Voor zondag 24 april 2022
Dag lieve lezers,
 
Daar zijn we weer.
In deze Oppepper een hommage aan Jan Rot. De redactie was een fan van hem.  Daarom ook dit liedje in de intro.
Maar daarnaast ook lekker lachen om Oranje Cabaret. En nog veel meer.


Deze keer zijn er bijdragen van:
Winfried, Marian, Marijke, Helmi, Willibrord, Henja en Ineke
 
                       
 
Een mededeling over onze Stadsauto
 
In de maand mei rijdt de Stadsauto alleen op de ochtenden van maandag, dinsdag en woensdag. Verschillende chauffeurs zijn dan nl op vakantie. In juni rijdt de Stadsauto weer van 9 tot 5 uur, op maandag, dinsdag en woensdag.

                              
 
Tips voor vandaag en deze week
  • Vandaag en nog tot juni: 'Scherpstellen op het einde'. Expositie in Museum Hilversum, open van 11-17 uur. Zes (inter)nationale fotografen laten zien dat doodgaan bij het leven hoort. Met verhalen over de schoonheid van de vergankelijkheid, de behoefte aan controle over het einde, afscheid nemen, herdenken en de gevolgen voor de achterblijvers.

  • Morgen: elke maandagmorgen onze koffieclub in De Eendracht, vanaf 10.30 uur. Ga eens een keer langs.
                              
  • Nog enkele plaatsen vrij bij (extra) rondleiding donderdag 28 april over de begraafplaats van de Zusters Augustinessen van Sint-Monica, de begraafplaats bij het voormalig klooster de Stad Gods. Eerst is er een inleiding hoe men leefde en werkte in deze kloostergemeenschap, waarna we naar de begraafplaats wandelen. Aanvang 10.30 uur. Het adres is Soestdijkerstraatweg 147A.
  • Aanmelden via inschrijving@senver.nl



 
Jan Rot
    
We staan stil bij het overlijden van Jan Rot met deze mooie liedjes:
 
Genade - 15 jaar Rot-polonaise. Hoe zijn gezin groeide. Zo lief om te zien.

Wij zijn er weer - vertaling van We'll meet again.
 
Stel je voor - vertaling van Imagine

.
Op Youtube vind je er nog veel meer. Wat vind jij het mooiste Jan Rot - liedje?  Laat het ons weten.
 
 
Mooie fragmenten uit 'Beleef de Lente'
Het is het jaar van de merel, dus we volgden het merelpaar op weg naar nakomelingen. Maar helaas hebben ze voor een andere nestplaats gekozen. Dag merel!
 

Nieuw daarentegen in Beleef de lente: de pimpelmees. Zij kraakten de koolmeeskast, bouwden een prachtig nest en al snel was er het eerste ei. Dat werden er zes en zelfs zeven. Het broeden is begonnen en pa zorgt voor het eten.
Een ander formaat hebben de zeearenden. Het gaat goed; man klust, vrouw broedt. De eieren worden regelmatig gekeerd (kijken!). In de volgende aflevering kuikens?
    
Ook bij de visarend is een ei en er wordt gewerkt aan het tweede.
De kievit zit trouw op de eieren. Het nestmandje moest worden verplaatst. Gelukkig vonden ze het weer terug. Ook werd er geploegd. De haas komt langs om de onrust te bespreken.
 
Oranje Cabaret

   
De Stalmeester, door Wim Sonneveld
 
Maxima en Koningshuis - Theo Maassen
 
High Society - Toon Hermans
 
De balletjes van Oranje - André van Duin
 
Naaister van Beatrix - Tineke Schouten

 
Antoon Coolen over het Gooi: ‘sprookjesachtig’
“Ik kan nauwelijks zeggen hoe mooi ik de blonde panorama’s van het Gooise landschap vind.” Woorden van Antoon Coolen (1897-1961), de Brabantse schrijver van o.a. ‘Dorp aan de rivier’, die dertien jaar in het Gooi heeft gewoond. Hij was 23 jaar toen hij in 1920 journalist werd bij de Gooise Post. Hij heeft veel romans geschreven, maar geen over het Gooi. Wel heeft hij herinneringen neergepend in ‘De glimlach van het Gooi’. Daarin heeft hij het over “de sprookjesachtig mooie, in hun lusttuinen en bloemenweelde gelegen gebouwen van de radio-omroepen.”
“Hilversum was nog mooier dan ik dacht en het is in de jaren dat ik er woonde, van 1920 tot 1933, en ook naderhand met de weliswaar snelle maar geleidelijke en beheerste uitgroei altijd mooier geworden als het zich steeds wijder uitvouwen van een bloem.”
Het landschap noemt hij poëtisch. “In de zin van lieflijkheid wint het Gooi het in ieder opzicht van het barre en barse oude landschap van de Peel. Ik vind Hilversum parken-, gazon- en bloemrijker dan Arnhem, Nijmegen en Bloemendaal te zamen. Ik beschouw het als een stad met open heldere volkswijken waar rozen kilometers lang de groene gazons kleuren tussen arbeidershuizen weerszij. En van Hilversums grootste architectuur vind ik de meest poëtische die van het beginsel van het samenbrengen van kinderen en bloemen tot de ademhaling in één wereld.”
   
Nou, alstublieft: een zoeter compliment had de VVV zich niet kunnen wensen. Tóen.
 
 
Puzzelfoto
De foto komt van Winfried deze keer.
 
Geen gebouw, maar een beeld. Waar staat het, en wat is de titel?

Stuur je antwoord vóór woensdagavond 20.00 uur naar oppepper@senver.nl





De puzzel van vorige week
 
 In maart organiseerde Senver een wandeling over de Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg. Hans Roos en Flos Wisse Smit leidden de Senver-leden rond. Iedereen die daar aanwezig is geweest, en dat waren er velen, herkende natuurlijk meteen het huisje op de foto. Daarom waren er ook veel inzenders: Dela, Roelie, Jeannet, Lubbert, Claire de K, Harm, Brechtsje, Jaap, Harriet, Cok, Gudi, Jannie, Peter, Ko, Annemie, Ans en Bram, Rosemary, Riet, Dini, Mieke, Martein, Willem en Marian. In totaal 24 goede inzendingen, een record, geweldig!
Marian schreef een deel van deze tekst, waarvoor onze dank.

 
Boek lezen vanwege stadswandeling in Leiden op 16 juni

Op 16 juni kun je mee op een stadswandeling in Leiden. De stadswandeling voert langs de overblijfselen van de Pilgrims tijdens hun verblijf in Leiden. Het is ruim 400 jaar geleden dat deze Pilgrims vanuit Leiden, via Delfshaven en Engeland met de Mayflower naar Amerika vertrokken. De wandeling wordt helemaal bijzonder na het lezen van de thriller 'Het Pilgrim Fathers Complot' van Jeroen Windmeijer. Het boek is o.a. te leen bij www.onlinebibliotheek.nl
Informatie over inschrijving voor de wandeling volgt in het Senverblad van juni.
       
     
 

      Ga mee wandelen: elke woensdagmiddag om 14.00 uur

Wandel je mee op woensdagmiddag? We verzamelen onder de klok op de parkeerplaats van Zonnestraal. Een uur tot anderhalf uur in rustig tempo.