Voor Pinksteren, zondag 23 mei
Goedemorgen beste lezers,

Ben je toe aan een Oppepper, alleen al vanwege het weer?
 
Voor de Maxima-fans: er zijn 'vloggers' die helemaal focussen op Maxima. Hoe ze coltruien draagt bijvoorbeeld, en over haar grote oorbellen. Of als ze zelf een knot maakt, hoe ziet het er dan uit. (waar je niet al filmpjes over kunt maken)
 
Vorige week hadden we de lezing over Rutger Kopland. Hier nog een door hem  voorgelezen gedicht:
Geef mij maar de trage rivieren...
(Gedicht begint na 40 seconden.)

   ....  l  


Voor wie lekker wil lachen, hier een fragment van Herman Finkers.
 
Fijne Pinksterdagen, van: Helmi, Riny, Freek, Annelies, Ko, Henja, Marijke en Ineke
 
Senver-lezing in de Regenboogkerk
Lezing over Shakespeare door Jurjen Zijlstra
In 2020 hield Jurjen Zeilstra in de Bibliotheek Hilversum een lezing, met visuele ondersteuning, over leven en werk van William Shakespeare (1564-1616). Daar mochten toen 30 mensen bij aanwezig zijn. De belangstelling was echter veel groter. Het doet de voorbereidingscommissie van de lezingencyclus De Kern van...veel plezier om jullie een herhaling van deze interessante lezing te kunnen aanbieden.
Jurjen Zeilstra is historicus en theoloog en predikant van de Regenboogkerk.


    
De lezing wordt gehouden op maandag 7 juni, van 15.00 tot 17.00 uur en wel in de Regenboogkerk, ingang Koningsstraat. De zaal gaat open opeen om 14.30 uur. In de pauze is er koffie of thee.
De entrée bedraagt € 5,00.

De bijeenkomst is coronaproof. Bij binnenkomst graag een mondkapje op; dat kan weer af, éénmaal gezeten.
Graag uiterlijk vrijdag 4 juni aangeven of je komt. Stuur dan svp een email naar:
k.vandenbovenkamp@hotmail.com

      
 
Dans om van te genieten
Annelies Mersel heeft twee mooie dansen voor ons uitgezocht. Dit keer twee vrouwendansen, heel verschillend maar allebei vol energie.


 
What About Us - Pink Choreography. MIA. Contemporary-Lyrical Jazz
Prachtig.

In This Shirt - Choreografe: Kate Jablonski and Beyond Words Dance Company
Filmed at Foundations Performance Center  Lyons, IL.
       
    

 
Om mee te zingen: Op een mooie Pinksterdag
'Heerlijk duurt het langst', is een Nederlandse musical die bedacht en geschreven werd door Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink is 1965. Deze musical werd vaak gezien als de eerste professionele Nederlandstalige musical.  Leen Jongewaard werd in 1965 gevraagd mee te spelen in de musical en hoewel hij net begonnen was bij cabaretgroep Lurelei, zei hij gelijk volmondig ja.
Het nummer 'Op een mooie pinksterdag' komt uit deze musical, hier gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel tijdens de uitreiking van de Televizierring in 1968.
Hier de tekst om mee te zingen.
En hier Leen en André.

Het verhaal: Marian en Ido zijn getrouwd en hebben een dochter, Pinkie.
    
Het huwelijk zit in een sleur en uiteindelijk blijkt Ido vreemd te gaan met zijn secretaresse Emma. Als Marian hem voor de keuze stelt en Ido niet kan kiezen, schopt Marian hem het huis uit. Op haar beurt papt Marian met buurman Ton aan. Als dochter Pinkie later thuiskomt met een Turkse jongen en naar Turkije wil emigreren, doen Marian en Ido er alles aan om haar in Nederland te houden en brengt dit ze weer bij elkaar.
 
 
Beleef de lente: het voederen van de hongerige bekkies
 Kleine kuikens worden groot. De oehoe-kuuks worden al flink zelfstandig, ze gaan zelf de prooi te lijf, en ook hun ouders als die er met hun eten vandoor willen gaan. En ze hebben een nieuw spelletje ontdekt: door de tunnel! En wat oehoe-capriolen, omdat het zo leuk is. De eieren van de kerkuilen komen successievelijk uit. Hier de geboorte van kuiken 4 en een prachtige voedering.

Herinnert u zich nog al die opengesperde snaveltjes in het koolmezennest? Inmiddels is er wel wat gebeurd. De koolmeesjes zijn al bijna klaar om uit te vliegen. Die snaveltjes zien we nog wel goed bij de kleine kauwtjes en bij de torenvalkjes.
Helaas hebben de ooievaarkuikens de wind en kou niet overleefd. U hoeft niet te kijken, maar ook dit hoort bij het vogelleven.
    

 
Puzzelfoto van de week
Hier weer een nieuwe fotopuzzel.

Vraag van Freek is:
 
Deze lichtkoepel hoort bij een historisch gebouw. Maar welke?
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl

      

  
Uitslag puzzelfoto vorige week
Deze keer was de puzzel foto wel een aanzienlijk moeilijker dan andere keren. Slechts vier inzenders deze keer, maar die hadden het het wel allemaal goed. De echte kenners van Hilversum, zo blijkt. Willem, Marjan en Jaap (die tellen voor één), Cok en Marijke hadden de juiste oplossing. Van Cok kregen we, na veel gepuzzel en zoeken zijnerzijds een uitgebreid antwoord op de vragen die Freek stelde.

      
Het gebouw heeft het adres Rossinilaan 52 (Doodweg/Verdilaan) En is bekend onder de naam Blaskowitzbunker. Op internet vind je o.a. de volgende informatie: De bunker was sinds 1942 in gebruik door de staf van de 'Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlande'. Blaskowitz was de laatste generaal die hier het bevel voerde; deze generaal reed in mei 1945 van hieruit naar Wageningen om daar de capitulatie van de Duitse troepen te tekenen.  
Ook Marjan en Jaap wisten natuurlijk veel meer van deze bijzondere bunker. Zij vullen aan: Het is een gedeelte van de 'Blaskowitzbunker', in 1943 gebouwd als betonnen hoofdkwartier van het oppercommando van de Duitse troepen in Nederland. Het was tevens de grootste Nederlandse bunker die deel uitmaakte van de Atlantikwall, een 5000 km lange verdedigingslinie van Noorwegen tot de grens van Spanje, die Duitsland tijdens de 2e Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie, die in zijn soort slechts één keer voorkomt. Er was plek voor zo’n 100 tot 120 manschappen.

De bunker is gebouwd op het voormalige sportterrein van de S.A. Rudelsheimstichting. Een instelling waar tot 1943 verstandelijk gehandicapte Joodse kinderen woonden. Zij moesten de gebouwen verlaten en zijn naar concentratiekampen weggevoerd. Vanaf 1952 tot in de jaren negentig van de vorige eeuw in gebruik bij de Koninklijke Landmacht. De bunker is alleen te bezichtigen tijdens Open Monumentendagen, hopelijk dit jaar in september ook weer.