende landschapsbeheerders planten vlagggetjes bij weidevogelnesten en maaien er in mei en juni omheen. Sceptische boeren merken op dat roofvogels dan meteen zien waar de buit te halen is. Klinkt logisch, maar al te menselijk: wij zijn degenen die zonder veldmarkering niet zien hoe trefzeker de duikvlucht van de jagende roofvogel is.
 
De lijster is wel een echte bouwer. Na een dag of drie intensief gesjouw lag er op de meest onlogische plek die je kon bedenken een mosgroen twijgenhuisje. Bovenop het wiebelende toegangshek. Dapper werkte het dier door in een gure wind, onder de nauwelijks beschutting gevende klimroos. Maar sinds ie broedt, hebben de rozenblaadjes zich boven het keurige bouwsel ontvouwen. De vestigingsplaats was zo gek nog niet. Zij zit onbevreesd ergens op te broeden terwijl de kraaloogjes vanachter het groen de omgeving controleren.
 
Met de koolmezen tenslotte, delen we al jaren de voordeur. Zij nemen de ingang vlak naast de deur en komen in een holte in de deurpost terecht, waar jaar in jaar uit mezen het familiehuis verder inrichten. Ze hameren er af en toe lustig op los, dus we hopen dat ze niet op een dag binnen uitvliegen in plaats van buiten.
 
 
 
Lastige vragen
Hoever kun je ze laten komen, de dieren die je huis willen delen?
Wat is eigenlijk een goede vestigingsplek?
Vreemde vogels?
 
 
 
 
 
Cartoon
     
 
Jip's venster op de wereld?
'Jip's venster op de wereld' is een belangenloos schrijfproject en verschijnt op onregelmatige basis.
Eens in de zoveel tijd verschijnt een magazine of boekje met het verzameld schrijfwerk én beeld, soms in samenwerking met andere auteurs of beeldmakers.
Reageren kan en mag gewoon met een reply.
Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.