Nieuwsbrief nr. 93

Februari 2018
 
Beste ,
 
Met het weer kan het nog alle kanten op gaan maar mij houd je niet meer tegen. Ik ga zaaien! Trouwens de tuinbonen staan al kniehoog in de onverwarmde kas en er loopt al van alles uit. Met een zonnetje loopt de temperatuur snel op.
 
 
Hoe is het met jou interne klok? Mag er nog een winterperiode komen van jou of kun je niet wachten tot het voorjaar echt zichtbaar is?
 
Zorg goed voor jezelf, in het staartje van de winter worden de meeste mensen verkouden. Houd je weerstand op peil met vitamine D en probioticum.
Dan spreken we elkaar in maart weer als de voorjaarsbloemen echt zichtbaar zijn.
 
Truus is terug
 
In mijn tuin staan momenteel nog wat gele wortelen en ook pastinaak. De pastinaak wordt naar mate de winter vordert steeds wat zoeter.

Wat algemene informatie over pastinaak
 
Pastinaak is een witgele wortel die gegeten wordt als groente. Het is familie van de gewone wortel. De smaak van pastinaak is zoeter, anijsachtig. De groente komt tegenwoordig steeds vaker weer op tafel. Vroeger verving de pastinaak echter nog wel eens de aardappel. Het is een wintergroente. Pastinaak wordt in november, december en januari geoogst.
De pastinaak had vroeger het formaat van de gewone wortel. Hij groeide oorspronkelijk rond de Middellandse zee. De oude Grieken en Romeinen kenden deze wortel al als groente. Romeinse soldaten namen de pastinaak mee naar het noorden. In het noorden bleek de pastinaak veel groter te worden. De wortel deed het blijkbaar beter in koudere gebieden. In de Middeleeuwen werd de pastinaak gegeten als volksvoedsel, net  als daarna de aardappel (rond 1800 werd de aardappel volksvoedsel).
In Groot-Brittannië en Ierland is deze groente nog steeds erg populair. Nadat de pastinaak langzaam werd vervangen door de aardappel, is hij minder in trek geraakt.

De pastinaak is een veelzijdige groente. Je kunt hem zowel gekookt als rauw eten. Je kunt er soep van maken, chips, roosteren samen met andere wortels en knollen of een heerlijk brood. Hiervan geef ik jullie het recept:
 
Ingrediënten:
175 gram geraspte pastinaak
50 gram belegen of oude  kaas in blokjes
Eetlepel oregano of salie
225 gram zelfrijzend bakmeel
2 losgeklopte eieren
1 eetlepel melk
25 gram geraspte kaas
Zout naar smaak
 
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 190 graden
Bloem en zout zeven boven een ruime kom
Pastinaak raspen en met de kruiden door de bloem roeren
Blokjes kaas erbij
Melk door de eieren kloppen, daarna beetje bij beetje in de kom doen en                omscheppen
Je krijgt zo een vrij ruw, los en plakkerig deeg (het ziet er een beetje raar              uit).
Vorm van het deeg een rol, als van een stokbrood
Geraspte kaas erover strooien
Het brood vrij hoog in de oven baken in 40-50 minuten tot het goudbruin en            knapperig is.
Beetje laten afkoelen op een rooster
Warm opdienen (kan ook later opnieuw verwarmd worden)
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdag van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken. Je wordt op weg geholpen, vragen worden beantwoord en ook als je er voor het eerst mee kennismaakt ga je met bruikbare informatie naar huis.

Je bent welkom bij mij thuis in Vlodrop alwaar voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje. Voor aanmelden of informatie klik hier. 
 
Vraagje

Hoe komt het dat vrouwen in het algemeen eerder koude handen en voeten hebben dan mannen. En hoe komt het dat vrouwen het sowieso eerder koud hebben dan mannen?
 
Kruidvaardig

Een vriendin van mij die herborist is heeft een mooie website vol lekkere recepten en leuke workshops die je kunt volgen. Misschien zien we elkaar daar. Meld je wel van tevoren aan. Dat kan via haar site.
 
 
Klik hier voor een heerlijk recept over veganistische cashewkaas.
Recept: Marijke Stokking
 
Antwoord
 
Een andere vetverdeling en hormoonhuishouding zorgen voor dit verschil, maar er zijn nog meer theoriën. Lees hier verder, even zelf plakken want links zijn niet altijd rechtstreeks te activeren.
 
 https://www.gezondheidsnet.nl/voeten/waarom-vrouwen-koude-voeten-hebben
 
Agenda

 
In de wintermaanden staan de buitenactiviteiten in groepsverband op een laag pitje. Voor een individuele wandeling met uitleg over planten maar ook vogels met hun geluiden is er nu alle tijd. Boek een groepswandeling of 1 op 1, dan doe je veel kennis op.
De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan natuurlijk gewoon door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
 
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.