Nieuwsbrief:
November 2014
23ste Jaargang - Nr 10
|
Agenda...
19 december 2014
|
BitMappers Online
Rekeningnummer:
001-2267551-58
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
Aanvang:
20h15
|
|
|
Thema voor vrijdag 19 december 2014
Deze avond gaan Jan en Fabian verder in op welk OS is nu eigenlijk beter Windows of Ubuntu. Is het beter om voor een betalend OS te gaan of heeft een gratis alternatief ook bestaansrecht.
Kan ik al mijn software die werkt in Windows ook gebruiken in Ubuntu of omgekeerd?
Kom gerust die avond langs en we zoeken het samen uit.
|
Nook verlieslatend?
Microsoft heeft volgens berekeningen van TechCrunch 188.331 dollar per dag verloren aan de joint venture met warenhuis Barnes & Noble voor de verkoop van e-reader Nook.
Bijna 1000 dagen geleden stopte Microsoft 300 miljoen dollar in de ontwikkeling van de Nook, maar nu verkoopt het bedrijf de aandelen weer die het voor die cash had gekregen. Alleen, daarvoor krijgt het uiteindelijk bijna 62,5 miljoen dollar voor terug, plus andere soort aandelen ter waarde van 57,1 miljoen dollar.
Dat maakt 119,6 miljoen dollar. Dus is meer dan 180 miljoen dollar door de goot gespoeld, in een tijdsbestek van zeggen en schrijven 977 dagen. Maar, zo relativeert TechCrunch: het verlies op de Surface is flink groter, en zelfs Amazon verbrandt meer geld met zijn smartphone Fire. Zou er nog iemand winst maken op het maken en verkopen van hardware? O ja, die.
Wereld in blijde verwachting Debian-fork
"De liefhebbers van Init-Vrijheid groeten u", meldt Devuan (spreek uit als DevOne), de homepage van de voorgestelde Debian-fork. Het project is nu op zoek naar maintainers en heeft de eerste packages op GitHub gezet. In de zomer van 2015 moeten Debian 7-gebruikers kunnen overstappen op Devuan 1, beloven de makers.
Ruzie in Linux-land om de integratie van systemd, een uitgebreid initialisatieproces dat volgens traditionalisten meer doet dan het zou moeten doen, heeft geleid tot een breuk bij Debian. Een aantal ontwikkelaars heeft het nu op zich genomen om een opvolger van Debian te bouwen zonder systemd.
Systemd is inmiddels wijdomarmd door Linux-distro's. Fedora, RHEL, Ubuntu en Debian hebben de opstartmanager omarmd. De strijd om systemd is wat dat betreft op managementsniveau gestreden, maar het verzet blijft.
Ook FreeBSD-ontwikkelaar Jordan Hubbard stelt (filmpje op 28 minuten) dat stevige modernisering van init noodzakelijk is vanwege de toenemende complexiteit en dependencies die moeten worden opgestart. Veel Linux-ontwikkelaars hebben daarom de noodzaak voor systemd ingezien. Dat zien systemd-voorstanders als erkenning, maar Hubbard stelt verder geen FreeBSD met systemd voor. Hij wil 'iets' anders.
|
Lamborghini Tauri 88
Het concept van extreem dure telefoons met een designer-logo is absoluut niet nieuw: we zagen eerder al meerdere malen BlackBerry's voorbij komen van Porsche Design. Nu heeft Lamborghini besloten om zijn logo ook op een smartphone te zetten, maar dan eentje gebaseerd op Android.
De smartphone heet Tauri 88, is gemaakt van staal en afgewerkt met leer. Uiteraard zijn ook de decoratieve steken niet vergeten en kan men het toestel in verschillende kleuren krijgen. De carrosserie kan zwart, goud of staalkleurig zijn, terwijl de keuzemogelijkheden voor het leer uiteenlopen van zwart, blauw, rood en oranje tot bruin.
Het scherm meet 5 inch, telt 1920x1080 beeldpunten en wordt aangestuurd door een Snapdragon 801 system-on-a-chip. Verder is voorzien in 3 GB werkgeheugen, 64 GB opslag en een accu van 3400 mAh. De camera aan de achterzijde heeft een sensor met 20 megapixels, terwijl het front-facing exemplaar het met 8 megapixels moet doen.
Er zullen 'slechts' 1947 exemplaren gemaakt worden van de Tauri 88, een getal dat overeenkomt met het geboortejaar van Tonino Lamborghini. Het bedrijf plant de smartphones te verkopen voor een bedrag van 6000 USD per stuk.
|
WireOver
Grote bestanden versturen via e-mail is meestal geen goed idee: de kans dat ze wegens hun omvang niet in de mailbox van de ontvanger terechtkomen, is groot. Er zijn natuurlijk alternatieven, zoals het populaire wetransfer.com, maar dan moet je wel vertrouwen op een derde partij. WireOver werkt anders, via P2P.
Allereerst dien je (als verzender van een bestand) WireOver op je computer te installeren. Er bestaat een versie voor Windows en voor Mac OS X. Zorg er wel voor dat je firewall het dataverkeer van WireOver niet blokkeert; dat kun je bij sommige firewalls overigens ook automatisch door WireOver laten fiksen. Vervolgens geef je je e-mailadres op. Je ontvangt dan een bevestigingsmail op dat adres en zodra je de confirmatielink hebt aangeklikt, kun je aan de slag.
De werking is eigenlijk heel eenvoudig. Je sleept het bestand dat je wilt verzenden naar het venster van WireOver en je vult het e-mailadres van de bedoelde ontvanger in. Desgewenst vul je ook nog een persoonlijke boodschap in. Er is tevens een optie ‘secure’ (die de data onderweg zal encrypteren), maar jammer genoeg is die voorbehouden aan de betaalde Pro-variant.
Heeft de ontvanger ook WireOver geïnstalleerd en is die online dan krijgt die, als het goed is, meteen een bericht in WireOver dat er een bestand op hem ligt te wachten. Zodra hij zijn fiat geeft, kan de rechtstreekse overdracht beginnen. In het andere geval krijgt hij een e-mailbericht en moet hij desgevallend eerst zelf ook WireOver installeren voor hij de data kan doorgestuurd krijgen.
Handig is wel dat je in WireOver je vaste contactpersonen in een lijst kunt opnemen zodat je niet telkens weer een e-mailadres hoef in te tikken wanneer je data wilt versturen. We ondervonden wel dat het verzenden niet altijd even feilloos verloopt; soms komen de data pas door na een tweede poging.
Quick Crypt
Beveiliging is niet te onderschatten. Daarom is het een goed idee om belangrijke data te versleutelen. Dat kan lastig zijn wanneer die gegevens op een USB-stick staan, en je ze op meer dan één computer wil bekijken. Encryptiesoftware op elk toestel installeren is een oplossing, maar het is veel handiger om een draagbaar versleutelingsprogrammaatje op de stick mee te nemen.
Quick Crypt 1.0 is zo’n eenvoudig, draagbaar programma. Je hoeft het exe-bestandje, dat je hier kan downloaden, dus niet te installeren. De tool zal je wel vragen om akkoord te gaan met de freewarelicentie. Daar staat niets verkeerds in, dus klik met een gerust hart op agree en continue.
De eigenlijke interface van het programma is erg eenvoudig. Je sleept het bestand dat je wil versleutelen naar het wit vakje onder Target File. Indien gewenst kan je ook op het vergrootglas klikken of zelf het juiste pad typen.
Vervolgens kies je een wachtwoord dat je dient te bevestigen. Indien je niet zeker bent van jezelf kan je een korte hint toevoegen. Naast het wachtwoord staat een icoontje dat aanduidt of het veilig is of niet. Door met je muis over het pictogram te bewegen kom je er meer over te weten.
Versleutelen gebeurt met de AES-standaard. Via Advanced kan je een vervaldatum op je bestand plakken, het binden aan de computer waar je op zit, of in één keer een zipbestand aanmaken. Wil je meerdere bestanden op dezelfde manier versleutelen, dan kan je via de tab Profile een profiel aanmaken.
Zodra alle instellingen naar wens staan afgesteld klik je op Encrypt File onderaan. Als je het originele bestand wil verwijderen dan gaat dat in één keer ook door Erase Target File aan te vinken. Een nieuw dialoogvenster verschijnt dat de voortgang van het versleutelingsproces weergeeft.
Om een versleuteld bestand te decoderen ga je gelijkaardig te werk. Sleep het bestand naar Target File, selecteer Decrypt en geef het juiste wachtwoord in. Via het knopje met het sleuteltje rechts van je bestandsnaam kan je de eigenschappen raadplegen, met daarin je eventuele wachtwoordhint.
Quick Crypt 10 is misschien wel het eenvoudigste encryptieprogramma dat we hebben getest. Het doet z’n werk voorbeeldig, heeft enkele leuke opties en is bovendien draagbaar. Wie bestanden te versleutelen heeft, en geen zee aan opties wil maar gewoon resultaat, is bij deze tool aan het juiste adres.
Clementine Music Player 1.2.3
De naam van het programma laat weinig ruimte voor andere interpretaties: Clementine Music Player richt zich uitsluitend op het afspelen van muziek, waarbij overigens heel wat formaten worden ondersteund.
Dat beperkt zich trouwens niet tot je lokale muziekbibliotheek. De tool speelt net zo lief ook (streaming) internetradio af en ondersteunt daarbij talrijke services, waaronder Icecast, Jamendo, Last.fm, SomaFM, Spotify enzovoort. Ook muziek die je zelf hebt geüpload naar een of andere cloudopslagdienst (zoals Box, Dropbox, Google Drive en Onedrive) kan Clementine Music Player doorzoeken en afspelen. Liefhebbers van podcasts komen al evenzeer aan hun trekken.
Uiteraard kan het programma ook allerlei afspeellijsten importeren en verwerken. Eigen afspeellijsten creëren is eveneens mogelijk. De tool kan ook zelf slimme en dynamische afspeellijsten samenstellen, zoals Laatst afgespeeld, Meest afgespeeld, Dynamische random mix enzovoort.
Muzieknummers taggen zit er eveneens bij, waarbij je ontbrekende tags eventueel door Clementine laat opzoeken in de uitgebreide database van MusicBrainz. Het taggen van diverse nummers tegelijk is jammer genoeg niet mogelijk. Je kunt ook muzieknummers (in batch) converteren naar een ander audioformaat, zoals ogg, flac, mp3, mp4, wav en wma.
Visualisaties en een equalizer ontbreken evenmin. Verder reikt het programma nog allerlei ‘meta-informatie’ aan, zoals de biografie van de artiest, songteksten en albumhoezen. Al bij al een zeer flexibele muziekspeler dus.
Bron: ClickX
|
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
|
Een korting bij aankoop van computerliteratuur op vertoon van een geldige BitMappers lidkaart
|
|
|
|
|